St. Petersburg. Foto: Pixabay

Ni norske studenter kastes ut av Russland – anklager UiO for visumjuks

18 norske og svenske studenter ved Det norske universitetsenteret i St. Petersburg må forlate landet innen tre dager: ellers blir de deportert.

Publisert Sist oppdatert

Rundt klokka 12.00 lokal tid i dag troppet immigrasjonspolitiet opp på Det norske universitetssenter i St. Petersburg. De informerte studentene ved senteret om at de var i landet på feil visumgrunnlag, og må forlate landet innen tre dager.

– Det var veldig dramatisk. Vi er mest oppgitt og sjokkert, forteller Yngvild Vollen Steiro, en av studentene ved senteret.

Til sammen befinner det seg ni norske studenter fra Universitetet i Oslo, og ni svenske studenter ved senteret for øyeblikket, ifølge Steiro.

Har du lest? 500 studenter kastes ut av svensk vinterparadis

Jobber med å finne en løsning

Studentene befinner seg nå med immigrasjonspolitiet på senteret. Ifølge Steiro avhøres studentene nå en og en. De får foreløpig ikke forlate senteret.

– Det er en sinnssyk situasjon.

Vollen Steiro forteller at det svenske og norske konsulatet i byen jobber med å forhandle frem en løsning på situasjonen.

Tamara Lönngren, direktør for det senteret, bekrefter at russiske myndigheter vil kaste studentene ut av landet.

– Om tre dager kastes de ut. Det er fordi de har feil visuminvitasjon.

Student: Yngvil Vollen Steiro er en av utvekslingsstudentene ved senteret. Foto: Privat.

Mer fra russisk akademia: Eliteuniversitet mister lisensen

– UiOs feil

I utgangspunktet skulle de ha eksamen i neste uke, og reise hjem neste fredag. Nå må de reise hjem innen mandag.

Det russiske senteret i St. Petersburg eies av universitetene i Oslo, Bergen, Tromsø og Trondheim. Den daglige driften er det Universitetet i Oslo som tar seg av.

Da studentene startet på utvekslingsprogrammet i høst ble de bedt om å oppgi at de skulle gå ved Baltisk Teknisk Statssuniversitet «Voenmekh», forteller Steiro.

– Der har vi aldri vært. Politiet har vært veldig tydelig på at det ikke er vi som har gjort noe feil, men UiO, sier hun.

Löngren forteller at universitetet hadde en avtale med Voenmekh, men at de nå nekter for denne avtalen. Hun ble spurt gjentatte ganger om UiO har jukset eller ikke, men svarte ikke på det.

Følger situasjonen

Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef i Utenriksdepartmenet, forteller at det ble gjennomført en grundig kontroll av senteret for tre dager siden, men at de ikke kjenner bakgrunnen for aksjonen.

– Gjennom vårt generalkonsulat i St. Petersburg vil vi følge situasjonen nært og gi bistand til norske studenter og ansatte ved senteret som har behov.

Verken den russiske ambassaden eller Voenmekh har svart på Universitas' henvendelser.

Powered by Labrador CMS