Hjemløse: Ida Marie Johannessen og Torkil Vederhus frykter for Realistforeningens fremtid uten fast tilholdssted.

– Realistforeningen kan dø

Ombygging ved UiO fører til at Realistforeningen mister pub og lokaler. Foreningen frykter for det sosiale miljøet ved fakultetet.

Publisert Sist oppdatert

– Ett års stenging av tilholdsstedet vårt kan ha en langvarig effekt på studiemiljøet ved fakultetet. I verste fall kan hele foreningen dø, sier Torkil Vederhus, leder for Realistlista i Studentparlamentet.

Fra januar blir Vilhelm Bjerknes’ hus ved Det matematisk- og naturvitenskapelige fakultet (MatNat) en byggeplass. Biblioteket i bygget skal bli realfagenes versjon av Litteraturhuset. Vederhus frykter imidlertid at et svekket studentmiljø i ombyggingsfasen kan føre til økt frafall ved fakultetet.

Les mer om Vilhelm Bjerknes’ hus

Bygget vil være stengt hele neste år, og Realistforeningen (RF) vil miste sitt tilholdssted, uten at noen studenter er klar over det.

– Dette vil gå hardt utover våre medlemmer og studenter. De har ikke lenger et sted å være, verken på dagtid eller kveldstid, sier formann i RF, Ida Marie Johannesen.

  • [Vil bli Norges svar på Litteraturhuset](1)
  • [Et steg nærmere](2)
  • [Har plass, mangler penger](3)

Kan tape tusenvis av kroner

RF har rundt 250 medlemmer, og 150 av disse fikk foreningen under semesterstart. Kjelleren blir besøkt av 1500 personer i løpet av et semester.

Hvis RF ikke får et nytt tilholdssted neste år, går de glipp av inntekter fra daglig kafédrift og fredagspub. De har tenkt til å arrangerere fire store fester i Sophus Lies hus i løpet av vårsemesteret, men tapet kommer allikevel til å være stort.

– Det er nok snakk om noen hundre tusen i året, sier Vederhus.

Johannesen er redd RF kommer til å forsvinne hvis de blir borte for lenge.

– Det er en frivillighetsånd som driver oss, og på ett år kommer mange til å forsvinne og finne andre steder å møtes. Det er synd om en 150 år gammel forening skulle gå tapt, sier Johannesen.

Studentene holdt utenfor

I midten av august ble det arrangert et møte mellom forskjellige aktører i prosessen. Her var personer fra både teknisk avdeling ved Universitetet i Oslo (UiO), MatNat og studieavdelingen representert. Ingen studenter ble invitert til møtet.

– Det var ikke noe poeng i at noen studenter var med på dette møtet. Det var kun for å planlegge hva de skal gjøre i forkant av byggeprosessen. Men på neste møte vil studentene også være invitert, sier seniorkonsulent ved MatNat, Unni Bingen.

Loves kontorer

Hun sier de kommuniserer med Teknisk avdeling for å prøve å finne et alternativt tilholdssted for studentene.

– Vi har blant annet foreslått banklokalene i Kristian Ottosens hus. Dette er lokaler Teknisk avdeling ønsker å leie ut for å tjene penger, men vi mener studentene må prioriteres først, sier Bingen.

RF har foreløpig blitt lovet to kontorer og lagerplass i Kjemibygningen neste år, men venter fortsatt på svar om de kan få et oppholdsrom hvor studenter kan møtes.

– Glemmer studentene

Johannesen mener de har fått altfor liten tid til å planlegge hva de skal gjøre når bygget stenges 1. januar 2011.

– Det har vært snakk om ombygging lenge, men det var først i midten av august at vi fikk vite at vi kom til å miste kjelleren neste år. Det er vanskelig å komme opp med gode løsninger på et par uker, sier Johannesen.

Vederhus er ikke imponert over hvordan universitetet har håndtert situasjonen.

– Det er bare studenter som tilbringer så mye tid i bygget, og det virker som vi blir glemt i prosessen, sier Vederhus.

Ifølge Helga Sagsveen i Teknisk avdeling, vil byggearbeidet avsluttes i slutten av 2011. Overbibliotekar ved MatNat, Live Rasmussen, tror at fakultetet og foreningen kan finne en god løsning på driften også i 2011.

– Jeg tror de kommer til å hegne om foreningen, selv om kjelleren er stengt. Den største konsekvensen er jo at de får et fantastisk hus etterpå, med mange flere tilbud, sier Rasmussen.

Vederhus er enig i at mulighetene for RF er store når ombyggingen er ferdig.

– Men vi må klare å opprettholde foreningen neste år også. Hvis ikke, kan det bli et stille bibliotek, sier Vederhus.

Powered by Labrador CMS