Sosiologisk Institutt på UiB stengt etter trusler

Etter at en ansatt koblet Frp med Anders Behring Breivik i en kronikk, fikk UiB trusler som gjorde at de valgte å stenge dørene til Sosiologisk Institutt.

Publisert Sist oppdatert
Sosiologisk Institutt ved Universitetet i Bergen. FOTO: Øyvind S. Stokke-Zahl / Studvest

– Vi har mottatt trusler mot en ansatt av en slik art at vi har valgt å avlyse forelesningen til førsteamanuensis Alf Gunvald Nilsen i dag som ville vært hans siste i en forelesningsrekke, sier rektor ved Universitetet i Bergen (UiB) Dag Rune Olsen.

– Vi antar at truslene kommer utenfra og ikke fra våre studenter eller ansatte. Studenter og ansatte med adgangskort har derfor fortsatt tilgang til bygget, sier Olsen.

Koblet Frp med Breivik

Instituttet mottok trusler etter at førsteamanuensis Alf Gunvald Nilsen ved Sosiologisk Institutt på UiB publiserte en kronikk i The Guardian tirsdag.

Nilsen skriver at etter terrorhandlingene 22.juli 2011, var responsen fra det norske samfunn å konfrontere fremmedfrykten. Dette kom tydelig frem i tallene fra kommunevalget høsten 2011, hvor Frp kom dårlig ut, mener Nilsen. Frp hadde da advart mot snik-islamisering av Norge.

Nilsen mener at med Frp og en høyrevridd regjering har Norge feilet i å lære fra terrorhandlingene.

De konservative står for skattekutt og privatisering, som vil gjøre forskjellene mellom fattig og rik større, mener førsteamanuensisen. Eliten kommer godt ut, mens minoriteter og innvandrere vil streve mer. En høyrevridd regjering støtter på den måten opp Breiviks ideologi om å bli i vår egen lille komfortsone i et mindre tolererende samfunn, skriver Nilsen.

– Udramatisk

Rektor Olsen presiserer at det ikke er dramatiske sikkerthetstiltak.

– Ingen er evakuert. Vi anser truslene som seriøse og velger derfor å iverksette sikkerhetstiltakene, sier Olsen.

– Vektere på området er orientert om hendelsen, og det vil ikke påvirke studenter og ansatte.

UiB-ansatte støtter Nilsen

I etterkant er det stilt spørsmål om Alf Gunvald Nilsen som universitetsansatt har rett til å uttale seg i en slik type kommentar. De vitenskapelige ansatte ved instituttet i Bergen støtter kollegaen, skriver Bergens Tidende fredag.

I støtteerklæringen til de ansatte blir det presisert: «(...)for vitenskapelig ansatte ved universitetet er denne deltakelsen ikke bare en rett, men også en viktig del av vår faglige forpliktelse. Dette dreier seg om grunnleggende verdier som ytringsfrihet og akademisk frihet.»

Instituttet vil være adgangsbregrenset ut uka. Det blir tatt en ny vurdering neste uke.

Det var TV2 som først skrev om stengingen.

Påfølgende mandag etter denne saken ble skrevet, skriver Studvest at instituttet åpnet igjen mandag.

Powered by Labrador CMS