(Foto: TV2)

Elgjakten foran studiene

HVEM: Silje Hvarnes

Publisert Sist oppdatert

STUDERTE: Norges veterinærhøgskole (NVH)

NÅR: 2002 – 2005

AKTUELL MED: Vinner av «Farmen» 2008

For snart to uker siden vant Silje Hvarnes realityserien «Farmen» på TV2, etter ti tøffe uker på gård. Til vanlig jobber hun som dyrlege på Rising dyreklinikk i Skien. Enda kontakter hun sine tidligere lærere ved Norges veterinærhøgskole (NVH) hvis det er noe spesielt hun lurer på.

– Hvis vi får inn en pasient der det kan være usikkerhet rundt diagnose og behandling, kan jeg ringe en av mine tidligere lærere på Norges veterinærhøgskole (NVH) og konferere med han eller henne. Det er veldig greit, forteller hun.

Hvarnes har alltid vært fascinert av dyr, og bestemte seg tidlig for at det var veterinær hun ville bli.

– Før jeg begynte på veterinærstudiet, tok jeg en jobb som veterinærassistent. I tillegg til å vaske en del, tok jeg røntgenbilder og kastrerte hannkatter. Jeg skjønte raskt at jeg heller ville bli veterinær, og da var det bare å begynne å studere. Men det er absolutt en fordel å ha jobba på gulvet, slik at jeg vet hvordan det er å jobbe som veterinærassistent.

Hvarnes gikk på veterinærstudiet ved Szent Istvan University i Budapest i to og et halvt år, før hun begynte på NVH i 2002.

– Eksamensperiodene var tøffe, særlig i Budapest. Vi har mer praksis i Norge enn i Ungarn, selv om studentene her hjemme ikke synes vi har så mye praksis. Nå må det riktignok sies at jeg kun tok den prekliniske delen av veterinærstudiet i Budapest, og derfor måtte jeg gå gjennom mye teori. Til botanikkeksamen måtte vi blant annet pugge navn på cirka 200 planter, både på engelsk og latin, forteller hun.

Unødvendige kunnskaper eller ei, Hvarnes studerte flittig. Noe hun fortsatte med på veterinærhøgskolen.

– Veterinærstudentene har eget nøkkelkort til lesesalen på NVH, og de fleste bor nærmest der inne under eksamensperioden, sier hun. Etter lange timer på lesesalsplassen, kunne Hvarnes belønne seg selv med en tur på bodegaen, veterinærstudentenes pub.

– Av og til hadde vi noe som kalles lesesalsbodega. Etter å ha lest hele dagen, kunne vi kjøpe en pølse og en øl til bare 20 kroner. Slett ikke verst, legger hun til. Enkelte ganger måtte imidlertid kjærligheten til jakten gå foran studiene.

– Når det var jaktsesong på høsten, ble elgjakt høyt prioritert, sier Hvarnes.

Fikk du bruk for kunnskapene dine fra veterinærstudiet under oppholdet på Farmen?

– Ja, de andre deltagerne så det som en trygghet at jeg var utdannet dyrlege, og jeg fikk ekstra ansvar for dyrene på Farmen. Jeg var blant annet med på en grisefødsel, og så til at alt gikk bra for seg, forteller Hvarnes. Alle deltagerne kunne finne informasjon om dyrene i gårdsboka.

– Når det gjaldt kunnskaper stilte jeg likt med de andre deltagerne, men jeg kunne lettere se om dyrene var friske eller ikke.

Powered by Labrador CMS