VIL SAMARBEIDE: Barry White, USAs ambassadør i Norge, og Liv Duesund, professor og prosjektkoordinator ved UiO, vil ha på plass et nytt norsk senter ved University of Berkeley.

Can’t get enough of your students, babe

Ambassadør Barry White vil ha flere norske studenter til USA. Et tettere norsk samarbeid med University of California Berkeley, er løsningen, mener han.

Publisert Sist oppdatert

Under en mottakelse på den amerikanske ambassadeboligen i tirsdag kveld skrøt den amerikanske ambassadøren i Norge, Barry White, av planene for et nytt norsk senter ved University of Cailfornia Berkeley (UBC).

– Det ville vært fantastisk både for norske studenter og forskere, og for UCB. De norske studentene får da et enda bedre tilbud ved et av verdens beste universiteter. Norske forskere har meget høy kompetanse, blant annet innen klimaforskning og teknologi, som vil komme UCB til gode, sier White til Universitas.

Han håper Peder Sather Centre snart er en realitet. Senteret skal ha ansvar for å koordinere all norsk aktivitet på det amerikanske prestisjeuniversitetet.

Professor ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet og koordinator for de norske studentene på Berkeley, Liv Duesund, er glad for ambassadør Whites interesse.

– Jeg håper ambassadøren vil bruke sitt kontaktnettverk i næringslivet på begge sider av atlanteren, og at vi snart kan få finansieringen i orden, sier hun.

Usikker utveksling

I sitt innlegg hos ambassadøren la Duesund vekt på at utvekslingen, slik den fremstår i dag er skjør.

– I dag er alt avhengig av én person. Professor ved Berkeley Trond Petersen holder i praksis utvekslingen i gang på egenhånd. Vi ønsker utveksling mellom norske universiteter og Berkeley til evig tid. For å få til det trenger vi langsiktigheten Peder Sather Center vil gi.

Professor Trond Petersen er enig.

– Det er stor akademisk interesse, både på Berkeley og i Norge for et slikt senter. Vi har 150 studenter, og opptil 20 forskere på utveksling hvert semester. Dette senteret vil gjøre det mulig for oss å fortsette med det, sier Petersen.

Maren Nordby og Kristin Krohn har begge vært på Berkeley ett semester. De er udelt positive til Peder Sather Centre.

– Samarbeidet med Berkeley er såpass stort allerede at det hadde vært veldig positiv med et eget norsk senter, sier Nordby.

Krohn er av samme oppfatning.

– Det ville gjort det lettere for de norske studentene.

– Ingen norsk ghetto

Til tross for det store antallet nordmenn avviser Duesund at det danner seg lukkede norske miljøer på universitetet.

– Hvis du vil møte nordmenn når du studerer, er det best å bli hjemme. At det er norske ghettoer på Berkley er bare en myte på linje med at studenter er late. Både faglig og sosialt klarer de norske studentene seg svært bra. De er gode ambassadører for norsk utdanning, sier hun.

– Skepsis i offentlig sektor

Berkeley har allerede godkjent planene, og gjort et lokale klart for det planlagte senteret. Det eneste som ikke er på plass er finansieringen.

Duesund ønsker å få på plass både statlige og private investorer og oppfordrer regjeringen til å kjenne sin besøkelsestid.

– Hvis de mener alvor med internasjonalisering i norsk utdanning kommer de her til dekket bord. Vi byr på et utprøvd pilotprosjekt med studenter og forskere, og kan vise til svært gode resultater.

– Er du skuffet over departementens egasjement i saken?

– Jeg stiller meg spørsmålet: Er det truende for norsk offentlighet å ha et organisert samarbeid med et eliteuniversitet?

Powered by Labrador CMS