For få: Boligeksperter sier at 222 nye studentboliger årlig i Oslo de siste årene har minimal innvirkning på leieprisene på det private utleiemarkedet.

Minimal effekt på boligmarkedet

De siste elleve årene har 222 studentboliger blitt bygget årlig i Oslo. Det er så få at det har hatt forsvinnende liten effekt på leieprisene, mener forskere.

Publisert Sist oppdatert

Studentboligene har hatt forsvinnende liten effekt på leieprisene.

Kjell Senneset, boligekspert ved Prognosesenteret.

Boligjakttips

  • 1. Ikke ta det første og beste. Tenk også på hvorvidt du egentlig trenger balkong eller om du trenger kort vei til butikk.
  • 2. Start boligjakten tidlig og gå på mange visninger for å danne deg et sammenligningsgrunnlag. Det er fort gjort å la seg overbevise av en dyktig utleier eller megler, men har du noe å sammenligne med kan du unngå å bli lurt.
  • 3. Prøv å leie fra mai/juni – da er det mindre kamp om leilighetene. Statistikk tyder på at leieprisene for boliger som legges ut for leie i juli og august kan ligge noen hundrelapper over i pris sammenlignet med resten av året.
  • 4. Mobilisér venner og kjente. Sjekk Facebook, og hør med venner og kjente om de har ledig rom i sitt kollektiv.
  • 5. Ha is i magen. Selv om du ikke får den leiligheten du har drømt om i denne omgang, kan det hende du finner den neste gang. Det er forskjell på perfekt og godt nok, og du har alltid muligheten til å flytte igjen senere.
  • 6. Lag en bolig-CV. Slik kan du skille deg ut i mylderet av søkere.
  • 7. Skriv alltid husleiekontrakt og påpek eventuelle feil og mangler ved leiligheten før du signerer.
  • Kilde: Hybel.no

    – Flere boliger har betydning

    – Å bygge studentboliger kan virke dempende på prisene i det private leiemarkedet, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) i en e-post til Universitas.

    Byggingen vil også medføre billigere boliger for studenter som får studentboliger, mener Halvorsen.

    Dette er argumenter som ofte trekkes fram i pressemeldinger og i debatter av ministeren.

    Kunnskapsministeren sier det i noen tilfeller er et samspill mellom priser i det private leiemarkedet og oppføring av studentboliger. Dette avhenger av antall studentboliger og lokale forhold.

    – Dersom noen av studentene som er på det private leiemarkedet blir flyttet inn i studentboliger, frigir dette plass for andre leieboligsøkere, sier Halvorsen.

    Halvorsen sier at det ikke har blitt gjennomført noen undersøkelser som viser at oppføringen av et gitt antall studentboliger i Oslo virker prisdempende på de øvrige leieboligprisene i det samme markedet.

    hansjskj@universitas.no

Studentboliger

  • Mellom 2003 – 2013 ble det bygget 2444 studentboliger i Oslo.
  • Det er 222 årlig.
  • Flere eksperter Universitas har snakket med mener dette er for lavt til å ha noen innvirkning på leieprisene i Oslo.
  • Siden 2006 har gjennomsnittlig månedsleie i Oslo og omegn økt med nærmere 50 prosent, fra 6300 til rundt 9000 kroner. I årlige kostnader tilsvarer det 32 400 kroner.
  • Studiestøtten fra Lånekassen har bare økt med 10 000 kroner i samme periode.

Flere uavhengige boligeksperter går hardt ut mot regjeringens studentboligbygging.

Siden 2003 har 2446 studentboliger blitt bygget i Oslo, ifølge SiO. Det tilsvarer 222 nye boliger i året.

Ekspertene mener antallet er så lite at det har hatt «forsvinnende liten» innvirkning på prisene på utleiemarkedet – som har økt med nærmere 50 prosent siden 2006, ifølge tall fra SSB.

Ekspertenes dom

– Det er om lag 90 000 utleieboliger totalt i Oslo. Da har ikke noen tusen studentboliger fra eller til så mye å si for leieprisene.

– 2446 studentboliger på elleve år er en økning på 4-5 prosent boliger i det totale utleiemarkedet. Det er for lite til å ha noen effekt.

– 222 boliger i året er så få at det har hatt forsvinnende liten effekt på prisene.

– Min vurdering er at det er så få at det ikke har hatt særlig effekt. Hadde det blitt bygget mer, ville prisene vært mer overkommelige.

– Disse boligene kan ha hatt noe påvirkning. Men økningen i etterspørselen har vært såpass mye større at effekten har vært forsvinnende liten.

– Dersom mengden studentboliger teoretisk sett ble økt med 300 prosent på ett år, ville det kanskje være mulig å se at leieprisene ikke steg like rask i de påfølgende årene.

  • Per Medby, forsker ved Norsk institutt for by- og regionalforskning (NIBR) .
  • Viggo Nordvik, boligekspert ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) .
  • Sjeføkonom Kjell Senneset ved Prognosesenteret:
  • Erling Røed Larsen, professor ved Handelshøyskolen BI:
  • Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren:
  • Berit Nordahl, førsteamanuensis i eiendomsutvikling ved Universitetet for miljø- og biovitenskap:

– 278 heller ikke nok

I revidert nasjonalbudsjett for 2013 bevilget regjeringen tilskudd til 100 flere studentboliger til Studentsamskipnaden i Oslo og Akerhus (SiO). Totalt har regjeringen gitt tilskudd til 278 nye studentboliger til SiO i 2013.

Heller ikke det er nok for å få bukt med de økte leieprisene i Oslo, mener Kjell Senneset ved Prognosesenteret.

– Hadde det blitt bygget 500 i året kunne det kanskje hatt en effekt. På landbasis ville kanskje 2000-3000 studentboliger hatt effekt på leieprisene, sier han.

Dagens nivå ligger på om lag 1000 studentboliger årlig på landsbasis.

Senneset sier utleiemarkedet i Oslo preges av at mange flytter til byen, noe som setter økt press på utleieprisene. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det de siste fem årene har vært en nettoinnflytting på over 32 500 mennesker til Oslo i aldersgruppen 20 – 29 år.

– Det er ikke bare studenter som bidrar til at utleieprisene går opp. For eksempel bidrar jo tilreisende svenske-arbeidere også til prisøkning, sier han.

– Bygg mer

Øyvind Berdal, leder i Norsk studentorganisasjon, sier forskernes uttalelser illustrerer det store behovet. Hvis de har rett i at det bygges for få studentboliger til å ha noen effekt på leiemarkedet, må det raskt bygges langt flere studentboliger, mener han. Og disse må bygges over hele landet.

Berdal ønsker at regjeringen skal gi tilskudd til 3000 studentboliger i 2014. På landsbasis har regjeringen gitt tilskudd til 1478 studentboliger i år.

Powered by Labrador CMS