
Feminist i Amster
HVEM: Martine Aurdal
STUDERTE: Cand. Mag. i engelsk, statsvitenskap, kjønn og samfunn og medievitenskap
NÅR: 1997-2002
AKTUELL MED: Redaktør i tidsskriftet Ny Tid og forfatter av boka «Siv. Portrett av en formann.»
– Jeg var ganske slumsete når jeg begynte på Blindern. Kom rett fra videregående, og var vel ikke akkurat noen stjernestudent, ler Martine Aurdal. Men etter hvert vokste den faglige gleden og interessen seg større, også for skriving. Hun begynte tidlig i Samfunnsviter’n, og mener en studentforening kan tilføye noe ekstra til studiene.
– Blindern er stort, og det å få en slags forankring i studentmiljøet er viktig, sier hun.
Det var på Samfunnsviter’n Aurdal lærte å lage avis.
– Jeg husker mitt første redaksjonsmøte, hvor jeg langa ut om alt som var galt, ler hun. Derfra var veien til redaktørstolen kort, noe som selvfølgelig gikk ut over studiene.
– Jeg var nok mer på kontoret enn på lesesalen i lange perioder. Samtidig fikk jeg trening i å skrive og ta inn kunnskap, noe som er nyttig både som student og journalist, forteller hun.
Jobben som studentskribent har hatt mye å si for Aurdals videre karriere.
– Jeg innarbeida meg kunnskap om alt fra utforming til annonser, fra redigering til layout. Det ga meg grunnlaget for den jobben jeg gjør nå, sier hun, og legger til at alle studenter som går med en skrivespire i magen bør begynne i en studentpublikasjon.
– Det gir deg muligheten til å leke deg med språket og skrive om akkurat det du vil, sier hun.
Aurdals verste Blindern-minne skjedde da hun skulle opp i engelsk muntlig på grunnfag. Sensor kom halvannen time for seint uten å gi beskjed, og som resultat ble den unge studenten overnervøs.
– Det var helt jævlig å sitte der, og jeg rakk å opparbeide meg et fullstendig jernnteppe, grøsser hun. Sensorens forsovelse gjenspeila seg i neste muntlig; Aurdal var livredd og fikk angst. Dermed bar det til Amsterdam og engelsk mellomfag. I kanalbyen kom en ny interesse.
– Jeg hadde en litteraturprofessor som også var en dyktig feministteoretiker. I tillegg hadde studentmiljøet en større feministisk bevissthet enn hva jeg var vant til fra Blindern, forteller hun. Med en dyktig lærer som stilte utfordrende spørsmål og en voksende interesse for bøker av Virginia Woolf og Sylvia Plath, våkna den intellektuelle interessen for feminisme hos Aurdal. Tida i Nederland ga henne også inspirasjon faglig sett, og hun anbefaler alle studenter å ta en del av studiet i utlandet.
– Det var utrolig givende å få innblikk i hvordan de lærer et annet sted, og det var der jeg virkelig fikk sansen for fagkombinasjoner, forteller hun.
Fagkombinasjoner opplevde hun seinere på Blindern, i kjønn og samfunn.
– Studiet var tverrfakulært; vi studerte med studenter fra andre fakulteter og diskuterte fag på tvers av disse. Det lærte meg å anvende metoder, og var utrolig utviklende. Tverrfaglighet gjør det lett å se sammenhengen mellom flere fag; det er en måte å tenke på som kan overføres til mye annet, sier hun, og utdyper:
– Jeg lærte å lære.