
Ex.phil.-studenten
Slik rammer reformen deg
Når den store kvalitetsreformen trer i kraft neste høst, vil det få store konsekvenser for deg som student. Universitas gir deg innsikt i kvalitetsvirvaret.
Tre studenter på forskjellig nivå i utdanningen med to ting til felles: Ingen av dem vet hva som skjer når kvalitetsreformen innføres høsten 2003, men alle blir berørt av den.
– Jeg har ikke undersøkt så mye. Jeg må først og fremst konsentrere meg om å stå på eksamen, sier ex.phil.-student Nikolai Pighin Brekke (20).
Sissel Rødland (23) på lavere grad, og hovedfagsstudent Sigurd Frivik (28) vet heller ikke særlig mye om hva som skjer, men savner mer informasjon fra Universitetet. Universitas arrangerte et møte med utdannings- og studieansvarlig i Studentparlamentet, Anette Wilberg, for å få mer klarhet rundt reformen.
– Jeg tror jeg tar førstegangstjenesten i året som kommer. På den måten begynner jeg ikke å studere igjen før høsten 2003 når reformen er innført, sier Nikolai Pighin Brekke (20).
For førstesemesterstudenten er det allerede en rekke universitetsbegreper å sette seg inn i. Den kommende kvalitetsreformen gjør det ikke lettere å orientere seg i begrepsjungelen.
– Jeg har skjønt at det kommer en reform, stort mer vet jeg ikke, sier Brekke.
Han synes det høres greit ut med skreddersydde studieløp.
– Jeg er litt redd for å bli hengende her i mange år. Det nye systemet virker mer betryggende, sier Brekke.
Wilbergs råd:
– Du får sannsynligvis full uttelling for vekttallene du har tatt nå i en bachelorgrad. Når du først skal i militæret, er det lurt å vente med studiene til høsten 2003 slik at du unngår overgangsperioden.
Wilberg poengterer at det er veldig viktig å tenke nøye gjennom hva man vil bli før man går inn i et studieprogram, siden studentene etter kvalitetsreformen ikke lenger kan sette sammen fagkombinasjoner selv og hoppe fra fakultet til fakultet.
– For deg som har startet studiene allerede er det viktig å kontakte instituttet du vil gå på og høre hvor langt overgangsordningen til kvalitetsreformen har kommet. Det er viktig å få innpass i et studieprogram etter reformen, og fagmiljøene kan gi en pekepinn på hvilke kurs og fagkombinasjoner som fører til mindre problemer enn andre.
Dette skjer med ex.phil.:
Høsten 2003 blir forberedende bare to tredjedeler av i dag. Det tidligere førstesemesterstudiet blir delt inn i to moduler, 10 studiepoeng ex.phil. og 10 studiepoeng ex.fac. Det finnes ingen føringer fra sentralt hold om hvor modulene skal ligge i studieløpet. Det anbefales imidlertid å ta ex.phil.-delen sammen med 20 fagpoeng første semester, og ex.fac.-delen sammen med 20 fagpoeng andre semester.
Nye studenter høsten 2002 og våren 2003 følger nåværende ordning og får 10 vekttall ex.phil. og ex.fac. Dette tilsvarer 30 studiepoeng og gir full uttelling i den nye gradsstrukturen.