FRUSTRETE: Karen Sofie Christophersen (til venstre) og Anne Møller-Larsen er begge studenter i permisjon, og håper nå de får tildelt barnehageplass til tross for informasjonssvikt.

Kan miste barnehageplassen

Flere studenters barn kan stå uten plass i studentbarnehage fordi Studentsamskipnaden i Oslo endret reglene for opptak rett før søkefristen.

Publisert Sist oppdatert

Karen Sofie Christophersen er blant dem som blir rammet når tildeling av barnehageplass i Studentsamskipnaden i Oslos (SiO) barnehager går fra å baseres på studieansiennitet til et køsystem basert på tidspunktet søknaden ble levert. Fra høsten 2009 var planen å fortsette medisinstudiet etter et års fødselspermisjon, og den nybakte moren øynet lite håp om å finne plass til datteren Anne Sofie i en kommunal barnehage.

– Jeg bor i en bydel med dårlig kommunal barnehagedekning. Dermed ble studentbarnehagene den beste muligheten for å kunne ta opp studiene igjen. Informasjonen på hjemmesidene til SiO sa meg at søknadsfristen var 1. mars, så jeg tenkte at det ikke var hastverk med søknaden, forklarer Christophersen, som på telefon i høst fikk løfte om ytterligere informasjon så snart den var tilgjengelig.

Med medisinstudentens fem års ansiennitet, ville datteren etter det gamle systemet vært tilnærmet sikret plass i en studentbarnehage.

– For sen informasjon

Regelendringene ble offentliggjort på SiOs forside 3. februar, altså en knapp måned før søknadsfristen 1. mars. Søknadsskjemaet ble endret først 19. februar, ifølge Christophersen.

- Plutselig fikk jeg beskjed om at det var førstemann til mølla, og at køen hadde startet allerede 1. januar. Karen Sofie Christophersen

– Plutselig fikk jeg beskjed om at det var førstemann til mølla, og at køen hadde startet allerede 1. januar.

Christophersen kritiserer nå SiO for mangelfull og sen informasjon om regelendringene.

– Å få vite i februar at jeg burde ha søkt om plass i januar er for dårlig, påpeker hun.

Også Anne Møller-Larsen berøres av regelendringene i barnehageopptaket. Etter seks måneders permisjon fra sin master i statsvitenskap så hun også for seg studentbarnehage som eneste løsning. Heller ikke Møller-Larsen hadde fått med seg regelendringene, men hadde tilfeldigvis søkt tidlig i januar.

– Jeg skrev et rasende brev til SiO da jeg forsto at reglene var endret. Da ble jeg oppringt, og ble etter hvert lovet plass fordi de innrømmet at det hadde blitt en feil. Det var ikke helt klart hvem dette skulle gjelde, men jeg tror det var snakk om dem som hadde søkt de to første ukene av januar, sier hun.

Beklager problemene

Direktør i Studentbarnehagene, Mette Lie, forstår godt frustrasjonen hos noen av søkerne.

– Vedtaket om endring i opptaksreglene kom etter innstilling fra Velferdstinget i desember, med virkningstid fra 1. januar. Jeg tar på meg litt av skylden for at informasjonen har kommet sent fram, men dette er svært tunge informasjonssaker som krever at vi legger om hele systemet. Selv om jeg føler at vi har jobbet fryktelig fort, fikk vi først i midten av januar oppdatert det som var nytt, forklarer Lie.

– Jeg er lei meg for at jeg var sen med å få ut riktig informasjon. Når man legger om et system slik vil det alltid bli et vakuum der man må hente inn dem som faller utenfor, sier Lie, som imidlertid ikke kan love at Christophersen og Møller-Larsen får barnehageplass for sine barn.

– Først må vi se igjennom hver søknad for å finne ut hvor mange som har søkt etter de gamle reglene. Først da får vi et helhetlig bilde av situasjonen, sier Lie.

Marianne Rustberggaard var nestleder i Velferdstinget i fjor, og forklarer at det var ønsket om større rettferdighet i tildelingen som er årsaken til endringen.

– Bak semesteravgiften er det en solidaritetstankegang som vi ønsket å videreføre til barnehagene. Studentbarnehagene er et utdanningspolitisk virkemiddel, og derfor var det viktig for oss å gjøre det likt for alle. Vi så det som usolidarisk å gjøre forskjell på nye og gamle studenter – har du barn, så har du barn, forklarer Rustberggård.

Powered by Labrador CMS