FORNØYDE: -- Eksamensvakten fylte til og med vannflasken min da den var tom, sier Karoline Halvorsen. Her sitter hun sammen med andre psykolgi-studenter etter eksamen. F.v. Kristina Bardal, Karoline Halvorsen, Christine Øveraas, Toril Hjorthorn, Pia Von H

– Skaper herlig stemning!

En høyst uformell spørreundersøkelse blant psykologistudenter viser at eksamensvaktene er usedvanlig populære.

Publisert Sist oppdatert
FULL KONTROLL: Eksamensvakt Lillian Haugland teller gjennom ark for å kontrollere at alt er i skjønneste orden.
GJENNOM VINDUET: Eksamen pågår og studentene skriver så blekket spruter. Eksamensvaktene står parate til å hjelpe med nye forsyninger ark, tomprat i luftepausen og mental støtte.
IVRIGE EKSAMENSVAKTER: --Eksamensvaktene er nesten overivrige, sier Siri Foss Norman (23).
ORDNUNG MUSS SEIN: Overinspektør Bjarne Hammerstrøm og assistent Sissel Øygården registrerer studenter og deres eksamensoppgaver.
RUTINERT: Overinspektør Bjarne Hammerstrøm (62) har 22 semestre bak seg som eksamensvakt.

– En gang i fjor, i Tennishallen, da jeg ba om å få et ekstra ark, var eksamensvakten så ivrig etter å hjelpe at han la på sprang, snubla i teppet og slo seg stygt. Tror faktisk han måtte til legevakten, forteller Siri Foss Norman (23).

– Ja, de er nesten overivrige. Jeg trengte bare så vidt å klø meg i bakhodet underveis på eksamen, så sto vakten parat og ville hjelpe, supplerer Hilde Galgerud (20). Karoline Halvorsen (19) forteller at eksamensvakten til og med fylte vannflasken hennes da den var tom.

– Skikkelig service!

Alle tre er de akkurat kommet ut av gymsalen på Blindern, ferdige med eksamen i sosialpsykologi. De er alle enige om at vaktene er fryktelige søte, og at de fremfor alt minner om egne besteforeldre.

Gjennom vinduet til gymsalen skimtes studenter som skriver så blekket spruter. Det er bare snakk om minutter igjen til eksamenstiden er ute. En eksamensvakt står på tå hev og ser seg rundt etter studenter som trenger hjelp. Når en student vinker heftig etter mer ark, spretter den gamle mannen ut av startblokka, nesten som en sprinter – rent bortsett fra at det ikke går så fort framover for den gamle kroken.

Tomprat

– Eksamensvaktene skaper en herlig stemning, mener Hermann Escher (21) og byr på et ferskt og fint eksempel. Eksamensvakten, en eldre dame, sto bøyd forover da hun plutselig bryter ut:

– Nå må det ikke komme noen bakfra, for nå står jeg her med rompa i været!

– Da holdt jeg på å knekke av latter, selv om det var eksamen og jeg jo egentlig var ganske stressa, sier Escher.

Flere utenfor gymsalen mener at tomprat om vær og vind i pissepausa fungerer – og har en klart nedstressende effekt. Den mentale støtten er viktig når man skal prestere under press:

– Eksamensvakten syntes absolutt alt jeg gjorde var bra. «Du er så flink», fikk jeg høre opp til flere ganger den korte turen på vei til dass. Det var helt utrolig mye klapping og oppbakking. Han var ganske fysisk faktisk! Har aldri opplevd makan til støtte, ler Espen Langnes (23).

Men ikke alle fikk bare ros.

– Eksamensvakten ga meg kjeft! Hun hadde både hovedfag i litteratur og teologi, og snakket ustanselig om tysk litteratur. Da hun spurte meg om jeg kjente til en bok, som visstnok alle burde kjenne til, sa jeg som sant var – at jeg ikke hadde peiling. Da fikk jeg påpakning, gliser Atle Indrelid (24), og presiserer at han ikke tok episoden spesielt tungt.

Orden i rekkene

Gjennomsnittalderen på eksamensvaktene er høy. Mange er «slitne i knærne».

– En gang måtte jeg leie eksamensvakta ned trappa! Litt ironisk siden det jo egentlig er de som skal følge oss, og ikke omvendt, gliser Ellen Rognerud (23).

– En annen eksamensvakt fortalte meg at hun hadde en fin teknikk til å gå i trapper, hun gikk på skrå, sier Rognerud.

– Ja, vi er litt gamle i tralten, humrer Bjarne Hammerstrøm (62).

Han er blitt noe av en ringrev i gamet som eksamensvakt. Sin unge alder til tross, førtidspensjonisten har allerede 22 semestre bak seg som eksamensvakt på Blindern. Nå har han fått opprykk til overinspektør.

Han peker og dirigerer kollegaene, som febrilsk teller gjennom ark. Eksamen er slutt og «Ordnung muss sein». Men streng er han ikke, bedyrer han, vaktenes vakt.

Det er fint å komme i kontakt med studentene, svarer Hammerstrøm på spørsmål om motivasjonen for å stille opp, år etter år. Dessuten sper det jo på pensjonen. Hammerstrøm innrømmer at det ikke er uvanlig at studentene får en skikkelig black-out underveis på eksamen.

– Har du noen triks på lager for å støtte studentene i en slik situasjon?

– Vel, det kan jo være lurt å gå en lang tur. Og jeg er med på en røyk eller to og jeg, sier den rutinerte overinspektøren.

FULL SERVICE: Mangler du en penn underveis på eksamen har eksamensvakt Lillian Haugland alltid med ekstra penner hjemmefra.

Imens er Lillian Haugland, eksamensvakt, i gang med å hjelpe den siste studenten i lokalet med å telle opp arkene.

– Takk for pennen jeg fikk låne, sier studenten.

– Ingen årsak, det var så lite, svarer Haugland og ønsker studenten et lykke til med en oppmuntrende klapp på skulderen.

Haugland avslører at hun alltid forsikrer seg om å ta med et ekstra lass penner hjemmefra, for som hun selv sier:

– Studentene kommer, av erfaring, nesten alltid i beita for skrivesaker underveis på eksamen. Penner slutter å virke eller blir generelt ugreie å ha med å gjøre.

Og da, i slike prekære nødsituasjoner, står eksamensvakt Haugland på pletten, beredt til å hjelpe deg, med et stort utvalg penner i alle farger.

Ikke alle er like fornøyde. Her er noen tips til eksamensvaktene.

1. Taushet er gull:Ja, vi vet at dere er instruert om å ikke snakke før vi snakker til dere. Problemet er at denne regelen tillater et visst potensielt konsentrasjonsødeleggende slingringsmonn. Et eksempel: Om en student skulle finne på å si noe slikt som «Ja ja men», må dette på ingen måte forstås som «Hei, kan du fortelle meg hva du synes er galt med innvandringspolitikken i Norge i dag?»

2. Taushet er gull (justert for inflasjon): At vi åpnet for samtale den første turen vi var ute betyr ikke at vi er interessert i å ta opp tråden neste gang. Tvert imot. Den første turen er som oftest for å strekke på beina. Den andre turen kan gjerne inneholde eksamenens mest strabasiøse klatreetappe. Liten tue kan velte stort lass.

3. Tren tren tren: Ja da, vi vet at vi blir stive til bens en gang vi også – men når sanden i timeglasset renner ut, er det sjukt enerverende å måtte bære en utslitt eksamensvakt på ryggen.

4. Respekt for intimsfæren: Eksamenstoalettrutiner kan være så mangt. For noen er det totalstopp. Andre påregner en halvtimes tarmskylling når de disponerer tiden sin. I alle tilfeller er det lite hjelpsomt med en vakt som lurer på om du har støtt på barnebarnet til venninna fordi dere begge to heier på det samme fotballaget mens du sitter og prøver å gjøre noe veldig høylytt veldig lydløst.

5. Takk, det ser fint ut, adjø: For mange kandidater er innleveringen av oppgaven slutten på en smertefull og forglemmelig prøvelse. For andre føles det som starten på noe stort. En ting man uansett klarer seg uten, er overfladisk forhåndsbedømmelse av arbeidet. Et eksempel fra virkeligheten:

(Kandidaten har skrevet 23 sider på 3 timer, og vedkommende var den eneste som satt igjen helt til slutt)

Vakt: Oj. Det var mange sider.

Kandidat: Det var kanskje det?

Vakt: Ja. Kanskje dobbelt så mye som det vanlige.

Kandidat: Øh… det er kanskje en bra ting?

Vakt: Nåja. Det kommer vel helt an på innholdet.

Nei, nei, nei. Slik:

Kandidat: Her.

Vakt: Takk. Det ser fint ut. Adjø.

Powered by Labrador CMS