
Gjengaar tar over for Heinert
De har byttet på toppvervene i studentmakta i en årrekke. Nå rømmer Egil Heinert landet og kameraten Øyvind Gjengaar tar over som hovedstyreleder av SiO.
Øyvind Gjengaar ble av Velferdstinget mandag valgt som neste års hovedstyreleder i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Avtroppende hovedstyreleder Egil Heinert forlater studentpolitikken.
– Vi har jobbet ekstremt mye sammen, så mye vil bli annerledes. Men jeg er veldig komfortabel med at Øyvind overtar stillingen som SiOs hovedstyreleder, sier Heinert.
Gjengaar og Heinert har jobbet tett i toppen i en årrekke.
– Ja, vi er jo samme generasjon studentpolitikere, sier Gjengaar.
De to mimrer tilbake til gamle dager, da de var med på å opprette Velferdstinget (VT), og skuer utover møtesalen som tømmes etter mandagens firetimersmøte der Gjengaar ble valgt.
– Det er ikke mange igjen av oss! smiler Heinert, som tror det er sunt for studentdemokratiet at hans «gamle blod» skiftes ut. Nå planlegger han å reise til Nederland etter nyttår.
Stø kurs videre
På tross av det intime samarbeidet, innrømmer Heinert og Gjengaar at det har oppstått konflikter.
– Å, ja da, de har vært mange og store. Men vi tok dem på talerstolen, og holdt dem der, sier Gjengaar.
Den nyvalgte SiO-lederen vil ikke love på langt nær så mye forandring som vinneren av en viss annen nylig valgkamp.
- Haha, det hadde tatt seg ut om du hadde gått til valgkamp på «Change», Egil Heinert, avtroppende hovedstyreleder.
– Haha, det hadde tatt seg ut om du hadde gått til valgkamp på «Change», ler Egil og utbryter Obama-kampropet «Yes we can».
– Jeg vurderte heller kampsaken «Stø kurs videre», sier Gjengaar, som tiltrer den nye stillingen ved årsskiftet.
– Hva blir den største utfordringen som en av landets mektigste studenter?
– Personlig blir det arbeidsmengden. For SiO blir det nok å stå på egne bein når midlene tørker ut fra stat og kommune, sier Gjengaar.
– Men den viktigste saken blir selvsagt sammenslåingen, tilføyer han.
Optimistisk adjø
Sammenslåingen av SiO og Oslo- og Akershushøgskolenes Samskipnad (OAS) var et viktig tema under mandagens VT-møte. Heinert orienterte om prosessen.
På noen områder, som servering og bokhandel, er samskipnadenes driftsformer så like at sammenslåing er uproblematisk. Samtidig er det så store forskjeller mellom samskipnadenes IT-systemer og helse- og idrettstilbud at det her kan oppstå vanskeligheter. Et annet problem er forskjellene i hvordan studentdemokratiene ved OAS og SiO fungerer.
– Man må få på plass en likeverdig gruppe som kan se på hvordan styresammensetningen i den nye samskipnaden skal se ut, sier Heinert, og utdyper at OAS ikke har et studentdemokratisk organ tilsvarende VT, da Studenttinget til OAS kun har oppgaven å årlig velge styremedlemmer til samskipnaden.
Tross utfordringene, er Heinert optimistisk.
– I dag har studentene og institusjonene ikke i nærheten av den innflytelsen de burde ha. Jeg håper virkelig at dette går, at dere får til å lande denne nye organisasjonen. Det er nå det begynner, sier en vemodig Egil Heinert på sitt aller siste VT-møte.