PANDEMI PÅ LESESALEN: Kanskje blir munnbind første fase i universitetets pandemiplan? (Illustrasjonsfoto: CC/ENEAS)

Forbereder seg på pandemi

Kunnskapsdepartementet ber landets universiteter og høyskoler ruste seg mot pandemitrusselen.

Publisert Sist oppdatert

Etter et tverrdepartementalt møte om svineinfluensaen, har Kunnskapsdepartementet (KD) sendt brev til alle universiteter og statlige høyskoler i landet og bedt dem om å etablere en kriseberedskapsplan. På denne måten skal man forebygge smittespredning og sykdom, samt ha en beredskap for å få virksomhetene til å gå rundt under en eventuell pandemi.

– Vi tar pandemitrusselen alvorlig og må hele tiden forholde oss til en verst tenkelig situasjon, sier avdelingsdirektør i KD Jan Fredrik Schøyen.

– Målet vårt er at samfunnet skal være minst mulig skadelidende under en pandemi. Derfor skal alle departementene innen sommeren etablere egne pandemiplaner for sine sektorer, sier han.

Kunnskapsdepartementet ser det som et verst tenkelig scenario at man får 40 prosents arbeidsfravær, og har bedt utdanningsinstitusjonene om å ta utgangspunkt i dette.

Leder for den sentrale beredskapsgruppen ved Universitetet i Oslo (UiO), Frode Meinich, er godt i gang med å utarbeide universitetets pandemiplan.

– Ved fare for smitte vil vi fort måtte lukke kantinene, og fortløpende vurdere å stenge andre områder der mange mennesker oppholder seg, sier han.

I en ekstrem situasjon kan det bli aktuelt å stenge hele universitetet.

– En slik avgjørelse er riktignok opp til helsemyndighetene, og vi kommer slavisk til å følge deres anbefalinger.

– Er det nødvendig at universitetet lager egne planer når en pandemisituasjon likevel skal følges opp av myndighetene sentralt?

– Myndighetene skal håndtere det helsemessige, mens vi skal sikre driften under en pandemi. De sentrale myndighetene kan for eksempel ikke si noe om hvilke eksamenslokaler vi kan holde oppe, eller hvordan vi skal takle et stort sykefravær blant ansatte og studenter, sier han.

Pandemiplanen vil bli den mest omfattende planen i universitetets krise- og beredskapssystem.

- Det er lettere med en plan for hvordan vi håndterer en bombetrussel enn en pandemi. Frode Meinich, teknisk direktør ved UiO

– Det er lettere med en plan for hvordan vi håndterer en bombetrussel enn en pandemi. Pandemisituasjonen er mer kompleks, og en slik plan krever en del arbeid, sier Meinich.

Planene skal overleveres Kunnskapsdepartementet innen 15. juni.

Powered by Labrador CMS