TRENGER STUDIEKOMPETANSE: Hans Sebastian Haram og Karoline Fjell Kvernberg tar opp flere fag ved Sonans privatgymnas. Begge vil søke på studier i England, han på medisinstudiet og hun på kiropraktorstudiet.

Doblet pågang til privatistskole

Finanskrisen og stigende inntakskrav i høyere utdanning er en gullgruve for tilbyderne av privatistutdanning.

Publisert Sist oppdatert

Finanskrisen er over oss, men privatskolene som tilbyr videregående utdanning opplever gode tider. I fjor hadde Sonans privatgymnas 1250 elever, og det ser ut til å bli langt flere i år, ifølge Aina Gerner-Mathisen, rektor ved Sonans privatgymnas i Oslo.

– Antall henvendelser til Sonans privatgymnas har doblet seg i forhold til samme tidspunkt i fjor. Dette er helt formidabelt, sier Gerner-Mathisen.

Gerner-Mathisen hadde forventet økt pågang i år, blant annet på grunn av et tøffere arbeidsmarked som følge av finanskrisen, men hun er overrasket over at elevene sjelden nevner finanskrisen som direkte årsak til at de søkte seg til Sonans.

– Vi hører langt oftere at elevene er redde for ikke å komme inn på høyskoler og universiteter, på grunn av den store søkermassen til høyere utdanning i år. Det er kanskje mer håndgripelig å forholde seg til at det har blitt vanskeligere å komme inn på drømmestudiet, enn det er å forholde seg til følgene av finanskrisen, tror Gerner-Mathisen.

22. april skrev Universitas at en stor økning i antall søkere til høyere utdanning gjør det vanskeligere å komme inn på de mest prestisjefylte studiene. Søkerøkningen til veterinær- og medisinutdanningen i Oslo er på henholdsvis 26,7 og 25,7 prosent.

Skvises ut fra arbeidsmarkedet

Også Bjørknes merker økt pågang. Sveinung Lunde, direktør for Bjørknes Privatskole i Oslo, har observert en klar todeling av søkermassen til skolen.

– Den ene delen består av søkere i aldersgruppen 23-30 år, som tar opp fag for å få generell studiekompetanse. Denne gruppen tar opp fag fordi de har blitt skvist ut av arbeidslivet og har behov for å skaffe seg ny kompetanse. Vi så en markert økning i denne søkergruppen tidlig i år, og vi har grunn til å tro at dette skyldes finanskrisen, sier han.

Ifølge Lunde består den andre delen av søkere av yngre studenter, som gjerne søker om opptak til attraktive studier som medisin og veterinærstudiet, som krever at man har tatt realfag og har generelt gode karakterer.

– Denne søkergruppen vil sannsynligvis øke etter at mange får avslag på søknader til høyere utdanning rundt 20. juli. Vi har lagt opp til en kapasitetsøkning for å fange opp den økte pågangen etter at tallene blir presentert av Samordna opptak, sier Lunde.

Pågangen gjør seg også utslag i økonomien til skolene. Bjørknes hadde i fjor et årsresultat på 14,2 millioner kroner før skatt. Å ta opp ett enkelt fag ved Sonans og Bjørknes koster opptil 16 000 kroner.

– Jeg har drevet privatistskole i 16 år, og har opplevd år med underskudd, og år med overskudd. Akkurat nå har vi hatt en periode med overskudd, og derfor har vi søkt om tillatelse til å bygge et nytt bygg, for å få bedre undervisningsfasiliteter, som for eksempel laboratorier, sier Lunde.

– Utdannelse blir viktigere

Kjæresteparet Hans Sebastian Haram og Karoline Fjell Kvernberg tar opp flere fag ved Sonans privatgymnas for å kunne studere. De føler seg privilegerte fordi de kan forbedre karakterene.

– Det å kunne ta opp fag og forbedre karakterer er helt uaktuelt i andre land. Vi er heldige som har mulighet til det. Jeg var selv umotivert på videregående, og kunne tillate meg å være det, fordi jeg visste at jeg kunne ta opp fag senere, sier Haram.

Han mener at det er blitt viktigere å ta en utdannelse for å få seg en jobb.

– Arbeidsgiverne krever kompetanse, sier han.

Større fødselskull i fremtiden

Ingvild Reymert, leder for Norsk Studentunion (NSU), påpeker at større fødselskull i årene framover krever at regjeringen følger opp og bevilger penger til flere studieplasser.

– Innen 2025 vil det komme rundt 60 000 nye studenter til universitetene og høyskolene. I statsbudsjettene framover må regjeringen derfor være forberedt på å gi penger til nye studieplasser, sier Reymert, som i så henseende er fornøyd med at det er satt av penger til 3 800 nye studieplasser i revidert nasjonalbudsjett.

– Antall søkere til høyere utdanning har økt med 9,7 prosent. Det virker som regjeringen tar dette seriøst, sier Reymert.

Powered by Labrador CMS