OPPVARMING: Noen type varme er bedre enn andre.

Hete netter i Sørkedalen

Global oppvarming truer studentvelferden.

Publisert Sist oppdatert
NÅ ELLER ALDRI: Med lungene fulle av CO2 kjemper skientusiastene i OSI en desperat kamp mot klokka.
ENDELIG SKIDAG: Dårlig vinter har tvunget OSI Langrenn til å avlyse flere ganger i år. Men ifølge styremedlem Per Christian Stokke (t.h) er Skiforeningen og Oslo kommune veldig flinke til å lage snø.

Visste du at...

Ifølge Reuters AlertNet vil økt konsentrasjon av klimagasser gjøre at det kreves mindre drivstoff for å holde romstasjoner oppe i lufta, noe som kan motvirke drivhuseffekten. På den annen side brytes romsøppel mye saktere ned, og man frykter derfor at astronauter vil kunne stå i fare for å bli drept av astronomisk drivtømmer.

Det skulle være «vår månelanding», for å sitere statsminister Jens Stoltenberg i hans nyttårstale. Istedet fikk vi bitende kulde, snø og frosne tær. Vi dro ut i Nordmarka med OSI Langrenn, i håp om å finne det vi trodde var Den Globale Oppvarmingen.

– Jeg har ikke helt bestemt meg om det blir klassisk eller skøyting i dag, sier Halvor Møll Nilsen, et av medlemmene i OSI Langrenn.

Iført trikot, topplue og stillongs gjør Møll Nilsen & co. seg klar for en kveldsøkt i marka. Styremedlem i OSI langrenn, Per Christian Stokke, har gått aktivt langrenn i fire år, og er sjeleglad over at det endelig har kommet litt snøfall.

– Det har blitt mange avlysninger, ja, sukker han.

Vinteren til nå har faktisk vært så elendig at Oslo kommune har blitt tvunget til å ta grep, og fremstille kunstig snø for å i det hele tatt gjøre det mulig å renne på ski. Istedet for praktfulle Kvikklunsj-dager i lysløypa, har man i år måttet ta til takke med små, kunstige snøkatteganger. Men Stokke klager ikke.

– Skiforeningen og Oslo kommune er veldig flinke til å lage snø, de.

Noen har det hett

En nylig rapport fra OECD forteller at den globale oppvarmingen truer skiindustrien i Europa. Allerede nå driver ti prosent av de største skianleggene på kontinentet under marginale forhold, og dette tallet vil bare øke i takt med temperaturen. Det betyr katastrofe for land som Østerrike, hvor skisport utgjør 4.5 prosent av BNP.

– Men hva slags skismøring passer best på et globalt oppvarmet skiføre?

– Det må bli rød og lilla. I dag er det nok lilla, sier Stokke.

– Og hva er optimalt?

– Blå SWIX ekstra, helt klart.

Ifølge Per Christian var forrige Blå SWIX-dag i desember. Siden da har man måttet ta til takke med klister og kunstsnø. Produktsjef i SWIX, Harald Bjerke, opplyser om en markant nedgang i Blå SWIX-salget i januar.

– Fortsetter det slik, er det grunn til bekymring, sier han.

Apokalypse nå?

«Den fjerde engelen tømte sin skål ut over solen. Da fikk den makt til å svi menneskene med ild, og menneskene ble brent i voldsom hete». (Åpenbaringen 16:8,9) Mange hyperreligiøse mener den globale oppvarmingen kun er et tegn på at helvete er nær, og slik sett ingen ting vi kan gjøre noe med. Sjefen selv, rektor Geir Ellingsrud på Universitetet i Oslo, er derimot litt mer perpleks over hva han syns om det dårlige skiføret.

– Jeg vil si dette er en mindre alvorlig konsekvens av global oppvarming. Jeg har større sympati for atollene i Stillehavet.

OSI langrenn har så langt ingen egen klimapolitikk, og har ennå ikke gått til anskaffelse av en biobil – i motsetning til skikollega og «Hvit vinter»-talsmann Vegard Ulvang, som i dag kjører rundt i en Ford Focus Flexifuel.

– Det er jo vanskelig å motvirke noe slikt på et personlig plan, selv om jeg tror mange av oss prøver å gjøre det lille vi kan. Men skulle vi vært ekstremt miljøvennlige, kunne vi bare lagt oss ned, sier OSI Langrenns trener Øyvind Due Trier.

«Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det», sa Mark Twain; men som dypøkologfilosofen Arne Næss senere sa: «Tenk globalt, handle lokalt».

– Nå er det kanskje ikke så miljøvennlig å kjøre bil til trening, men vi prøver likevel å fylle bilene mest mulig, sier Trier.

Powered by Labrador CMS