
Må vigsles før prestepraksis
Samboende studenter ved Menighetsfakultetet og Det teologiske fakultet opplever press om å gifte seg før de tar fatt på praksisperioden i presteutdanningen.
Biskop Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg bispedømme er klar på hva hun gjør dersom hun oppdager at en student som skal ut i såkalt stiftspraksis har samboer:
– Da ber jeg vedkommede om å gifte seg først, eller utsette stiftspraksisen, sier hun.
Under den fem uker lange praksisperioden til studenter ved TF og MF fungerer studentene som lønnet prest i en menighet.
– Studenter i stiftspraksis fungerer på like vilkår som ordinerte prester. Derfor må vi stille samme krav til disse studentene som til ferdigutdannede prester, mener biskopen.
Høgskolelektor Marit Bunkholt ved Det teologiske fakultet (TF) ved UiO er sterkt kritisk til biskopens synspunkt.
– Det er uakseptabelt å stille slike krav til studenter, mener Bunkholt.
Større teologidebatt
Konflikten er del av en større teologisk ordveksling om hvorvidt samboerskap kan tolereres som samlivsform. Debatten har rast innad i Den norske kirke siden januar i år, da biskopen i Sør-Hålogaland ordinerte kirkas første samboende prest. Ordinasjonen ble gjort på tross av Bispemøtets anbefaling.
– Den aktuelle saken har rettet allmennhetens fokus mot et problem studentene på TF lenge har vært opptatt av, sier Iselin Flaten, som leder Teologisk studentutvalg (TSU) ved TF og selv studerer til å bli prest.
Høgskolelektor Bunkholt er oppgitt over problemene som samboende studenter møter når de skal ut i praksis.
– Praksisperioden er en viktig del av utdanningen, der studentene får forberedt seg på presteyrket gjennom egen praktisk erfaring. Vi kan lage et alternativt opplegg i de tilfellene hvor konflikten tilspisser seg, men erfaringen det gir å gjøre praksis i en menighet er uvurderlig, sier hun.
Ble anbefalt giftemål
Også på Menighetsfakultetet (MF) har studentene støtt på manglende aksept for samboerskap. Ida Krogstad, som er samboer og prestestudent på MF, forteller at hun og andre studenter har blitt anbefalt å gifte seg før de skal ut i stiftspraksis.
– Det sier litt om de utfordringene samboere kan møte i sitt første møte med kirka som arbeidsgiver, sier Krogstad. Hun understreker at det dreide seg om en generell og uformell anbefaling fra enkelte lærere.
Praksisansvarlig ved MF, Margareth Glad, forteller at MF tidligere kontrollerte studentenes sivilstatus, men at dette ikke lenger er utbredt praksis.
– Alle våre utdanninger er åpne. Som offentlig utdanningsinstitusjon er vi pålagt å følge Høgskoleloven. Det innebærer at de ikke kan diskriminere studenter på bakgrunn av sivilstatus, legning eller religiøs overbevisning, sier Glad.
Presteutdanningene kan altså ikke pålegge studentene å gifte seg eller å flytte fra sin samboer. Allikevel har det hendt at prestestudenter må finne seg en ny praksisplass dersom biskoper som ikke aksepterer samboerskap får kjennskap til at prestestudenter er samboere. Enkelte prestestudenter har til og med giftet seg i forkant av praksisperioden for å unngå eventuelle problemer knyttet til sivilstatus.
Håper på løsning
Flaten i TSU forteller at det lenge har vært en fanesak for prestestudentene ved TF å få aksept for samboerskapet som samlivsform.
– Når det gjelder spørsmålet om du er skikket til prestetjeneste mener vi motivasjon og faglig dyktighet bør veie tyngre enn sivilstatus. Mange opplever det som uforståelig at de ikke kan ordineres i Den norske kirke på grunn av sin samlivsform, sier hun.
Riksaasen Dahl mener man som prest har en «viktig hyrdefunksjon og en forbildefunksjon.»
– Derfor mener vi at prestene i Den norske kirke må være gift hvis de ikke er enslige, sier biskopen.
– Ekteskapet er både en etisk forpliktelse mellom to parter og en forpliktelse overfor samfunnet. Et samboerskap forplikter ikke nødvendigvis på samme måte som et ekteskap.
Flaten mener dette argumentet er uholdbart.
– Det er ikke samboerformens juridiske status, men forholdet mellom partnerne som avgjør hvorvidt et samliv er forpliktende eller ikke, sier hun.
Bunkholt på TF håper nå på at Den norske kirke og presteutdanningene kommer til enighet.
– Praksisopplegget er noe utdanningsinstitusjonene og kirka samarbeider om, og som begge parter er avhengige av for utdanning og rekruttering. Jeg er sikker på at Bispemøtet etter hvert finner en løsning. Det er de nødt til, sier høgskolelektor Bunkholt.