
Idérike studenter får gründerdrømmen oppfylt
– Studenter er mer kreative enn forskere, sier innovasjonsdirektør Kjell Thoresen.
– Med denne konkurransen vil vi inspirere til å tenke ut løsninger på dagligdagse problemer, og hvis denne tankeprosessen vekker lysten i deg til å gjøre noe med disse problemene, begynner du å tenke som en gründer. Det handler om gleden over å skape noe som har verdi for samfunnet og deg selv, sier Kjell Thoresen, innovasjonsdirektør i Forskningsparken.
Sammen med Birkeland Innovasjon har Forskningsparken utlyst en idékonkurranse i forbindelse med Gründerdagen 15. oktober. Studenter og andre med tilknytning til Universitetet i Oslo kan delta. Vinneren får dekket 100 000 kroner i utgifter til for eksempel materialkostnader eller leie av utstyr, så han eller hun kan prøve ut idéen sin i praksis.
Thoresen mener at studenter bør delta i konkurransen for å ta ut skapergleden mens de ennå er unge og fulle av ressurser og pågangsmot.
– Kreativiteten forsvinner med alderen, når du har fylt ut litt for mange timelister. Forskere har ikke nødvendigvis en bedre forståelse for markedet enn studentene. Vi vet at forskere og folk med kunnskap fra næringslivet statistisk sett har en høyere sjanse for å lykkes, fordi de kjenner spillereglene. På den annen side er studentene ofte mer oppdaterte, og bedre på å finne nye og kreative løsninger, sier han.
Se uløste behov
Hvilke studenter er idékonkurransen først og fremst rettet mot?
– Rent umiddelbart vil jeg tro konkurransen passer for de som studerer naturvitenskapelige fag, eller som innehar kunnskap som er lite allment kjent. Denne kunnskapen bør kunne overføres til, og anvendes i næringsliv, industri og undervisning, sier Thoresen.
Kriteriene som stilles til vinneridéen er at den må være en unik idé som fyller et markedsbehov, den bør ha internasjonalt potensial, den bør være mulig å patentere og den bør ha oppstått i et miljø relatert til Universitetet i Oslo og Forskningsparken
– Du vet at idéen din er unik når du ser et behov som ikke er dekket i markedet. For å nevne et eksempel, skrev Aftenposten i dag om en mann som hadde utviklet idéen om et demonterbart hus, som han kunne ta med seg ved flytting. Han så behovet for en slik løsning, og gjorde noe med det, sier Thoresen.
Student tok initiativ
I 2002 henvendte historiestudent Kim Hjardar seg til Forskningsparken fordi han ønsket å lage et nytt historiemagasin. Resultatet ble det populærhistoriske magasinet Levende Historie.
– Vi ba ham om å lage et prøveeksemplar som vi kunne se på, og eksemplaret lovet godt. Samtidig ble et tilsvarende prosjekt satt i gang av noen fra næringslivsbransjen. Vi satte dem i kontakt med Hjardar, så de sammen fikk startet opp Levende Historie. Dette er et veldig godt eksempel på en student som hadde en idé og tok initiativ til å gjennomføre den. Han var ikke egenrådig, men villig til å samarbeide med andre som hadde kunnskapen som måtte til, sier Thoresen.
Han mener at den beste måten å få realisert ideen din på er å koble kreativitet med nødvendig kunnskap.
– Når tiden er inne, kan du ta kontakt med folk som har produktforståelse, og forståelse for salg og markedsføring. Det er lettere å komme i gang når man kjenner spillereglene, sier han.