Omverden
Juks i det nye årtusen
STOCKHOLM/UMEÅ: To måneders utestengelse ble straffen for en kvinnelig student ved Stockholms universitet som snakket i mobiltelefon under en eksamen. Studenten hevder hun bare ringte sin far som lå syk med influensa og magesår, men disiplinnemden ved universitetet regner mobilbruken som en alvorlig forseelse.
– Fusk er ikke et nytt fenomen, og den nye teknologien endrer metodene.
Bruken av Internett har økt juksingen markant, sier Peter Rosenberg i disiplinnemnden i Umeå til Svenska Dagbladet.
– Kopiering av oppgaver har økt kraftig. Studenter kopierer deler av eller hele oppgaver som er skrevet ved andre læresteder. Men det er vanskelig å bevise juks siden det skrives hundrevis av slike oppgaver hvert år, sier Rosenberg.
Sexanklaget professor får ikke jobb
BERGEN: En sexanklaget professor fikk igjen jobben av lagmannsretten, men Universitetet i Bergen vil ikke ta ham tilbake. Den anerkjente professoren var anklaget for seksuell trakassering av flere kvinnelige studenter, og UiB sparket mannen på dagen i 1997.
Lagmannsretten fant at grunnlaget for avskjed var til stede, men kjente avskjedsvedtaket mot professoren ugyldig fordi det ble gjort flere saksbehandlingsfeil ved Universitetet. UiB vil ikke gi seg og har anket. Det er ennå ikke avgjort om saken blir tatt opp til behandling i Høyesterett.
Kvinnene er smartest
CAMBRIDGE: Flertallet av studenter som får toppkarakterer til eksamen er kvinner. Det viser ny statistikk fra Higher Education Statistics Agency som har samlet inn tall fra høgskoler og universiteter i Storbritannia. Kvinner var best i 14 av totalt 19 fag. Unntakene var fagene matematikk, fysikk, informatikk, ingeniørstudier og arkitektur, der menn toppet listene.
Kvinner har tradisjonelt vært de beste i de lavere delene av utdanningssystemet, men har nå altså tatt med seg overtaket opp på universitetsnivå.
Dr. Mary James ved Cambridge University har forsket på kjønnsforskjellene. Hun mener gutters streben etter å tilpasse seg en machokultur, skapt av bilder i blader og magasiner, bidrar til å svekke de akademiske resultatene. (BBC)
Universitetsfusjon
KØBENHAVN: Planene om å slå sammen to universiteter i København støttes av organisasjonen Dansk Industri. Ideen om en fusjon kommer fra Akademikernes Centralorganisation.
– I det globale kunnskapsmarkedet kan fusjon av universiteter vise seg nødvendig, hvis målet er å skape noen sterke forsknings- og utdanningsmiljøer, sier konsulent Charlotte Rønhof i Dansk Industri.
Hun peker på at dersom de danske universitetene skal overleve den globale konkurransen, må politikere, forskere og andre ved universitetene være åpne for sammenslåinger.
– Det vil sikre en tilstrekkelig mengde forskningskompetanse i forskningsmiljøene. Det vil gi fordeler å samle flere fagmiljøer under samme tak, sier Rønhof til Børsen Online.