Hybelinvasjonen

I høst fikk 618 studenter ny adresse på Bjølsen/Sagene. Hva skjer med en bydel som får en studentby?

Publisert Sist oppdatert

@fakta:Bydel 4, Sagene–Torshov.

Bydel Torshov–Sagene, inkludert Bjølsen. Gammel arbeiderbydel, med stor industri langs Akerselva. Oskar Braaten hentet stoffet sitt fra dette miljøet.

28 000 innbyggere.

Liker å kalle seg kulturbydelen, på grunn av økt satsning på kultur. Soria Moria på Torshov har teater, kino og jazzcafé.

Opplever stort innrykk av unge mennesker og barnefamilier.

Mens boligprisen har steget 150 prosent i Oslo de siste 10 årene, har den steget 260 prosent på Sagene–Torshov.

– Ja, ja. Her har til og med Valgerd drukket vin!

Eva Askildsen sitter ved et brunt bord på Sagene Lunch Bar og tar en pause. Bak henne henger det et avisutklipp fra da kulturministeren vår var innom og, ja, tok et glass vin.

Vi snakker om de 618 nye naboene hennes, hvordan de vil prege bybildet utenfor vinduene til lunchbaren, og bordene innenfor.

– Det som er så fint med Sagene er at du glir lett inn i et miljø. Her er det bare, whaow! garantert godt. Det er et voldsomt stort hjerte på folka her. Men du må snakke med Jan, jeg har bare bodd her i tolv år.

Gammelt og nytt

Litt for langt opp med 20-bussen lå bydel Sagene-Torshov som en litt uoppdaget del av byen. Etter hvert som Grünerløkka ble for dyrt begynte boligprisene å stige oppover Akerselva. Sammen med boligprisene kom det kaffebarer, barnefamilier og planer om ny studentby.

Informasjonssjef ved bydelskontoret Leif Gjerland beskriver studentbyen som noe positivt for bydelen men med en liten bismak.

– Generelt ønsker vi all fremtid velkommen, og vi ser positivt på det studentene kan tilføre bydelen. Men på den annen side kan man jo si at å tilføre en bydel som i utgangspunktet har veldig mange ett roms leiligheter enda flere slike, kan være tøft. Man vet jo ikke hvor lenge ting varer, hva skjer hvis studentbyen legges ned? Da har vi mange flere ettromsboliger her. Mens vi vil egentlig at flere barnefamilier flytter hit.

Ut på tur

Går du oppover gata forbi Sagene Lunch Bar, krysser en rundkjøring, ser du gamle «Bjølsen Elektriske». For tiden pakket inn i grått papir. «Her åpner Dehli Kaffebar» står det på papiret. Går du litt lenger oppover veien kan et brunt papir fortelle at her kommer «Mat og Mer, restaurant ».

Ideen til denne restauranten kom før planene om studentbyen, men at de kommer til å sette preg på kafébordene, tviler ikke deleier Helle Ofrim Bengtson på. Hun har vokst opp på Bjølsen.

– Det kommer ikke til å bli noe nytt Løkka her. Pulsen er alt for annerledes.

Hun sitter utenfor «Mat og Mer, grønnsaksbutikk», lenger nedenfor den kommende restauranten, og drikker kaffe.

– Her er det sånn at folk hjelper deg med å bære inn frukt når du stenger. Jeg som bor på Grünerløkka ser kontrastene, sier Helle.

Videre oppover gata har den lokale metodistmenigheten åpnet «Kafé b». Foreløpig har de ikke sett noe særlig til studentene, men de venter. Nå har de til og med åpent på søndager.

– Ja, vi åpnet fordi vi lå så nære studentbyen. Men vi har fått en veldig god tilbakemelding fra alle i bydelen, det var tydelig et behov. Før var det jo bare brune kneiper rundt her, sier prest Hilde Marie Øgreid.

Alle nye

Ex.phil.-student Inga Henriette Undheim bor i studentbyen. Første gang vi møtte henne, kom hun gående oppover gata med fulle Rimi-poser. Vi snakket litt om bydelen, to dager senere ringer hun tilbake.

– Du, jeg har tenkt. Det der med Bjølsen, du må få med at nesten alle som har flyttet inn her er nye studenter, og at ingen har bodd i studentby før. Det kommer sikkert til å sette preg på bydelen. Det er ingen faste mønstre som du har på Sogn der naboen din kanskje har bodd der i fire år. Her er alle nye.

Nytt blod

Jan har satt seg ned ved bordet til Eva på Sagene Lunch Bar. Av de 150 årene baren har eksistert, har Jan vært der i 27 av dem. På Bjølsen har han vært hele livet. Han har også sett forandringer, blant annet på boligprisene.

– Før kostet en kommunal bolig 3000 kroner i måneden, nå koster den samme leiligheten 7000. Vi trenger jo nytt blod her, bare de ikke tar over sjappa sier, Jan.

– Kommer det mange nye mennesker som foretrekker stil, får de gå på sånne coffeeshops, men vil de ha en brun pub får de komme her, skyter Eva inn.

Nå lener Mona, en av de andre faste lunchgjestene seg over bordet.

– Ja, det må de. For at puben skal overleve.

Powered by Labrador CMS