Nei til cyber-valg

Studentparlamentet raser mot USIT, som nok en gang ikke får ferdig datasystemet for nettbasert stemmegivning ved UiO.

Publisert Sist oppdatert

– Det er rett og slett skandale at man ikke har klart å lage et nettbasert stemmesystem, når man har slike systemer ved andre norske universiteter. Det er fryktelig irriterende – vi har sagt at vi trenger systemet i fire år, sier nestleder i Studentparlamentet, Torkel Nybakk Kvaal.

Han lar seg provosere over at Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT) foreløpig ikke har en løsning som muliggjør nettbasert avstemming, slik parlamentet har blitt lovet.

– Ved hjelp av elektronisk valg kan studenter som er på utplassering, eller som av andre ulike årsaker ikke er på campus, stemme likevel, forklarer Kvaal, som tror dette kunne økt stemmeandelen.

UiO-rektor Geir Ellingsrud forstår parlamentets frustrasjon.

– Rektoratet er unisont enige i at et slikt system er fornuftig, og det står definitivt på programmet, sier han.

Lite info

Det er USIT som skal produsere systemet, men prosjektet er ikke igangsatt.

– Jeg venter på en prosjektplan for produksjon av stemmesystemet som har blitt forsinket. Jeg har behov for å gå igjennom ressurssituasjonen for å se på saken, og jeg kan ikke si så mye mer enn det, forteller USIT-direktør Arne Laukholm.

– Men vet du omtrentlig når det kan være klart?

– Om kort tid, uten å være mer presis.

– Hva er det som skaper forsinkelsen?

– Jeg gjentar det jeg sa, jeg har ikke så mye å si om dette nå.

Deler gjerne

Ved Norges teknisk- og naturvitenskapelige Universitet (NTNU) har de allerede utviklet en løsning for elektroniske valg.

– Det fungerer veldig bra, sier leder i studenttinget ved NTNU, Harris Utne.

Ifølge IT-direktør Roar Aspli ved ITEA, som er NTNUs svar på USIT, kan UiO godt få kjøre valg via deres system, eller få hele programmet slik at det kan kjøres lokalt på UiO. NTNU har allerede lånt bort systemet til valg ved Universitetet i Bergen og mange andre høgskoler. Man vil måtte betale et engangsbeløp, men prisen skal være lav i forhold til å finne opp hjulet på nytt.

– Hvor mye det vil koste må vi eventuelt diskutere med UiO, men vi legger opp til beskjeden kostnadsdeling og ikke til kremmervirksomhet, sier Aspli.

– Jeg vil vende tilbake til det jeg sa tidligere. Vi jobber med å planlegge dette, og jeg vil avvente dette arbeidet før jeg har ytterligere kommentarer, svarer USIT-direktør Laukholm.

– Men kan NTNU-løsningen være et alternativ?

– Du hørte hva jeg sa, jeg vil ha en plan som blant annet gir informasjon om hva som trengs av ressursinnsats før jeg vil gi ytterligere kommentarer.

Powered by Labrador CMS