FRAMTIDIG PENSJONSTAPER? Marius Lossius Ellefsen mener studier bør gi pensjonspoeng. -- Jeg tenkte ikke så mye på pensjonspoengene da jeg valgte høyere utdanning, sier Ellefsen.

Studenter taper pensjonskampen

Studenter avslutter studiene stadig senere, og får dermed dårligere grunnlag for pensjonsutbetalinger. – Studier må gi pensjonspoeng, krever Norsk Studentunion og fagforeningen Unio.

Publisert Sist oppdatert

Studenter blir stadig eldre når de avslutter studiene, viser en ny rapport. Mens høyeregradsstudenter i gjennomsnitt var 28,8 år ved avsluttet utdanning i 1997, har dette økt til 31,1 år i 2007. Det betyr at mulighetene til å oppnå full pensjonsopptjening innen fylte 67 år er ikke-eksisterende for mange. For å oppnå full pensjonsopptjening må man nemlig være yrkesaktiv i 40 år.

– Resultatet illustrerer et sentralt poeng for oss i pensjonsforhandlingene, sier Anders Folkestad, leder i Hovedorganisasjonen for universitets- og høgskoleutdannede (Unio).

Det er Unio som har bestilt undersøkelsen av Norsk institutt for studier av innovasjon, studier og utdanning (NIFU-STEP).

– For arbeidstakere med høyere utdanning blir opptjeningstiden utrolig viktig. Så lenge utdanning ikke gir pensjonspoeng, blir opptjeningstiden kortere for dem med lang utdanning, og pensjonen dermed lavere, sier Folkestad.

Med den nye pensjonsreformen, som etter planen skal tre i kraft fra 2011, vil studenter få enda dårligere vilkår for pensjonsopptjening. Mens det i dag er de 20 årene med høyest inntekt som danner utgangspunktet for pensjonsutbetalingene, vil i stedet en alleårsregel bli tatt i bruk, der samtlige år i arbeid teller for pensjonsberegning. Dette vil slå uheldig ut for dem som bruker mange år av sitt voksne liv på å skaffe seg utdanning.

Høyre lover kanskje kuvending

I 2006 lovte nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, at partiet skulle sørge for at studier gir pensjonspoeng dersom de kom til makten ved høstens stortingsvalg. På Høyres landsmøte i helgen ble det imidlertid vedtatt å gjennomføre pensjonsreformen på den måten stortingsflertallet har stilt seg bak. Sanner hevder imidlertid at det ikke betyr at løftet er brutt.

– Det må alltid være rom for justeringer. Jeg tror flere enn Høyre etter hvert vil se at utdanningsgruppene må komme bedre ut i den nye reformen, sier Sanner.

– Hvorfor har dere ikke da programfestet pensjonspoeng til studenter?

– Vi fikk gjennomslag for å heve den øvre grensen for årlig pensjonsopptjening i folketrygden. Dermed har vi bidratt til bedre vilkår for studenter. Vi ville gjerne ha gjort mer, men det er ikke riktig å ta omkamp rett etter en slik reform er vedtatt. Høyres holdning er den samme, og vi vil ta opp dette når det er grunnlag for å ta det opp, sier Jan Tore Sanner.

Norsk Studentunion (NSU) har lenge kjempet for at studier skal gi pensjonspoeng. Leder i NSU, Ingvild Reymert, mener dette er et løftebrudd.

– Det er svært kritikkverdig, og høyst urettferdig overfor studentene, sier hun.

– Trekker flere til utdanning

27-åringen Marius Lossius Ellefsen går sitt fjerde år på lektorprogrammet ved Universitetet i Oslo. Han er blant dem som rammes av pensjonsreglene. Ved å ta høyere utdanning, får han en avkorting i antall års opptjening av pensjonspoeng.

– Da blir jeg minst 67 år gammel før jeg kan pensjonere meg, konstaterer Ellefsen oppgitt, og legger til at han ikke hadde pensjonspoeng i tankene da han valgte å ta en høyere utdannelse.

Ellefsen mener det er viktig at noen fortsetter å kjempe for studentenes pensjonsopptjening.

– Pensjonspoeng i studietiden ville nok vært utslagsgivende i forhold til å trekke flere søkere til høyere utdanning. Man får jo ikke så mange andre goder av å ta høyere utdanning, sier han.

– Studenter blir også gamle

Regjeringen har imidlertid ingen intensjoner om å snu i saken.

- Det er bred politisk enighet om ikke å gi studenter pensjonspoeng. Hadia Tajik, politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

– Det er bred politisk enighet om å ikke gi studenter pensjonspoeng, sier Hadia Tajik, politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Tajik understreker at alle partiene på Stortinget, unntatt Fremskrittspartiet, gikk inn for pensjonsreformen våren 2007.

– Det generelle perspektivet er at de som har høyere utdannelse også har høyere inntekt. Ofte har de også yrker som tillater dem å være lenger i arbeid, slik kan de kompensere for at de kommer sent ut i arbeidslivet.

Ingvild Reymert i NSU mener Tajiks argument ikke er holdbart.

– Det finnes en naturlig begrensning for hvor lenge man kan jobbe. Studenter blir også gamle. Dessuten vil vi gjerne avlive myten om at alle med høyere utdanning har høye lønninger, sier Reymert.

Powered by Labrador CMS