BLE SMITTET: Julia Pettersen ble hardt rammet av svineinfluensa. -- Det var en god og heftig influensarunde, og jeg var sykemeldt i hele tre uker, sier Pettersen.

Vaksinetilbud om en måned

Svineinfluensaen har kommet til Blindern, men vaksinene lar vente på seg. Studenthelsetjenesten setter foreløpig sin lit til studenters intellekt.

Publisert Sist oppdatert
BLE SMITTET: Julia Pettersen ble hardt rammet av svineinfluensa. -- Det var en god og heftig influensarunde, og jeg var sykemeldt i hele tre uker, sier Pettersen.

Studenthelsetjenesten til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) har ingen tall for hvor mange studenter som er syke eller smittede, siden ikke alle testes.

– Men på legekontoret registrerer vi nå stor pågang, og har opptil ti pasienter daglig der det er mistanke om influensa. På telefon er det også stort trykk, både av pasienter som er syke og trenger råd, og av studenter som har spørsmål om vaksinetilbudet, sier leder Marit Eskeland.

0,1 prosent av vaksinene klare

Dét tilbudet er foreløpig svært begrenset. Studenthelsetjenesten har foreløpig fått 150 vaksiner, rundt en promille av behovet, og alle disse er det satt opp avtaler for. De håper på å få inn større mengder etter hvert.

– Foreløpig har vi fått inn fem prosent av vaksinene til Norge, og vi har fått en promille av det behovet vi har, så dette går sent. Det vanskeligste er selvfølgelig at når vi ikke vet hva vi får, er det utfordrende å planlegge rasjonelle opplegg, sier Eskeland.

Studenter i risikogruppene, hovedsakelig gravide og enkelte kronisk syke, prioriteres først. Resten må vente en god stund til. Eskeland håper at de kan sette opp en større mengde vaksiner fra slutten av november.

Oppegående studenter kan være redningen

Til tross for vekst i antall smittede, mener Eskeland at studenter er en gruppe der dette kan slå ut annerledes.

– Studenter er jo oppegående, og har gode muligheter til å praktisere smitteforebyggende tiltak. Vi håper jo derfor at dette er en gruppe der smittesituasjonen ikke eksploderer slik man ser ut til å ha fått på noen skoler og barnehager.

Hennes råd til studentene er å friske opp alle gode tips som har vært publisert tidligere, og innskjerpe bruken av dem. Hvis du har symptomer på influensaen, men ikke er i risikogruppene, skal du i følge Eskeland ta det rolig hjemme og avvente det hele, både for egen del og for å beskytte andre mot smitten.

Powered by Labrador CMS