«LANGT BORTE» FINNES IKKE: -- Alt som skjer ute i verden, både positivt og negativt, har gjennomslagskraft i Norge, sier Thorvald Stoltenberg. Foto: Filip K. Hasseleid.

Redder liv med bøssebærere og bamsesykehus

I Sierra Leone dør tre av ti barn før de fyller fem år. Nå samler medisinstudentene inn penger for å redusere barnedødeligheten.

Publisert Sist oppdatert
SAMLER INN: I år håper Medhum å fylle bøssene med to millioner kroner.
SNILL SYKEHUSDIREKTØR: Bak bamsedrakt skjuler seg Stian Wendelborg, sjef for bamsesykehuset, som får besøk av rundt 400 barn med deres syke bamser.
FRAKKEKLEDDE BØSSEBÆRERE: Medisinstudentene ventet forventningsfulle med bøssene sine bak den røde snoren, før de ble sluppet fri. Foto: Filip K. Hasseleid.

Fakta om Sierra Leone:

  • Sierra Leone har fem millioner innbyggere, hvorav 2, 3 millioner er barn.
  • Borgerkrigen fra 1991 til 2002 har blitt betegnet som en av den nyere verdenshistoriens mest bestialske kriger, med omfattende vold mot sivilbefolkningen.
  • I 2007 gjennomførte landet både president- og parlamentsvalg. En ny regjering har vært på plass siden november i fjor.
  • Det nasjonale helsesystemet ble rammet av borgerkrigen, og tilgangen til basishelsetjenester og ernæring er fortsatt prekær.
  • 30 prosent av alle barn dør før fylte fem år. 40 prosent av alle barn med malaria mottar ikke medisiner, og malaria er fortsatt hovedårsaken til den høye barnedødeligheten.
  • Kilde: MedHum

Fakta om MedHum:

  • MedHum så dagens lys i 1991, under navnet HUG, Helse uten grenser.
  • Inspirasjonen kom fra jusstudentene, som allerede hadde en egen aksjon, og fra Operasjon Dagsverk.
  • Siden da har medisinstudentene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø samlet inn over 10 millioner kroner til ulike hjelpearbeid i den tredje verden.
  • I 2007 samlet MedHum inn 1,7 millioner kroner på landsbasis.
  • Kilde: MedHums hjemmeside

På Egertorget er rundt seksti unge menn og kvinner innesperret bak en lang, rød snor. De er bøssebærere for medisinstudentenes humanitæraksjon, og så snart snoren blir klippet over slippes de fri og kan løpe ut og samle inn penger til mødre og barn i Sierra Leone.

Medisinstudentenes humanitæraksjon (MedHum) arrangeres annethvert år i både Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Andreas Hasseleid Mathisen, leder for MedHum i Oslo, har høye ambisjoner for aksjonen som nå arrangeres for tiende gang.

– I år håper vi på å runde to millioner kroner. Jeg reiste til Sierra Leone en uke i fjor høst, sammen med MedHum-lederne fra de andre byene. Vi besøkte sykehus og helsestasjoner hvor helsearbeiderne var for få. På et av sykehusene ble vi fortalt at de ikke en gang har røntgenapparat. Mange syke mennesker og et dårlig helsetilbud kan skape en dominoeffekt. Unicef og MedHum kan bidra til å forbedre liv, sier han.

Den nye Geir Børresen

Medisinstudent Stian Wendelborg, som for anledningen er utkledd som en stor bamse, tripper godslig ned fra scenen. Han klipper over snoren, og medstudentene løper umiddelbart ivrige ut på torget og starter innsamlingen.

Wendelborg er sjef for bamsesykehuset, MedHums tilbud til de minste.

– Bamsesykehuset vårt er veldig populært. På onsdag har vi anslått at rundt 400 barn kommer for å få bamsene sine undersøkt. Det er ikke sånn at vi prakker på bamsene noen bestemte sykdommer. Bamsene kan kureres for alt mulig, også sommerfugler i magen og ensomme barnehjerter, sier han.

Wendelborg innrømmer at det er varmt å gå rundt i bamsekostyme i sola, men lar seg ikke merke ved det. Når barna kommer bort til ham, setter han seg ned på huk for å komme i øyenhøyde med dem. Når noen voksne prikker ham på skulderen, vrir han seg liksom-sjenert og gjemmer bamsehodet i hendene, til barnas glede. Men når en liten hund hisser seg opp ved synet av den store bamsen og bjeffer iltert, brøler han tilbake på ekte bjørnevis.

«Langt borte» er nærmere

Like før konstaterte tidligere utenriksminister og FNs høykommissær for flyktninger, Thorvald Stoltenberg, at begrepet «langt borte» ikke lenger eksisterer.

– I min ungdom, som egentlig ikke er så lenge siden, reiste jeg til Hadeland på ferie. Da var Hadeland langt borte. Slik er det ikke nå lenger, sa tidligere utenriksminister og FNs høykommissær for flyktninger, Thorvald Stoltenberg fra scenen.

Stoltenberg sa ja med en gang da han ble spurt om å være MedHums høye beskytter i år.

– Medisinstudentene har tatt et viktig initiativ for å bidra til å redusere den høye mødre- og barnedødeligheten i Sierra Leone. Det er vel ingen som ønsker å leve i et land hvor tre av ti barn ikke overlever, og hver åttende kvinne dør i barselseng, sier Stoltenberg til Universitas.

Ifølge ham er et annet positivt aspekt ved slike humanitære aksjoner at de får nordmenn til å vende blikket utover.

– Alt som skjer ute i verden, både positivt og negativt, har gjennomslagskraft i Norge. Finanskrisen kommer for eksempel fra USA, og svineinfluensaen kommer fra Mexico. Det finnes ikke noe visum for svineinfluensa, sier han.

Medisinstudent og PR-ansvarlig Lene Sleire er glad for Oslo-medisinernes engasjement.

– I Bergen har det vært et problem å få folk til å ta på seg verv under MedHum, men i Oslo har det vært veldig stor velvilje, sier hun.

Powered by Labrador CMS