EN KAN RYKE: En av heltidsstillingene i Studentparlamentets arbeidsutvalg er i faresonen. Utvalget består i dag av: Bak f.v.: Heine Skipenes (leder), Stian Østland (Studie og forskningsansvarlig), Jomar Talsnes Heggdal (universitetsstyrerepresentant). For

UiO-tillitsvalgt kan ryke

Studentene kan miste en tillitsvalgt dersom Norsk Studentunions arbeidsutvalg får viljen sin og øker medlemsavgiften.

Publisert Sist oppdatert

Landstinget og Landsstyret

  • *Landstinget*
  • NSUs øverste organ.
  • Møtes én gang årlig.
  • 91 delegater.
  • Samler delegatene til tre dager med diskusjon, valg og vedtak.
  • *Landsstyret*

  • Leder unionen basert på Landstingets vedtekter.
  • Møtes fem ganger årlig.
  • 25 representanter.

Arbeidsutvalget i Norsk Studentunion (NSU) vil øke avgiften lokallag betaler for medlemskapet. Summen beregnes etter antall studenter i medlemslaget. Ekstrakostnaden til Studentparlamentet (SP), Universitetet i Oslos medlemslag i NSU, blir på 165 000 kroner hvis avgiften øker fra 40 kroner til 43 kroner per student per semester, slik som foreslått.

– Landstingets ansvar

Jomar Talsnes Heggdal, nestleder i Studentparlamentet, frykter at SP må kutte en stilling dersom kontingentøkningen vedtas.

– For oss er det uaktuelt å kutte ned på aktivitet, og vi vil heller ikke foreslå å øke studentenes semesteravgift, sier SP-representanten.

Universitas skrev 22. oktober at NSU sliter økonomisk. Dårlig budsjettering og regnskapsføring de siste årene førte til et underskudd på 900 000 i 2007. Uken etter vedtok Studentparlamentet å overføre 40 000 kroner, for å hjelpe organisasjonen å komme på rett kjøl.

I budsjettforslaget for 2009, innstiller NSUs arbeidsutvalg på kontingentøkningen.

Dette er helt nødvendig for å kunne opprettholde aktivitetene som medlemslagene pålegger oss. Ingvild Reymert, NSU-leder

– Dette er helt nødvendig for å kunne opprettholde aktivitetene som medlemslagene pålegger oss, sier NSU-leder Ingvild Reymert.

Budsjettet skal diskuteres på NSUs landsstyremøte 28.-30. november, men NSUs egen kontrollkomité mener at kontingentavgjørelsen ikke er Landsstyrets myndighetsområde.

– Praksisen har alltid vært at Landstinget bestemmer kontingenten. Om dette skal endres, må organet som har ansvar for praksisen først frasi seg ansvaret, sier Inge Carlén, leder i kontrollkomiteen som enstemmig mener at beslutningen bør tas av Landstinget i april.

Inntektstap på 190 000

Allikevel hevder NSU-leder Reymert at ingenting bør være i veien for at Landsstyret avgjør hvor mye penger medlemslagene skal betale.

– I vedtektene våre står det ingenting om hvem som skal fastsette kontingenten, opplyser hun.

– Hvorfor mener dere at Landsstyret uten videre kan overta praksisen til et overordnet organ?

– Før var det slik at Landstinget hadde budsjettansvar, nå er det Landsstyret som har det, argumenterer Reymert.

Hun påpeker at kontingenten ikke har vært justert for prisutvikling siden 2000, og at studentmassen har falt i størrelse siden 2005. Dette gir et inntektstap i 2009 på 190 000 kroner, i forhold til 2008.

Powered by Labrador CMS