
Flygende uhygge
Vepsen flyr hissig rundt på Blindern og skaper dårlig stemning. Hva tenker han på?
Utslitt og gammel, kastet ut av sin mor, står vepsen uten venner, arbeid, og mat. Han må klare seg helt alene i en verden som for vepsen er uendelig stor. Den tidligere arbeider-vepsen som kjempet hardt for å bringe mat til dronningen, flyr rundt med sine gamle, nedslitte vinger og prøver å spise nok til å overleve. Den satte sitt liv på spill for å forsvare boet og sin dronning, men nå er det ingen som bryr seg om den lenger. Hvordan er det egentlig vepsene tenker?
– Vepsen tenker ikke så mye, men reagerer heller instinktivt på det de føler som truende, svarer Lars Ove Hansen, ansatt i Zoologisk hage med en cand. scient-grad i Biologi.
Hansen er en av Norges få seriøse insektsforskere.
Sur, kald og gammel
En av årsakene til den irrasjonelle oppførselen om høsten er at alle vepsene, unntatt vepsedronningen, har kuldeallergi. I tillegg holder ikke vepsene den fysiske formen like bra når de eldes. Dette medfører at den akrobatiske manøvreringen i lufta reduseres, og det vrient å fly korrekt. Ifølge masterstudent i Biologi Ragnar Aaserud (26) er det heller ikke lenger bruk for arbeider-vepsen i vepsesamfunnet. Dette fører til at den får sparken, for så å bli bannlyst fra vepsebolet. Dette bekreftes av Hansen.
Blir jaget
Fullstendig utsultet, setter vepsen seg ned på en halvspist bolle for å trøstespise. Men akkurat når den skal ta seg en real jafs, kommer det en hånd, som for vepsen virker ekstremt stor og truende. Hånden veiver rundt og forsøker å jage bort vepsen. Da er det ikke så rart at vepsen, som fra før av er arbeidsløs, kald, sliten, venneløs, bitter, deprimert og i tillegg føler seg truet på livet, rett og slett ønsker å stikke. Mange mennesker ville nok også stukket, dog på en litt annen måte, dersom det i stor hastighet kom kjørende en minibuss mot dem midt under en hyggelig grill-aften i parken.
Forhatt og forslått
Men det er selvsagt naturlig å desperat fekte med armene, løpe i sirkel og utføre andre sære bevegelser når man møter en kontaktsøkende veps. Ifølge Aaserud er det derimot ikke alltid det lureste man gjør.
– Det er på grunn av veivingen at hendene er et av de vanligste stedene å bli stukket, sier han og legger til at han selv alltid tar nærgående veps med knusende ro.
Det skal allikevel nevnes at det i noen ekstremt få tilfeller ikke hjelper å holde seg i ro. Insektsforsker Hansen har i slike tilfeller benyttet seg av en noe omvendt taktikk.
– Jeg har slått til vepsen, og da vender de stort sett ikke tilbake.