I OPPRØR: Studentorganisasjonene demonstrerte mandag foran Stortinget mot regjeringens løftebrudd.

– Et dolkestøt mot studentene

Studentorganisasjonene raser og valgforskerne er forundret etter at elleve måneders studiestøtte verken er med i statsbudsjettet eller regjeringsplattformen.

Publisert Sist oppdatert

Soria Moria 2

  • Den rødgrønne regjeringens andre regjeringsplattform.
  • Inneholder regjeringens prioriteringer i stortingsperioden 2009-2013.
  • Regjeringen vil styrke basisbevilgningene til universiteter og høgskoler.
  • Øke antall studieplasser.
  • Ha mål om å bygge 1000 studentboliger i året.
  • Øke forskningsbevilgningene.

11 måneders studiestøtte

  • Studentorganisasjonenes fremste krav til de politiske partiene.
  • StL og NSU fikk formuleringen inn i alle de rødgrønne partiprogrammene.
  • AP skrev at de vil «øke bevilgningene og legge om utbetalingsstrukturen for studielån, slik at studiefinansiering betales ut over 11 måneder».
  • SV skrev: «I denne stortingsperioden vil SV prioritere å utvide studiestøtten til å gjelde for 11 måneder».
  • SP skrev at de vil «innføre 11 måneders studiestøtte».

– Soria Moria 2 er en dolk i ryggen for studentene, sier leder i Studentenes Landsforbund (StL), Ina Tandberg.

Verken i dette statsbudsjettet og neppe i de neste fire blir utvidelse av studiestøtten til elleve måneder en realitet, på tross av at alle de rødgrønne partiene gikk til valg på nettopp dette. Studentene og opposisjonen kaller regjeringsplattformen et svik. Mandag demonstrerte StL og Norsk Studentunion (NSU) for elleve måneders studiestøtte foran Stortinget.

– De neste fire årene vil bli vanskelige for norske studenter. For andre gang er elleve måneders studiestøtte helt glemt, sier leder i NSU Anne Karine Nymoen, med henvisning til at Soria Moria 1 også utelot dette kravet.

Solhjell ga garanti

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell uttalte på StL sin sommerkonferanse at han var en personlig garantist for elleve måneders studiestøtte i denne stortingsperioden. Solhjell forklarte løftebruddet på sin blogg på denne måten: «For studentorganisasjoner og andre er lærdommen å stille oss politikare klarere og mer presist til veggs, å gjøre ennå mer for å reise saka på dagsorden».

Studentlederne reagerer på Solhjells forklaring.

– Når vi har fått inn løftet i programmene til alle de rødgrønne partiene og regjeringen blir rødgrønn, må det være grunnlag for berettigede forventninger, sier Nymoen.

Solhjell har senere spesifisert at han ikke mener å rette kritikk mot studentorganisasjonenes arbeid.

– De rødgrønne partiene som ikke har gjort som forventet må ta ansvaret. Det vil åpenbart være vanskeligere å få kravet om elleve måneders studiestøtte innfridd når det ikke er nevnt i Soria Moria 2, sier Solhjell til Universitas.

– Hvordan kan en sak som alle regjeringspartiene er enige om forhandles bort?

– Hvert regjeringsparti må nok svare for seg i den saken. På vegne av SV kan jeg si at vi har gjort det som står i vår makt for å innfri.

Leder i Stortingets Kirke- og Utdanningskomite Marianne Aasen sier at AP ikke har ment å gå tilbake på formuleringene i partiprogrammet.

– At alt vi går til valg på ikke kommer med i Soria Moria 2 betyr ikke at det er helt uaktuelt. 11 måneders studiestøtte koster rundt 500 millioner kroner, så dette handler om prioriteringer, sier Aasen.

Unikt løftebrudd

– Jeg kan ikke komme på et liknende tilfelle hvor regjeringen har forhandlet bort en sak de i utgangspunktet var enige om. Jeg vil betegne det som relativt uvanlig, sier valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

– Regjeringen har et forklaringsproblem. Et løfte er et løfte, og det er underlig at regjeringen avskriver ambisjonen så raskt, sier Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

Han er skeptisk til behandlingen av forskning og utdanning i norsk politikk.

– Det er mye retorikk om viktigheten av høyere utdanning, men når det kommer til stykket blir det nedprioritert gang etter gang. Hvorfor de skriver slike ting i programmene sine når de ikke har planer om å gjennomføre det er et mysterium, sier Aarebrot.

Professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo mener man erfaringsmessig må se på partiprogrammene som et knippe gode intensjoner. Hun synes likevel det er underlig dersom en sak som alle regjeringspartiene har programfestet ikke blir gjennomført i løpet av hele stortingsperioden.

– De skaper jo forventninger når de går ut med dette i valgkampen, sier Narud.

Løfter uten substans

Mens regjeringen kommer med 16 konkrete løfter om roydyrpolitikk står det tre kulepunkter under kapittelet om høyere utdanning.

– En trepunktsliste er imponerende visjonsfri, regjeringen synes ikke å ha noen større planer for et løft i sektoren, sier Tandberg i StL.

Studentorganisasjonene er enige om at de tre punktene som er nevnt er gode satsingsområder. Regjeringen lover 1000 nye studentboliger i året, økte basisbevilgninger og styrket støtte til studenter med funksjonsnedsettelser og studenter med barn.

– Det er fint at det står flere steder at forskning og høyere utdanning er viktig, men formuleringene er så vage at det er vanskelig for oss å jobbe videre med, sier Nymoen.

Powered by Labrador CMS