Norges lyse hoder

Markedets lange arm har funnet en hemmelig luke inn på Blindern. Finalen i Venturecup 2005 avholdes der.

Publisert Sist oppdatert

VENTURE CUP

  • En nasjonal forretningsplankonkurranse som ble startet av McKinsey & Company i Norge i 2000. Den var da allerede operativ i Sverige, Danmark og Finland.
  • Var organisert som en stiftelse med fire sentralt ansatte inntil 2003. Det ble da nedlagt på grunn av vanskeligheter med finansiering. Studentorganisasjonen Start Norge tok da tak i det og sammen med NTNU Senter for Entreprenørskap, UiO Senter for Entreprenørskap og initiativtager McKinsey & Company kom man til en felles enighet om at lærestedene skulle ha ansvaret for regionale konkurranser, mens Start Norge skulle ha ansvaret for Venture Cup Nasjonal Finale.
  • Det er andre året Start Norge gjennomfører i år. I fjor var finalen ved NTNU, meste år blir den enten i Ås eller i Bergen.
  • I år ble det arrangert regional finale i Trøndelag, på Ås og her i Oslo. Neste år håper man å få til flere regioner. I tillegg kan bidrag leveres direkte til åpen klasse.
  • Nasjonal finale finansieres av Innovasjon Norge, Tekna, Universitetet i Oslo, NTNU, UMB og Regnskapsselskapet Mamut.

Alt som kan krype og gå av kreative kapitalister har kommet til foajeen i Helga Engs hus for å smile over champagneglass og småprate om hvordan de skal bygge Norge. Det er mange mennesker her med mye mellom øra; noen fra Industriell økonomi på NTNU og en del fra Samfunnsøkonomi på Blindern. Det er langt mellom palestinaskjerfene, ingen Tractatus Logico filosoficus under armene til cordfløyeljakke-kledde studenter. Det er i det hele tatt vanskelig å innse at vi befinner oss på Blindern. Innovasjonen har nådd sosialismens siste bastion, for i dag er det nyskapning som står på plakaten.

– Vi vil hjelpe studenter å realisere ideene sine. Å kommersialisere dem; å gründe virksomheter, forteller Kristina Ersek, koordinator for den nasjonale finalen.

– Venture Cup gir studenter muligheter til å starte sin egen bedrift og dermed skape sin egen fremtid, fortsetter hun.

Entreprenørskap

– Forskningsbasert kunnskap skal kunne anvendes i samfunnet, både bachelor- og masterstudiene våre er lagt opp med tanke på dette.

KREMEN: PREMIEUTDELING: (f.v) Morgan Kjølerbakken, Vibeke Jahr, Ines Hafizovic, prorektor og premieutdeler Anne-Brit Kolstø og Anne Dahle.

Prorektor Anne-Brit Kolstø har fått æren av å åpne arrangementet.

– Studentorganisasjonen Start og Venturecup er et initiativ vi gir vår fulle støtte til.

Om homofile og nisseluer

Kjetil Rollnes er invitert for å holde kåseri om innovasjon og den norske folkesjelen. Han viser til forskning som påviser at jo høyere andel homofile i en region, dess mer kreativ er regionen. Helt til slutt har han funnet frem en brosjyre fra Trøndelag fylkeskommune. «Trøndelag – Europas mest kreative region.»

– Norge har store ambisjoner, det er også det eneste vi har, avslutter en litt nasjonalironisk Rollnes.

Så er altså turen kommet til det alle venter på. Prisutdeling. Nå skal 400.000 cash deles ut til de beste forretningsplanene, de andre må gå tomhendte hjem i høstmørket med en halvspist måne på vei opp bak tunge, truende skyer. Dette er ingen barnehage der man taper og vinner med samme sinn. Dette er næringslivet der vinnerne kan spise de høye biffene og kjøre de lave bilene; som Sveaas så treffende sa det. Mange vil kjøre de lave bilene, noe også spenningsnivået i salen reflekterer, nervøse blikk vandrer gjennom lokalet.

Lav bil

Eli Ness fra Universitetet for miljø og biovitenskap står på podiet.

– På tredjeplass kommer Board extrusion, for en miljøvennlig oppfinnelse og en gjennomarbeidet foretningsplan med stort potensial.

Deres konsept er en ny måte å lage laminatgulv på.

Andreplassen på 75.000 cash deles ut av Ole Morten Venås. «Photosense» ropes det ut i auditoriet. Deres oppfinnelse kommer til å dra inn tykt med spenn, premiepotten på 75.000 kroner er ikke så meget å snakke om. De har ved bruk av den for noen kjente «Stamnes-allegoritmen» utviklet et verktøy for diagnostisering av hudkreft uten at det trengs å avleveres vevsprøver. Apparatet er på størrelse med en datamus og avslører hudkreft ved belysning av det aktuelle området. Det lukter av lave biler allerede.

Teknas Thor Hovde deler ut Teknas egen innovasjonspris: Photosense høres nok en gang i det spendte auditoriet. Økonomisjefen og hans håndlangere må nok en gang opp på podiet og avlevere fete markedsorienterte glis.

– En dag skal også jeg spise høy biff og kjøre lav bil, sier en sentralt plassert kilde i Start Norge.

Blodig biff

Det er nå bare førstepremien igjen. Lengselsfulle sukk hjemsøker benkeradene, spenningsterskelen er transcendert blant våre unge håpefulle. Anne Berit Kollstø entrer scenen. Vår prorektor som åpnet showet skal også kaste ut siste stikk og pengesjekk i dette derbyet av hardt arbeidende, innovative gründere.

– Vinneren er Squarehead systems.

Våre venner; tre cand.scienter fra UiO, har trukket det lengste strået og tar med seg 200.000 kroner i startkapital. Vibeke Jahr, Ines Hafizovic og Morgan Kjølerbakken har jobbet med det topphemmelige prosjektet sitt siden de gikk på hovedfaget. Hva foretningsplanen deres består i har de nektet å fortelle fordi patentsøknaden er under behandling. Men at ideen deres muliggjør retningsbestemte lydopptak ved hjelp av ekkolodd, går det så vidt å lirke ut av dem.

Ingen av teammedlemmene var overbevist om at det nettopp skulle bli dem.

– Hva føler dere nå? To hundre tusen kroner rikere?

– Jeg er bare så vanvittig glad, forteller Ines Hafizovic.

– Ganske uvirkelig faktisk.

Powered by Labrador CMS