HOLOCAUST: Deltakerne på konferansen ble undervist i det mest definerende emnet innen jødisk historie og indentitet.

Holocaust-seminar på marokkansk universitet

For første gang i den arabiske verden er det blitt holdt konferanse om holocaust med fokus på jødisk-muslimsk interkulturell forståelse. Det ble en suksess, i følge den israelske avisa Haaretz.

Publisert Sist oppdatert

Konferansen ble holdt ved universitetet Al-Akhawayn i byen Ifran denne uka, og kom som et resultatet av et samarbeid mellom universitet, lokale, marokkanske jøder og den israelske ideelle organisasjonen Kivunim. Den eneste tidligere gangen Holocaust har vært tema for en slik konferanse i den arababiske verden, var i Iran i 2006. Den gang var imidleritid fokuset fornektelse framfor forståelse, og konferansen ble fordømt av jødiske ledere.

Ønsker samarbeid

Temaet for konferansen var ikke bare holocaust, men også jødisk-muslimsk samarbeid gjennom historien. Direktør for Kivunim, Peter Geffen, er opptatt av å skape dialog mellom jøder og arabere. Hans organisasjon arbeider for at unge jøder skal få se jødisk historie i deres muslimske naboers kontekst, og tilbyr også undervisning i arabisk.

Vi jøder har blitt livredde for andre og skapt oss en gigantisk og stadig voksende myte om oss selv som ofre.

Peter Geffen, Kivunim.

– Vi jøder har blitt livredde for andre og skapt oss en gigantisk og stadig voksende myte om oss selv som ofre. Jeg ser ikke på verden på den måten, og jeg tror ikke at det er sunt for noen å se på verden på den måten. Det finnes bare to utveier for Midt-Østen: enten kommer vi til å bombe hverandre til småbiter om ikke altfor lenge, eller så vil det bli fred, sier Peter Geffen til Haaretz.

Historiske relasjoner

Selv om det i dag er forholdsvis få jøder tilbake i det nord-afrikanske landet, har Marokko en lang historie som hjemland for jøder. Under Andre verdenskrig, da Marokko var fransk protektorat og formelt styrt av det nazivennlige Vichy-regimet, skal den marokkanske kongen Muhammed V angivelig ha hindret at marokkanske jøder led den samme skjebnen som sine europeiske folkefeller. Utsendinger fra den marokkanske kongefamilien var også til stede på konferansen i Ifran.

– Jeg og det marokkanske folket opplever holocaust som et sår i vårt kollektive minne, uttalte Marokkos konge Muhammed VI, barnebarn av ovennevnte konge, i 2009.

Powered by Labrador CMS