

Ikke så bråsjekk
Eplekjekke dating-entusiaster kan få en ting eller to å tenke på etter at de sjekker opp OSTVs nye seriesatsning.




![Pekepinn: De tre jentene i sofaen får servert fiksjonssperm fra «Janne P». Det gjorde egentlig «Lars» også, men regissøren bryter inn: -- Mikael! Pek sånn her! [Illustrerer]](https://image.universitas.no/177363.webp?imageId=177363&width=960&height=540&format=jpg)







– Det ryktes at alle har en Lars. Deltaker nummer én, hva ville du brukt meg til, hvis jeg var din Lars?
Jeg er Lars, deltaker i dating-programmet Studentsjekken, Oslo Student-TVs nye storsatsning. Klar for å vinne den smukke piken og en middag på Peppes verdt halve studielånet.
Eller, når sant skal sies er vel sjansene for å få en date, for ikke å si en gratis middag, ikke særlig større her enn noe som helst annet sted. For Studentsjekken er strengt tatt ikke nok et klissete dating-show. Det er faktisk ikke et dating-show overhodet. Det er en «mockumentary», altså god, gammeldags humbug presentert som fakta, og handler om fire av folkene bak det meget populære – fiktive – sjekkeprogrammet som følgelig går under samme navn.
Les mer om OSTV:
Serien inviterer til å bli kjent med en del av teamet bak dette «programmet», nærmere bestemt programlederen Jan-Erik, produsenten Sandra, den tekniske overmesteren Tor og sminkøren Tone-Lise.
- [Inside og OSTV ble tildelingsvinnere](1)
- [Overtar der hjernevask slapp](2)
- [Student-TV på sparebluss](3)
- [Tøff start for Oslo Student-TV](4)
- [Vil bli underholdningsorkan](5)
Selvgod, cocky og slesk
De fire gjennomgangskarakterene i «Studentsjekken» har alle veldig fremtredende personlighetstrekk.
Produsent Sandra er kronisk stressa. Teknisk overmester Tor er tilsvarende innesluttet, og forelsket i sminkør Tone-Lise, uten at han tør å vise det, og uten å vite at hun kanskje har følelser for ham også. Programleder Jan-Erik, eller «Janne P» (vi noterer en populærkulturell referanse), er på sin side en vandrende definisjon av «selvgod og cocky».
Sistnevnte karakter og egenskaper kommer inn på scenen på Betong på Chateau Neuf med et sleskt smil, mens kamera ruller. Der er OSTV-teamet i ferd med å filme scenene fra selve det fiktive sjekkeprogrammet, som skal flettes inn i denne andre episoden av det femdelte komidramaet.
Jeg får utdelt et navn – Lars – og et par replikker, fått en mygg-mikrofon teipet nådeløst over hårene på kassa, og er plassert i en sliten, liten oransje stol på scenen. I en sofa på den andre siden av et svart forheng sitter de tre jentene jeg liksom skal få velge mellom, som deler den virkelig avsindige varmen som scenelysene sender ned på nakkene våre.
– Kokt, stekt eller befruktet?
«Janne P» imiterer å skyte en ladning sperm på hver av oss før han snurrer seg elegant inn mot kamera og introduserer programmet. Vi som sitter bak ham finpusser prøve-å-se-bra-ut-for-kamera-posituren mens han serverer sin gullrekke av delikate kommentarer.
– Hvordan liker du eggene dine – kokt, stekt, eller befruktet? sier han mens han øser ut all sin sleske sjarm til kamera, i ett av mange takes, der han improviserer en delvis ny monolog fra gang til gang.
– Vi har stor kreativ frihet og frie tøyler, så det er rom for å skape sin egen karakter, sier Morten Holthe Hanssen, aka Janne P, etter opptaket.
Mens karakteren hans synes å gi mer eller mindre blaffen i alt han ikke har sjangs på, har Morten minst to av beina på jorda, med en profesjonell holdning til sine medarbeidere. Til dem har han bare lovord å dele ut.
Kunsten å artikulere
Det er fire skuespillere som har gjennomgående roller i Studentsjekken, mens diverse statister fungerer deltakere i selve dating-showet.
Deriblant meg.
Replikkene er rablet ned i hastverk på en papirbit – de er knapt lest på og desto mindre prøvd artikulert – idet en lang bergenser plutselig står en halvmeter unna, med et HD-kamera som blir siktet stødig og bestemt inn på et nærbilde.
– Værsågod, sier regissør Thomas Svane Søndergaard.
– Ææh...
Kamera går.
– Det ryktes at alle har en Lars. Deltaker nummer én, hva ville du brukt meg til, hvis jeg var din Lars?
– Litt mer selvsikkerhet hos karakteren, anmoder regissøren.
Etter et par nye, tilsvarende skrøpelige forsøk – dette foregår klokken litt for tidlig på en søndag – får jeg en liten pause fra den sensasjonelle varmen. I mellomtiden forteller deltaker nummer én at hun vil være en perfekt hustru som gjør hva som helst for sin Lars, til de andre deltakernes imaginære vemmelse.
Kjærlige smil
Noen øyeblikk senere må jeg i minst dobbelt forstand inn i varmen igjen, når jeg skal få velge ut den spektakulært heldige jenta som skal få spise gratis pizza med meg. Det vil si – jenta som skulle fått spise middag med meg dersom noe som helst av dette var ekte.
Men den gang ei.
– Jeg velger deltaker nummer...
Presset stillhet som skal skape suspens, men som egentlig er totalt klein.
– ... én, Stina!
Vi reiser oss. Ser hverandre for første gang, i den fiktive verdenen. Har strengt tatt ikke fått hilst enda i den ekte, heller. Jeg får holde rundt den lykkelige utvalgte, som egentlig ikke skal på date med meg. Stirrer henne dypt inn i øynene. Godsnakker litt. Deler ut kjærlige smil.
Og kamera snurrer og går. Og så går det litt til, for å ha noe å legge rulleteksten over – mens «Janne P» i bakgrunnen går til verks med å sjekke opp de som røk ut.
Tre ganger.
Potensielt litt kleint.