SLÅR SEG SAMMEN: Påtroppende leder for NSU, Anne Karine Nymoen, og påtroppende leder for StL, Ina Tandberg, skal jobbe med sammenslåingen av de to studentorganisasjonene.

Etterlengtet fusjon

Norges to nasjonale studentorganisasjoner skal bli til én. Her er de nye ledernes visjoner for den nye organisasjonen.

Publisert Sist oppdatert

På sine nylig avviklede landsmøter vedtok Studentenes Landsforbund (StL) og Norsk Studentunion (NSU) at de to nå skal slås sammen til én stor organisasjon, som vil få om lag 180 000 medlemmer. På landsmøtene valgte de hver sin nye leder som skal sitte frem til 1. juli 2010, da sammenslåingen etter planen skal tre i kraft. Begge to tiltrer 1. juli i år. Ina Tandberg, påtroppende leder i StL, ser fram til å ta fatt på arbeidet med sammenslåingen.

– Sammenslåingen vil nok by på en del utfordringer. StL og NSU må begynne å tenke som én, og vi må jobbe frem mot en felles politisk plattform, sier Tandberg, som tror sammenslåingen vil gjøre profileringen overfor studentene lettere.

– I dag tror jeg det er en del forvirring blant studentene i forhold til hvilken organisasjon de tilhører. I fremtiden håper jeg de vil oppleve en større eierskapsfølelse for den nye organisasjonen, sier Tandberg.

En sterkere stemme for studentene

Anne Karine Nymoen, påtroppende leder i NSU, tror samarbeidet med StL vil fremme studentenes saker.

– Vi vil ta med oss NSUs erfaringer inn i sammenslåingen, men det er samtidig viktig at vi får i gang et godt samarbeid med StL i forkant av sammenslåingen neste år. Fra hver organisasjon er det nedsatt tre representanter som skal ha ansvaret for den praktiske gjennomføringen.

– Hva vil sammenslåingen ha å si for norske studenter?

– Vi vil bli mye synligere utad, både i politikken og i forhold til andre lobbyplattformer, sier Nymoen.

Også Tandberg tror den nye organisasjonen vil få større gjennomslagskraft.

– Vi vil helt klart få en større og tydeligere profil utad. Til nå har politikerne nærmest kunnet velge i saker hvor StL og NSU har vært uenige, alt ettersom hva som passer inn i deres politikk. Men i den nye organisasjonen vil de politiske drakampene tas internt, sier Tandberg.

Økonomisk usikkerhet

Tidligere leder i Studentskipnaden i Oslo (SiO), Egil Heinert, har ledet Forhandlingsutvalget forut for vedtaket om sammenslåing. Selv om NSU og StL har budsjettert med mellom 200 000 og 250 000 kroner hver i kostnader til sammenslåingen, mener Heinert det er umulig å beregne akkurat hvor mye fusjonen vil koste.

– På grunn av sammenslåingen kommer kostnadene det første året til å være mye høyere enn de ville vært i et vanlig driftsår. Men dette har vi tatt høyde for, sier Heinert.

Organisasjonenes lokallag, som for eksempel NSU Oslo, betaler hvert år en medlemskontingent per tilknyttet student, og vanligvis får lokallagene tilbakeført noe av midlene på slutten av driftsåret. I sammenslåingsåret beholdes imidlertid midlene sentralt.

– Den nye organisasjonen vil ikke tilbakeføre midler til lokallagene i det første driftsåret. Det vil gjøre at det er mer midler tilgjengelig, sier Heinert, som anslår at det dreier seg om mellom en halv og én million kroner.

Powered by Labrador CMS