I EGNE HENDER: Morbus Medicus vil at medisin skal styre selv. Fra venstre: Petter Risøe, Andreas Pahle, Ketil Slagstad og Hanne Valeur.

Vil løsrives fra Blindern

Morbus Medicus ønsker å bryte med Studentparlamentet og opprette et eget senat på Medisinsk fakultet.

Publisert Sist oppdatert

Studentpolitikk ved Universitetet

  • Morbus Medicus er en flunkende ny fraksjon som vil jobbe for medisinstudentenes beste, og som vil erklære seg uavhengig fra Studentparlamentet. Info på www.morbus.no
  • Studentparlamentet er studentenes øverste politiske ledelse på UiO. Parlamentet fronter saker for studenter overfor UiO.
  • Årets studentparlamentsvalg, der studentene gir sin stemme, går av stabelen i månedsskiftet mars/april.
  • Disse kan du stemme på: Moderat Gruppe, Sosialdemokratene, Venstrealliansen, Fakultetslistene, Grøn Liste og Morbus Medicus. (Karl Johans-lista stiller ikke i år.)
  • Frem mot valget vil Universitas presentere fraksjonenes kampsaker.

– Vi har forsøkt å få til et samarbeid med Studentparlamentet lenge, men føler at vi aldri har lyktes, sier Petter Risøe, listetopp for medisinstudentenes fraksjon Morbus Medicus (MM).

Den nystartede fraksjonen stiller til årets parlamentsvalg med et noe spesielt valgløfte: Etter valget akter fraksjonen å melde medisinstudentene ut av Studentparlamentet.

– Tradisjonelt har det bare vært Sosialdemokratene og Moderat gruppe som har stilt til valg her på Medisinsk fakultet. De har vært til stede i valgkampen og gitt lovnader, men etterpå har vi ikke sett noe mer til dem. Løftene har de ikke holdt, sier Risøe.

MM mener derfor at fraksjonen vil stå sterkere alene, utenfor parlamentet. Fraksjonen ønsker fortsatt å være en del av Velferdstinget, men ønsker å opprette et eget studentsenat for Medisinsk fakultet på Gaustad. Belegg for dette skal de få gjennom en uravstemming blant studentene på fakultetet.

– Vi er inspirert av unionsoppløsningen vi feiret i fjor, forteller Risøe.

Sultestreiker

Ifølge Risøe blir MM karakterisert som «tåpelige og useriøse» av andre fraksjoner i Studentparlamentet. På det grunnlaget satte fraksjonen i gang en sultestreik som skal vare frem til valget.

– Vi har satt opp turnuslister som sørger for at minst én på valglista til enhver tid er i sultestreik, forklarer Risøe.

– Du tror ikke sånne stunt bidrar til stempelet useriøs?

– Vi syns at valgkampene har en tendens til å være altfor grå, vi vil gjerne ha den mer polarisert. Det er også useriøst med en så lav valgdeltakelse, og så få tiltak for å gjøre situasjonen bedre, sier han.

Tillitsverv

Morbus Medicus håper at deres tilstedeværelse i valgkampen vil øke valgdeltakelsen blant studentene, uansett om folk stemmer på dem eller andre fraksjoner.

– Men Risøe, er dere virkelig seriøse?

– Ja, absolutt. Mange på lista vår har jobbet masse med studentpolitikk og hatt et mylder av tillitsverv, så dette er noe vi tror er til det beste, og som vi absolutt går inn for.

Powered by Labrador CMS