Student-GP i Oslo

Der studenter er stjerner

Du trodde Idol var stort. Du trodde Justin Timberlake var populær. Du hadde bare ikke sett SMASK.

Publisert Sist oppdatert

STOCKHOLM (Universitas): Det begynner med et svakt brus; en lett vibrering i gulvet. Den enorme salen ligger i dulgt belysning. Scenen er rigget til for et femti manns orkester, ti artister og enda flere dansere. Men den er tom; det er ikke der det stigende suset stammer fra. Så smeller dørene opp.

De kommer fra begge sider. Og de kommer fort. Gamle mennesker bruker stokker og krykker for å skyve hverandre unna, barn snubler og roper, bestemte mødre med manisk mine kaster seg mot de beste seteradene.

– Dette er hysterisk, piper en gammel, hvithåret dame før hun nådeløst blir presset bakover i salen.

Victoriahallen tar 1500 mennesker. Etter fem minutter er alle setene fulle. Klokken er 19. Det er klart for Svenske Musikkakademikeres Sång Kånntest (SMASK) 2004.

Gyllne skor

Bak scenen, i Gröna rummet, renner adrenalinet nedover veggene, og en tjukk eim av hårlakk og nervøs svette river i neseborene. Vi jakter på en potensiell vinner. En jente med gul kjole og gyllne skor peker seg ut.

– Jeg har turnert med Robyn. Og jobbet med Carola, sier Sara Borch.

Borch er ikke helt som andre musikkstudenter. Hun har snakket med journalister før; hun har til og med deltatt i den ordentlige Melodi Grand Prix 2003. Selv om hun er forhåndsfavoritt med låta «En dag», vil hun ikke ta seieren på forskudd.

– Det er så mange gode her. De rosa bestevenninnene vinner, tror Borch.

Det tror ikke de rosa bestevenninnene.

– Vi er her for å ha det gøy, sier Mette Herlitz og Lisah Samuelsson, som med sangen «Bästisar» har satset på humør, energi og halvtonemodulasjoner, tre uomtvistelige vinnere i denne sammenhengen.

Reglene er nemlig enkle. Alle som deltar må studere ved Musikhögskolan i Stockholm. Låtene skal ikke være lengre enn tre minutter, og må inneholde det desidert viktigste sjangertrekket: Toneartsendringen. Ellers gis det poeng for sceneopptreden og generell «schlager»-faktor.

Så entrer 50 musikere scenen. Dirigenten peker med stokken, gir et tegn. To programledere gjør sin entré gjennom en glittervegg av sølv. SMASK 2004 er i gang.

Snaps og latter

Én time, ti låter og 23 toneartsendringer senere er stiv spenning erstattet av purt konkurranseinstinkt i Gröna rummet. Nå skal publikum bestemme hvilke fem artister som får synge låta si en gang til, og Sara Borch ser innbitt på sine gyllne skor.

– Nå kunne jeg trengt en snaps, sier hun, forsøker en latter.

De rosa bestevenninne er lettere til sinns.

– Det var helt sinnssykt. 1500 mennesker brølte mot oss, jeg har aldri opplevd noe lignende, jubler Mette Herlitz, omringet av sine hvit- og rosakledde dansere.

En mann med intercom rundt hodet og publikums dom på en lapp klapper i hendene. Det blir både gyllne skor og rosa topper i finalen. Jenter jubler og gjør seg klare. I mellomtiden prøver vi å finne ut hva som får 1500 mennesker til å løse billett for å se studenter leke Melodi Grand Prix.

Inte sjuk, bare svensk

– I Sverige er Grand Prix, eller Melodifestivalen, mye større enn vi nordmenn kan forestille oss, sier Ante Skaug.

Skaug er utdannet ved Musikkhøgskolen i Oslo, men har også studert direksjon ved Kungliga Musikkhøgskolan i Stockholm i tre år. I fjor dirigerte han SMASK-orkesteret, i år har han flydd fra London for å bidra som danser i et av de mange pauseinnslagene.

– I Norge husker man kanskje noen få av vinnerlåtene i Grand Prix. I Sveriga kan alle nynne låt nummer to, tre og fire helt tilbake til 1970-tallet, påstår Skaug.

Derfor er det helt naturlig å budsjettere med 250 000 i inntekter for en studentkonsert. Og derfor arrangeres riksfinalen av SMASK i Göteborgs operahus 17. mai med bidrag fra alle Sveriges seks musikkhøgskoler.

12 poeng

De fem finalistene har sunget om igjen. De seks jurygruppene, bestående av blant annet bransjefolk, ungdom, musikere og lærere har konferert. Nå gjelder det. Storskjerm og 12 poeng. Ulidelig.

– ... og sist: 12 poeng går til ...

Rosa jenter gjemmer seg bak hverandre, gyllne skor tripper. 1500 mennesker holder pusten.

– ... det juryen mener er den mest energiske slageren ...

Rosa jenter står på hodet, gyllne skor stamper. 1500 mennesker blir blå i ansiktet.

– ... Sara Borch og «En dag»!

Rosa jenter klemmer hverandre mens gyllne skor bærer Sara Borch i lykkerus, opp på scenen til da capo og Göteborg-tur. 1500 mennesker brøler, synger med og gir beng i at de har gått glipp av den «ekte» Melodifestivalen samme kveld. De har sett en stjerne bli født.

Også ved Universitetet er det tradisjon for å arrangere student-grand prix, om enn i noe mindre målestokk. Ifølge Andre Viervoll i fagutvalget på musikk vil det også bli arrangert melodikonkurranse dette semesteret. – Det er stor interesse for et slikt arrangement, men vi vet foreløpig ikke hvor og når, sier Viervoll. Følg med i Universitas.

Powered by Labrador CMS