Ut på sjekketur: Men Getachew Tesfaye Beyene er ikke sur, selv om dette er tredje gangen han må legitimere seg til SiOs ordensvakter.

Stor-aksjon i studentboligene

I jakten på folk som bor ulovlig i studentboliger, har SiO banket på 2515 dører siden årsskiftet. Bak dem bor det mange som ikke vet hva de har lov til.

Publisert Sist oppdatert

Studentboliger

  • SiO har over 7500 studenthybler og -leiligheter
  • Ifølge en rapport fra SSB brukte halvparten av norske studenter mer enn en fjerdedel av husholdningsinntekten sin på boutgifter i 2010.
  • Ifølge samme rapport var de gjennomsnittlige boligutgiftene per år på 48 500 for de som bodde i studentbolig, mens de som leide på det private marked i gjennomsnitt betalte 59 700.
  • Det betyr at det i snitt er 933 kroner billigere i måneden å bo i studentbolig enn å leie på det private marked.
  • Sommeren 2012 stod over 15 000 studenter på venteliste for å få studentbolig.
  • Kilder: Statistisk sentralbyrå (SSB), Studentskipnaden i Oslo og Akershus (SiO), Norsk studentorganisasjon (NSO).

    – Stimulerer til ulovlig framleie

    – Stor prisforskjell mellom studentleiligheter og privatmarked stimulerer til ulovlig framleie, sier førsteamanuensis Dag Einar Sommervoll ved Handelshøyskolen BI.

    En SSB-rapport fra 2012 viser at studenter som bor i studentbolig i gjennomsnitt betaler over 900 kroner mindre i måneden enn de som leier privat.

    – En stor prisforskjell mellom to markeder betyr at man kan tjene penger ved å kjøpe noe i det ene og selge i det andre. Da kan det for eksempel bli fristende for den studentboligbeboeren som flytter inn med kjæresten å beholde studenthybelen og leie den ut til en høyere pris, sier Sommervoll.

KRINGSJÅ/UNIVERSITAS: – Jeg flytta inn på lørdag, og dagen etter kom det en SiO-ansatt på døra og ville se legitimasjon. Er det normalt?

En forvirret øst-europeer i 30-årene spør Universitas’ utsendte på Kringsjå studentby.

Mannen, som ønsker å være anonym, har bare fire dager bak seg i Norge, og er sjeleglad for å ha funnet seg et sted å bo.

Han ser forskrekket på oss når vi ymter frampå at han må være student for å bo der.

– What, it’s illegal or what?

Systematisk til verks

Øst-europeeren er en av dem SiO nå jakter på, i en storstilt offensiv mot ulovlige leietakere.

– Vi har tidligere bare undersøkt meldinger fra medboere som mistenker at naboen ikke er student, samt sporadiske stikkprøvekontroller. I løpet av 2012 gikk vi mer systematisk til verks, sier Trond Bakke, boligdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).

Fra 1. januar i år fører SiO statistikk på antall kontroller i studentboligene, hvor mange tilfeller av ulovlig framleie de avdekker, og hvor mange utkastelser de gjennomfører.

Til «vårrengjøringen» har samskipnaden opprettet en egen «task force», studentordensvakter, som skal gjennomføre kontroller i boligene.

Innsatsstyrken består av 12 uniformerte vakter, som alle også er studenter.

Velvillige lovlydige

Universitas ble med da SiOs studentordensvakter banket på hos doktorgradsstudenten Getachew Tesfaye Beyene tirsdag kveld. I motsetning til den anonyme øst-europeeren, har Beyene alt sitt på det tørre. Inspeksjonen på tirsdag var likevel tredje gang han måtte vise dokumentasjon på at han er den han er, og at han studerer.

– Jeg har ikke noe problem med det. Jeg kjenner jo grunnene til at de gjør det, sier han.

Bayene forteller om da studenten han tidligere delte kjøkken med, plutselig forsvant fra leiligheten, og den ble fylt opp med 3-4 andre.

Ikke studenter

Studentboliger har for alvor gjort inntog som tema i den politiske debatten – og alle som deltar i diskusjonen, sier de vil bygge flere av dem. Men mange av studentboligene som allerede er bygd, rommer folk som ikke har noe der å gjøre. De er nemlig ikke studenter.

– Ulovlig framleie har et omfang som er større enn vi tidligere var klar over, sier boligdirektør Bakke.

I fjor ble cirka 60 beboere kastet ut av studentboligene på grunn av blant annet ulovlig framleie, manglende betaling og brudd på husordensreglementet. Etter at SiO i år har satt alle kluter til, har 64 beboere mottatt advarsler bare siden nyttår.

Uanmeldt visitt

Også Securitas er hyret inn i kampen mot ulovlig framleie. Driftsleder i Securitas, Azaf Kazim forteller at det er klare prosedyrer for hvordan vekterne og ordensvaktene gjennomfører kontrollene. De forklarer bakgrunnen for besøket og informerer om at beboerne ikke plikter å framvise legitimasjon, men at unnlatelse blir rapportert videre til SiO.

– Framleiekontrollene varsles ikke på forhånd. I de tilfellene hvor vi ikke møter riktig leietaker i boligen, kommer vi tilbake etter noen dager for en oppfølging, sier han.

Kan være lovlig

Studentboligdirektør Bakke understeker at framleie er lovlig hvis det gjøres på riktig måte.

– Det er bare lov til å framleie til studenter, og vi skal ha melding om hvem som til enhver tid bor i boligen. Når studenter leier ut til andre enn studenter er det vanskelig for oss å vite årsakene til dette, forklarer han.

Bakke tror at en del av de som leier ut ulovlig, ikke bryter reglene bevisst, men bare ikke er klar over reglene.

Framleie sanksjoneres

Bakke påpeker at SiO har sanksjonsmuligheter overfor de som driver med ulovlig framleie.

– Vi sender en skriftlig advarsel, og hvis denne ikke imøtekommes kan vi eventuelt avslutte leieforholdet. De fleste som blir tatt for dette retter seg etter advarselen ganske raskt og flytter umiddelbart. I andre tilfeller må vi avvikle leieforholdet på juridisk korrekt måte, og i verste fall skifte lås for å få avsluttet leieforholdet og frigjort boligen.

Powered by Labrador CMS