

– En provokasjon
Mens alle fakultetene ved Kunsthøgskolen i Oslo må kutte i sine faglige tilbud som følge av budsjettsprekk i fjor, økes utgiftene på det administrative fellesnivået. Med «Slavekoret» av Verdi som toneangivende innslag, satt operastudentene fokus på kuttene i studietilbudet ved KHiO.
Det blir resultatet dersom høgskoledirektørens forslag til budsjettjusteringer i 2008 blir vedtatt på KHiOs styremøte onsdag kveld. Skolen er nødt til å spare inn til sammen 1,68 millioner kroner på grunn av budsjettsprekk i 2007, som kommer i tillegg til de sykliske utgiftene på 1,7 millioner ved Fakultet for scenekunst, som Universitas skrev om i forrige uke.
Likevel er ingen av disse innsparingene foreslått tatt på det administrative nivået, selv om skolen bruker mer penger på drift og administrasjon enn på den faglige aktiviteten ved fakultetene:
- I budsjettet for 2008 er fellesnivåutgiftene totalt 128 millioner kroner.
- Selv etter husleie blir kostnadene på fellesnivået på 72 millioner kroner, hvilket er ti millioner kroner mer enn fakultetenes samlede budsjett på 62 millioner kroner.
Øker utgiftene
På tross av at KHiO må spare penger som følge av merforbruk i 2007, er det i forslaget for revidert budsjett for 2008 lagt opp til en økning av utgiftene på det administrative fellesnivået på over 4,2 millioner kroner. Pengene forelås brukt blant annet på elektronisk fakturabehandling og nye IT-investeringer, i tillegg til økte lønnsutbetalinger for ledelse og administrasjon.
Studentrådet ved KHiO setter spørsmålstegn ved denne prioriteringen.
– Det er klart at mange opplever det som en provokasjon når det økes i det administrative fellesnivået, samtidig som alle fakultetene må kutte, sier Grim Svingen i studentrådet ved KHiO.
I forkant av onsdagens styremøte sendte studentrådet et notat til ledelsen hvor de påpeker at de syns det er uakseptabelt at merkostnadene kategorisk belastes studentene.
– Det er vanskelig å forstå at det skal være nødvendig at fellesnivået skal være høyere enn fakultetenes budsjetter, sier Svingen.
Han påpeker at bortsett fra merforbruket, har KHiO relativt god økonomi, og viser blant annet til foreslåtte reserveavsetninger på 5 millioner kroner i 2008-budsjettet.
Naturlige kutt
KHiO-direktør Einar Wist mener likevel at det er naturlig at kuttene foretas på de samme steder hvor man har overskredet 2007-budsjettet.
– Kuttene relaterer seg til merforbruk i 2007, og det er ikke merforbruk på fellesnivået, sier han.
Fred Arild Pettersen, fakultetskoordinator ved Fakultet for design, sier at styret i år har sendt klare signaler om at konsekvensene av mer- og mindreforbruk skal ramme de instansene som står for disse budsjettavvikene. Han opplyser om at tidligere års mindreforbruk ved fakultetene derimot har blitt overført til andre instanser.
Studentrådet mener forslaget fra direktøren mangler forankring i virkeligheten.
– At studiekvaliteten forringes, er det ingen tvil om. Konsekvensene blir store for studentene, sier Marius Lien, representant fra Fakultet for scenekunst.
Representantene påpeker at de administrative fellesutgiftene inkluderer vesentlige støttefunksjoner for den faglige aktiviteten, som scenedrift, biblioteker og arkiv.
Rolig rektor
Studentrådet mener likevel at styret må bli flinkere til å høre på fagmiljøene ved skolen, og sier at de håper de sterke reaksjonene som når har kommet, vil bidra til å øke styrets bevissthet ovenfor de foreslåtte kuttene.
Cecilie Broch Knudsen, rektor ved KHiO, mener uansett at situasjonen er overdramatisert.
– At fakultetene må fordele sitt merforbruk for 2007 i budsjettet for 2008, skal ikke måtte redusere studietilbudene på en slik måte at studieplanen ikke oppfylles. Så dramatisk er ikke merforbruket, opplyser rektoren i en e-post.
Tiril Schrøder, dekan på Visuell kunst, mener likevel det er vanskelig å se hvordan fakultetet kunne ha unngått merforbruket de nå må betale for.
– Vårt merforbruk skyldes blant annet at dette var første året med full virkning av bachelor- og masterordningen på Kunstakademiet, i tillegg til at vi plutselig ble belastet med 180 000 kroner i husleie for studentarbeidsplasser, sier hun.
– Det er vanskelig for oss å se hvordan disse innsparingene skal foretas uten at det går ut over essensielle deler av vår virksomhet, sier Schrøder.
I følge Schrøder har alle fakultetene bedt om at innsparingene fordeles over to år, men dette har det ikke blitt tatt hensyn til i direktørens budsjettforslag.
Operastudentene er blant dem som rammes aller hardest av kuttene ved KHiO. Tirsdag demonstrerte de foran Stortinget.
– Vi føler definitivt at vi ikke har blitt hørt tidligere av ledelsen ved KHiO. Ved å bryte studieplanene, som er avtaler inngått mellom skolen og studentene, stjeler skolen fra oss, sier operastudent og initiativtaker Mads Wighus.
Renèe Rasmussen, nestleder i Musikernes fellesorganisasjon, holdt en appell der hun hevdet at operautdanningen har vært utsatt for mislighold fra skolens ledelse, og at styret ved KHiO må fjernes dersom de ikke finner penger til å opprettholde utdanningen.

Trine Skei Grande, nestleder i Venstre, lovet studentene å «sparke kulturministeren på leggen» i denne saken, og sa at kuttene vil være en svekkelse av det kulturløftet Stortinget har vedtatt.