
Slår brannalarm om studentboliger
361 ganger har brannvesenet rykket ut til Oslos studentboliger i år. Det er mer enn dobbelt så mange utrykninger som i hele fjor.







Anleggene våre er stilt så ufølsomt som de kan være.
Trond Bakke, direktør i SiO Bolig @undersaktit:– Ansvarsløst og uakseptabelt Direktør i SiO Bolig, Trond Bakke, er ikke enig i at brannalarmene i SiO-boligene er for sensitive. – Anleggene våre er stilt så ufølsomt som de kan være. I en del sammenhenger kan det være en utfordring at rommene er så små, slik at det ikke er nok luft totalt sett. Men de skal ikke gå av ved matlaging, sier han. Hver utrykning koster 1 090 kroner, noe som vil si at den totale kostnaden så langt i år er 393 490 kroner. I henhold til SiOs husordensregler er det leietaker som er erstatningsansvarlig dersom brannvesenet rykker ut unødig fordi alarmen går under matlaging. Men bare ti av fakturaene er sendt til studentene selv, fordi SiO ofte ikke vet hvem som står bak utløsningen av alarmen. – Ved uvettig bruk må vedkommende betale gebyret fra brannvesenet, men det forutsetter at vi kan identifisere personen, sier SiO Bolig-direktør Bakke. Uvettig bruk er ifølge Bakke der det har vært branntilløp eller tørrkoking. Det er imidlertid ikke alltid så lett å peke på én synder i slike saker. – Ofte skjer disse hendelsene på felleskjøkken, og da er det vanskelig å finne ut hvem som står bak. Da må vi ta fakturaen, sier han. Bakke sier at økningen fra i år til i fjor skyldes at flere studentboliger nå har direktekobling til brannvesenet. Han er bekymret over kostnadene dette medfører, men ønsker ikke å fire på sikkerheten til beboerne. – Vi vil ikke legge sikkerhetsregimet vårt på et lavere nivå enn nå. Nylig sendte vi ut nyhetsbrev til alle våre beboere der vi informerte om brannsikkerhet og matlaging. Her må vi ta på oss en oppdragerrolle, sier Bakke. _– Hva tenker du om at enkelte beboere har sluttet å evakuere, fordi alarmen går av så ofte der de bor?_ – Det vil jeg si er ansvarsløst og helt uakseptabelt. En brannalarm skal alltid respekteres, uansett om man mener det skjer hyppig eller sjelden, eller mistenker falsk alarm. De setter seg selv i fare ved å opptre slik, sier han.
Hele 322 av utrykningene blir av brannvesenet regnet som unødvendige, viser ny statistikk fra brannvesenet. For hele fjoråret var det totalt 145 utrykninger, der 126 ble regnet som unødige.
På grunn av den store mengden unødvendige utrykninger er det mange studenter som ikke gidder å evakuere studentboligene hver gang alarmen går, ifølge brannvesenet. Det bekreftes også av studenter Universitas har snakket med (se sidesak).
– Det blir som å rope ulv. Det er veldig varierende om studentene er flinke til å evakuere eller ikke, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen.
Han ber innstendig studenter om å respektere brannalarmen.
– Hvis folk velger å overse brannalarmen, kan det få fatale konsekvenser, sier Dalen.
– Lunken holdning
Situasjonsbeskrivelsen bekreftes av Viggo Stavnes, som er seksjonsleder ved 110-sentralen. Han mener årsaken i de aller fleste tilfellene er uvettig bruk av komfyr under matlaging ved boligene til Studentsamskibnaden i Oslo og Akershus (SiO).
– Beboere har fyrt opp med ved i komfyren, og de lager toast og steker egg direkte på stekeplata, sier Stavnes.
Berusede personer som lager nattmat og sovner, er et svært vanlig scenario. Brannvesenet i Oslo må i snitt rykke ut 21 ganger i måneden på grunn av svidde pizzaer eller tørrkokte kjeler, ifølge Aftenposten.
Seksjonslederen forteller at brannvesenet har mange skrekkhistorier.
– Vi møter ofte en lunken holdning til alarmer på stedet. Det har vist seg at kulturforskjeller spiller en vesentlig rolle knyttet til å hindre at alarmer utløses, sier Stavnes.
Han mener det er et brennende behov for mer opplysning. Demontering av brannvarslere er strengt forbudt ifølge SiOs husordensregler, men gjøres likevel.
– Det er blitt avdekket at overføringen fra detektoren er blitt fjernet og andre oppfinnsomme måter å manipulere varslingssystemet på, sier Sigurd Dalen.
Måtte reddes ut
Senest i april i år begynte det å brenne i en av blokkene i studentbyen på Kringsjå i Oslo. Det var flere personer inne i den fire etasjers høye blokken da det oppsto sterk røykutvikling, og tre personer måtte reddes ut fra annen etasje.
Branninspektør Dalen tror det er et sprik i dag mellom sikkerhetssystemet i enkelte studentboliger, og kunnskapen til studentene.
– Jeg tror man så tendenser av hvordan situasjonen kan bli på Kringsjå i år, hvor folk måtte reddes ut fordi de ikke tok alarmen alvorlig, sier han.
Han forstår imidlertid at studentene kan slite med å ta brannalarmen seriøst, når den går av så ofte.
– Ta forholdsregler
Stavnes mener det er viktig at studentene tar sine forholdsregler (se branntips). Han tror også at enkelte alarmanlegg kan være for sensitive, noe flere studenter klager på.
– Stekos fra matlaging må man regne med. Det må både eier og dem som monterer disse anleggene, ta hensyn til. Samtidig er det viktig at det etableres en større forståelse for at det alltid skal evakueres ved brannalarm, sier han.