Big bang: Kvelden ble avsluttet av et spektakulært fyrverkerishow som kunne høres på mils avstand. Lys, flammer, eksplosjoner og Pink Floyds «Is there anybody out there?» sørget for et forrykende avslutningsshow. FOTO: Skjalg Bøhmer Vold

Jagerfly og romfart

For siste gang ble det arrangert astrofestival på Blindern. Det ble et avslutningsshow av galaktiske proporsjoner.

Publisert Sist oppdatert
BIG BANG: Kvelden ble avsluttet av et spektakulært fyrverkerishow som kunne høres på mils avstand. Lys, flammer, eksplosjoner og rock. FOTO: Skjalg Bøhmer Vold
BLI ET ROMVESEN: Sirius (4 1/2) er oppkalt etter den mest lyssterke stjernen på nattehimmelen. Han blir seende ut som et vaskeekte romvesen. FOTO: Skjalg Bøhmer Vold
HOUSTON, WE HAVE A PROBLEM: Det var ikke bare fryd og gammen i verdensrommet. Christer Fuglesang trengte flere måneders trening for å lære seg å gå på do i vektløs tilstand. FOTO: Skjalg Bøhmer Vold
IKKE FERDIG ENNÅ: - Romskipet vårt heter Star Wars-romskip! sier Sønnik (6) og Syver (6), som gjerne vil vinne Lego til 10 000 kroner. FOTO: Skjalg Bøhmer Vold
ENTUSIAST: Per Øivind Borgen lager raketter på fritida. Lampedoktor Erik Sundt er nysgjerrig på den noe sære hobbyen. FOTO: Skjalg Bøhmer Vold
MOT STJERNENE: Luftballongen er veldig populær blant barna. Kristin (14), Erik (10), Katrine (11) og Marja (11) venter spent på at luftballongen skal ta dem med opp mot himmelen. Ballongfører Mikael Klingberg (64) styrer flammene. FOTO: Skjalg Bøhmer Vold

Det er søndag kveld, og folkemengden vokser utenfor Universitetsbiblioteket på Blindern. Over hodene på de ivrige tilskuerne suser det to F-16-fly. Barn og voksne løper rundt for å se flyene bedre idet de passerer himmelen over biblioteket. Det er duket for den siste Astrofestivalen.

Men det er ikke F-16-flyene folk har kommet for. Skandinavias eneste romfarer er på besøk, og storsalen fylles opp. Ikke et sete er ledig, og til og med trappene begynner å fylles opp av folk som ikke får sitteplass. Så kommer Christer Fuglesang inn. Barn og voksne spisser ørene for å høre om romferdene til den svensk-norske astronauten. Han forteller med glødende engasjement om sine eventyr i rommet, på flytende svorsk.

Foredraget med Fuglesang er et av Astrofestivalens store trekkplastre, og det er mange som vil få med seg videoer og historier fra turen hans til den Internasjonale romstasjonen (ISS). Etter showet er det stor pågang fra autografjegere og andre fans, men han har likevel litt tid til å svare på noen spørsmål.

Fuglesang er den eneste skandinaven som har vært i rommet, men han mener at det godt kan følge andre skandinaver i hans fotspor.

– Det er sikkert litt tilfeldig at det bare er Sverige som har hatt en astronaut i rommet. Vi skandinaver er jo ikke så mange, så det er ikke mange av oss som får sjansen. Men nå er det jo en danske i trening, og jeg tror ikke det er lenge til en nordmann får sin tur.

– En ekte nordmann i hvert fall, legger Fuglesang til og ler.

I desember 2006 la han ut på sin første romferd, 14 år etter at han først ble rekruttert av European Space Agency (ESA).

– Jeg jobbet aldri målbevisst mot å bli astronaut, men har alltid vært fascinert av verdensrommet, sier Fuglesang.

– Og da muligheten bød seg, kunne jeg ikke gå glipp av sjansen, sier han.

– Hva tenker man når man er ute på romvandring for første gang?

– Den første gangen jeg var ute av romskipet måtte jeg konsentrere meg veldig. Jeg var ute i seks-syv timer, men det var ikke så mye tid til å reflektere, sier den tidligere astronauten.

Fuglesangs romfartsdager er nå over, og han er svært fornøyd med å være gjest på Astrofestivalen.

– Jeg er imponert over festivalen. Fem timer føles alt for kort, men det jeg har rukket å se har vært veldig spennende. Jeg likte spesielt godt planetsletta, sier Fuglesang.

Planetsletta er en modell av solsystemet vårt forminsket ti milliarder ganger. Likevel strekker de små planetmodellene seg utover hele campus.

Fuglesang stiller også opp for barna på festivalen, og er både dommer og premieutdeler i legokonkurransen. Barn i alle aldre konkurrerer om å lage det fineste romskipet.

Fuglesang har gode råd å komme med til alle barn som drømmer om et liv blant stjernene:

«Hold deg frisk og i god form, gjør det bra på skolen, og fokuser på matte og naturvitenskapene. Og så må du ha litt flaks da.»

Christer Fuglesang, astronaut, om hvordan bli astronaut

– Hold deg frisk og i god form, gjør det bra på skolen, og fokuser på matte og naturvitenskapene, sier han.

– Og så må du ha litt flaks da.

På festivalen arrangeres en legokonkurranse, der de som bygger de fineste legoromskipene kan vinne Lego til 10 000 kroner. Spente og kreative barn drar med seg foreldrene sine for å melde seg på konkurransen. Noen foreldre priser seg lykkelig over at ungene kan sitte og bygge alene mens de selv kan oppleve festivalen i ro og mak, mens andre blir sittende fast med barna i legorommene.

Hele toppetasjen i Georg Sverdrups hus er satt av for barn som skal bygge Lego. Lyden av legoklosser som settes opp, til å bli både fargerike og spesielle romskip, overdøves av legoforhandlinger blant barna og lovord fra (u)tålmodige foreldre i rommet der barn fra 0-8 konkurrerer i denne prestisjetunge byggekonkurransen.

Sønnik (6) og Syver (6) er blant barna som har dratt med de voksne på legobygging. De jobber hardt med å lage et flott romskip. Romskipet Sønnik og Syver bygger er stort og hvitt, og guttene vurderer nå om de skal legge til en bro på skipet. Men navnet har de allerede klart:

– Romskipet vårt heter Star Wars-romskip! sier Sønnik (6).

Hverken Syver eller Sønnik vant førstepremien, det gjorde derimot 12 år gamle Lars. Han var en av de heldige som fikk premien sin av eks-astronaut Christer Fuglesang.

– Det var gøy å vinne, sier Lars fornøyd

– Det er sjelden man ser så mange glade barn som på et slikt arrangement, sier astrofysikerkjempen Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Han er 1,94 meter på strømpelesten, men blir som et barn når han får snakke fritt om astronomi.

Ødegaard har sin egen stand der han viser både voksne og barn ekte meteoritter og fysikkeksperimenter. Den alltid ivrige astronomkjendisen skulle ønske det var mer astrofestival i vente.

– Det er utrolig trist at dette er den siste astrofestivalen. Jeg har sittet her i hele dag, og alle jeg har snakket med har vært kjempefornøyde! Bare se så mange glade barn det er her, sier Røed Ødegaard entusiastisk.

Han er ikke alene om å være vemodig over at dette er den siste av en lang rekke astrofestivaler.

– Det er litt trist at det er slutt etter alle disse årene, men dette var en kjempebra festival og det er kanskje best å gi seg mens man er på topp, sier prosjektleder for Astrofestivalen, Michael Baziljevich

– Det var en fin måte å avslutte på, sier han.

Jagerfly og romfart

Powered by Labrador CMS