PROBLEMATISK: Daglig leder i Inside Ingvild Valente synes det er frustrerende at Velferdstinget krever at de må bryte loven for å motta støtte.

Må bryte loven for å få penger

BI-avisen Inside må bryte loven for å få støtte fra Velferdstinget. – Tullete, mener professor i forretningsjus.

Publisert Sist oppdatert

Lover

  • Utdrag fra kapittel 5 i Aksjeloven
  • *§ 5-1.* Generalforsamlingens myndighet.

    (1) Gjennom generalforsamlingen utøver aksjeeierne den øverste myndighet i selskpet.

    *§ 5-18.* Vedtektsendring

    (1) Beslutning om å endre vedtektene treffes av generalforsamlingen, hvis ikke noe annet er fastsatt i lov.

  • Utdrag fra Velferdstingets mediepolitiske tildelingskriterier
  • *§ 2 *– Kriterier for støtteberettigelse

    For å kvalifisere til støtte fra Velferstinget må studentmediet:

    *b.* være en selvstendig organisasjon, forening stiftelse eller aksjeselskap registrert i Brønnøusundregistrene…

    *c.* sikre Velferdstinget representasjon i mediets høyeste organ eller årsmøte og ha negativt flertall når det gjelder vedtektsendringer.

  • Negativt flertall: Den situasjon som oppstår når to forskjellige forslag blir nedstemt, som til sammen, men ikke hver for seg, oppnår flertall.

– Dette er kjempefrustrerende. Jeg klarer ikke skjønne logikken i det, sier Ingvild Valente, daglig leder i Inside.

I flere runder har hun kjempet for å få mediestøtte fra Velferdstinget (VT), som er Studentsamskipnaden i Oslos bevilgende organ. Hvert år tildeler de støtte fra studentenes semesteravgift til Radio Nova, Argument og Universitas, men BI-avisen fikk null kroner i støtte siste tildelingsrunde. VT mener nemlig at Inside ikke følger tildelingskriteriene, men det er Inside sterkt uenig i.

For å gi mediestøtte krever VT representasjon i mediets styre. De krever også negativt flertall ved endringer i mediets vedtekter. Som aksjeselskap vil dermed Inside aldri kunne motta støtte uten å bryte med aksjeloven.

– Den øverste myndighet i et aksjeselskap skal utøves av aksjeeierne, og negativt flertall i generalforsamlingen kan ikke tillegges andre enn disse. VT sier at den eneste måten man kan få støtte på, er å bryte loven. Det er rett og slett tullete, sier Tore Bråthen, professor i forretningsjus ved Handelshøyskolen BI. Ifølge Bråthen strider VTs krav med flere punkter i aksjeloven.

Selvmotsigende krav

Inside AS fikk innvilget 210 000 kroner av VT for kalenderåret 2008. I juni fikk de utbetalt halvparten av pengene, med løfte om å få utbetalt resten straks de hadde oppfylt de resterende kravene.

– Vi gjorde som vi fikk beskjed om. I september 2008 sikret vi VT negativt flertall i styret, og informerte dem om dette. De nektet likevel å utbetale pengene og hevdet at daværende leder Fredrik Refsnes hadde gått ut over sin myndighet ved å love dem bort, sier Valente.

I en e-post til Inside datert november 2008 skriver Refsnes: «Jeg har meddelt Velferdstinget at pengene vil bli utbetalt straks Inside oppfyller kriteriene, uavhengig av om dette skjer i 2008 eller 2009». Refsnes benekter likevel at det foreligger en avtale.

– Det er ingen avtale mellom Inside og meg. Som VT-leder for ett år kan jeg ikke binde VT for neste år. Inside fikk utbetalt første halvdel av utbetalingen til tross for at de ikke oppfylte kriteriene i mediepolitisk plattform, sier han.

Fjorårets VT-leder Jenny Nygaard mener Inside uansett ikke har krav på støtte.

– Dersom vedtektsendringen Inside har gjennomført strider med norsk lov, er den ikke gyldig. I så fall tilfredsstiller de ikke de mediepolitiske kriteriene og har ikke krav på støtte, uttaler hun.

– Korttenkt av VT

En av VTs primæroppgaver er å legge føringer på hvordan semesteravgiftsmidlene blir forvaltet. Jussprofessor Bråthen mener VT kan sikre seg kontroll over pengebruken på andre måter.

– Hensikten med kriteriet kan oppnås fryktelig enkelt ved å stille som vilkår at hvis midlene brukes på en måte Velferdstinget mener er uønsket, så må pengene tilbakebetales. Det er det samme konseptet som brukes i forbindelse med Lånekassen, så modellen bør være velkjent for studenter. Her har ikke Velferdstinget tenkt langt nok, sier Bråthen.

Nygaard ser ulempen ved å ha to kriterier i samme paragraf som jobber mot hverandre.

– Det er uheldig at vi har listet opp «aksjeselskap» når dette ikke er forenelig med et annet kriterium. Men det er ikke slik at vi tvinger folk til å bryte noen lov.

Om VT i 2010 kommer til å endre på vedtektene, vil vise seg i mars.

– Innholdet i tildelingskriteriene må diskuteres i plenum i VT, og det første møtet er ikke før i mars, sier nåværende leder Mari Berdal Djupvik.

Powered by Labrador CMS