_31. mai_

Slik var 2006

Boliger, penger, islam og homofili har det siste året vært viktige saker i studentoffentligheten.

Publisert Sist oppdatert
_15. november_
_15. februar_
_8. november_

«Ingenting tyder på at boligkøene blir mindre i 2006», uttaler leder av Studentsamskipnaden i Oslos (SiO) hovedstyre, Silje Winther 18. januar. Samtidig spår hun dårligere finansiering av både studentbarnehager og spesialhelsetjenesten.

Spådommene går i oppfyllelse. 16. august står 2350 studenter på venteliste til studentbolig, en økning på 1750 fra året før, og den 27. september øker køen med ytterligere 250. Noe senere synker den til 1000, etter at boliglistene har blitt «vasket» for navn som har funnet seg andre steder å bo.

De nye studentboligene i det enkelte kaller luksusboliger, Pilestredet Park, får ikke statsstøtte. Dermed må studentene som flytter inn i november ta regningen selv. Forslag til statsbudsjett for 2007 bevilger støtte til 460 studentboliger, en nedgang på 120 fra året før.

«Barnehageministeren» glemmer studentbarna

31. mai synes fem av syv nordmenn at Øystein Djupedal satser for lite på forskning og høyere utdanning. Djupedal sier seg enig i kritikken, og når statsbudsjettet legges frem, får han merkelappen «Barnehageminister» grunnet sin manglende satsing på utdanning. «Et hvileskjær», kaller han det på pressekonferansen i forbindelse med det foreslåtte statsbudsjett, før han peker på at han er stolt av budsjettet som helhet. Tross barnehagesatsningen faller særtilskuddet bort fra studentbarnehagene, men ifølge personer fra Utdanningskomiteen kommer likevel noe av tilskuddet tilbake i det endelige budsjettet som legges frem i desember.

Pensjonspoeng og lommepenger

23. august lover SVs utdanningspolitiske talsmann, Rolf Reikvam, en økning i studiestøtten som vil overstige prisstigningen. Når statsbudsjettet kommer, er økningen på 2900 kroner i året, og tangerer dermed prisstigningen uten videre økning. Like etter bytter Reikvam plass med Åsa Elvik, og flyttes dermed til kommunalkomiteen.

Fremtidens penger er også et tema. Studentene krever pensjonspoeng for høyere utdanning, og har opposisjonspartiene, SV, AUF og 70 prosent av befolkningen på sin side. Konklusjonen er foreløpig i de øvrige 30 prosents favør. Mens blant annet vernepliktige og de i fødselspermisjon får pensjonspoeng, må studentene klare seg uten. Leder av Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede (Unio), Anders Folkestad, mener at masterstudenter vil tape gjennomsnittlig 25.000 kroner årlig på grunn av pensjonsnederlaget.

Forskning taper tillit

Året ble innledet med Sudbø-skandalen og ble fulgt opp med selvransakelse ved Medisinsk fakultet, og kritikk mot mangelen på etikkundervisning på studiet og doktorgradsprogrammer. I tillegg sliter de regionaletiske komiteer med å behandle etikksaker fordi de er for få ansatte på for mange saker, men dette bedrer seg litt over et halvt år senere. Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo (UiO) forlanger bedring. Rektor ved UiO, Geir Ellingsrud, og stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt håper på færre forskningsskandaler. 15. november kommer en nedslående undersøkelse: 33 prosent av befolkningen har fått svekket sin tillit til norsk forskning det siste året, mens bare 1,3 prosent har fått høyere tillit.

Homofili, religion og pengestøtte

SiOs Kulturstyre finner frem den såkalte diskrimineringsparagrafen, og bruker den til å inndra støtte til Oslo Kristelige Studentlag (OKSL) etter at de bryter samarbeidet med en homofil studentprest. Påstander om meningstyranni står mot påstander om diskriminering. Kulturstyret gir pengene tilbake til OKSL etter en tett votering der ett styremedlem er fraværende. Debatten blusser opp igjen når nestleder i Velferdstinget, Egil Heinert, går ut med påstand om at både OKSL og Muslimsk Studentsamfunn (MSS) burde miste støtten. Heinert beskylder dem for å legitimere hatkriminalitet, noe MSS betegner som «idiotisk».

I løpet av året blir det også klart at Universitetet i Oslo vil arbeide for å opprette et Senter for islamstudier. Med seg på laget har de blant annet Islamsk Råd. Muslimsk Studentsamfunn ivrer for at senteret på sikt skal tilby en norsk imamutdanning, og får støtte fra blant annet utdanningspolitiker Anders Anundsen i Fremskrittspartiet

Powered by Labrador CMS