Underholdning: Hollywood er ikke akkurat kjent for å huse verdens intellektuelle storheter. Nå sliter universitetene, og Californias IQ-nivå risikerer å synke enda lavere. FOTO: Flickr/photographerglen

Her bruker de mer penger på fengsel enn utdanning

Fengsler fylles til randen i englebyen, og høyere utdanning betaler prisen.

Publisert Sist oppdatert

Når kriminaliteten i gullstaten California øker, kuttes utdanningsbudsjettene for å finansiere fengselsdriften, melder Huffington Post. En ny studie viser at det er en direkte sammenheng med økningen i fengselsutgifte og nedgangen i universitetsbudsjetter de siste årene.

Siden 1980 har Californias utdanningssatsning gått ned 13 prosent, mens fengselssbevilgningene har økt med utrolige 436 prosent de siste 30 årene.

Gullstaten sliter med kriminalitet, og de siste tretti år har antall insatte økt åtte ganger raskere enn den øvrige populasjonen.

Dyrere å studere

Den samme studien melder at i 1980 ble to tredeler av alle kostnader for høyere utdanning dekket av staten. I dag kommer kun en fjerdedel av kostnadene på statens regning.

Universitetssystemet har derfor blitt tvunget å gjøre det dyrere å studere. Senest i 2009 oppsto det massive studentopprør når skolepengene økte med 32 prosent.

Arnold Schwarzeneggers arvtager som guvernør i California er Jerry Brown. Han foreslår å øke skatter for å hjelpe universitetssektoren i gullstaten. Hvis forslaget hans ikke kommer gjennom i November, vil universitetene måtte øke skolepengene med ytterligere 20 prosent.

Komfort til fangene

Fengselsvaktene er blant de best betalte yrkesgruppene i California, og får betalt for å kunne bo i dyre områder.

Fengselsvaktene må bli kompensert for å kunne bo nærmere arbeidsstedet sitt.

Ryan Sherman, talsmann for California Correctional Peace Officers Association.

– Det er en hel del fengsler i Bay Area i California, og der er det også dyrt å bo. Derfor må fengselsvaktene bli kompensert for å kunne bo nærmere arbeidsstedet sitt, sier talsmann for fengselsvaktene i California, Ryan Sherman til TV-kanalen NBC.

– De betales ikke nok, legger han til i forsvar for vaktenes skyhøye lønninger, som ligger opp mot det dobbelte av andre sammenliknbare yrker.

Et landsdekkende prosjekt har i de siste ti år hatt som mål å bedre tilstandene i fengselet, med blant annet bedre helsetilbud for de insatte. Dette har ført til ytterligere kostnader for staten California, som stadig nærmer seg en budsjettkrise.

Powered by Labrador CMS