VIL OPPSPORE STUDENTER: -- Studier og dagpenger er ikke forenelig, understreker Terje Wagelid i Aetat.

Vil avsløre dagpenge-juks

Aetat ønsker å koble sitt register opp mot Samordna opptak for å avsløre snyltere. Forslaget møtes med skepsis.

Publisert Sist oppdatert

I et forsøk på å avdekke mulig svindel på dagpengesystemet ønsker Aetat nå å få koblet opp sitt register med studentregisteret til Samordna opptak (SO). Aetat har allerede tilgang på Arbeidstakerregistret og Lånekassen sitt register, men mistenker flere studenter uten lån for å motta dagpenger. Disse ønsker man nå å fange opp.

– Studier og dagpenger er ikke forenelig. Vi har derfor kontaktet Samordna opptak for å se an mulighetene for et samarbeid, sier fungerende underdirektør ved avdeling for inntektssikring på Aetat, Terje Wagelid.

Skeptisk

Utspillet møtes med stor skepsis, blant annet fra Anders Tønnesen på Forskningsadministrativ avdeling ved UiO. Tønnesen har til daglig ansvaret for behandling av personopplysninger ved universitetet, og derfor også for forbindelsen med Samordna opptak.

– Vår oppfatning er at innsamlede data kun skal brukes ut ifra SOs intensjoner, nemlig studentvirksomhet. Vi velger derfor å stille spørsmål ved rettsgrunnlaget for dette, sier Tønnesen.

Tønnesen har allerede vært i forbindelse med Datatilsynet, som via mail viser til Personopplysningslovens §11, og understreker at bruk av opplysninger utover registerets opprinnelige formål må godkjennes av den registrerte – altså av studenten selv. Datatilsynet etterlyser også en hjemmel for sammenkopling.

Delte meninger

Ifølge professor ved Avdeling for forvaltningsinformatikk, Dag Wiese Schartum, er det ikke så sikkert at Samordna opptak kan nekte Aetat innsyn i studentregistrene.

– Aetat har veldig vide fullmakter til å innhente informasjon, herunder

opplysninger om studenter. Uten dybdekjennskap til saken, mener jeg trolig Aetat har rett til å kreve disse opplysningene, sier Schartum.

Leder for Studentparlamentet, Maria Veie Sandvik, syns likevel det er en feilprioritert bruk av ressursene fra Aetats side.

– Studenter er en gruppe med vanskelige økonomiske forutsetninger som det er. I tillegg har studentene ulik studieprogresjon, og derfor ulike behov. Jeg syns Aetat burde bruke kreftene andre steder, sier Veie Sandvik.

Powered by Labrador CMS