GJENNOMFARTSÅRE: -- Det er litt lite, og jeg trenger ro når jeg maler. Mitt studio må folk gå gjennom. Likevel tror jeg at jeg har fått et av de bedre, jeg har vegger å male på, sier malerstudent Peter Mohall.

Jobber under lekk tak

Tak med lekkasje, ingen sentralvarme og andre mangelfulle fasiliteter preger Kunsthøgskolen i Oslos avdeling ved Mølleparken.

Publisert Sist oppdatert

«Hei, jeg sitter i dette øyeblikk på min arbeidsplass på Mølleparken, det regner ute, og drypper ned over arbeidsplassen min, dråpe på dråpe over meg og mac’en min.»

Denne og flere liknende historier er blant klagene som strømmer inn til studentutvalget ved Kunsthøgskolen i Oslos (KHiO) avdeling Kunstakademiet. Studentene beskriver situasjonen ved Mølleparken som uholdbar, og forteller om et studiested som er en byggeplass.

– Man blir oppgitt. Da vi begynte dette semesteret, var ikke bygget klart i det hele tatt, selv om det skulle blitt ferdig i løpet av sommerferien. For tre uker siden fikk vi flyttet inn i atelier, men verkstedene som skal brukes til lydstudio og materialebeskjæring er ikke ferdig, og vi føler at vi studerer midt i en byggeplass, sier studentutvalgsrepresentant for de 45 andreårsstudentene ved Kunstakademiet, Jorid Lekve Eide.

– Uholdbart

«Mølleparken er fremdeles en byggeplass. Studioer er ikke ferdig, verkstedene er ikke påbegynt engang, dusj er ikke ferdig, varmeovnene er ikke installert. Vi har ikke utslagsvask og vasker maling på kjøkkenet. Det er en svært uheldig arbeidssituasjon når ingenting er ferdig, i tillegg til støy og rot som følger en byggeplass», skriver student Tone Wolff Kalstad i sitt klagebrev.

– Som jeg skriver i brevet, er det uholdbart. Bygget skulle vært klart 28. august, men da studiet begynte, hadde vi ikke engang belysning. Jeg har gått glipp av minst en måned studietid. En veldig stor del av studiet vårt er selvstendig arbeid på atelier, og det har ikke vært mulig fordi atelier ikke har eksistert før nylig, sier Wolff, som mener KHiO burde tatt grep tidligere, nettopp fordi de visste om behovet for atelier.

I tillegg klager studenter ifølge et annet brev på «de avdanka maskinene (…) det er jo knapt brukendes som skrivemaskin». Studentene har heller intet privat hjemmeområde, og verken printeren eller kopimaskinen de nylig fikk, fungerer.

Studentutvalgsrepresentant Eide har sett seg lei på den ufine situasjonen.

– Det vi krever er å få lovnadene som har blitt gitt i forhold til ustyr på Mølleparken, samt fortgang i byggeprosessen, så man slipper å studere på en byggeplass, sier Eide.

Ifølge ham er det KHiO som må ta ansvar for å fikse opp i situasjonen.

– De må få ut fingeren! sier Eide.

Skal ordne opp

Leder av studieseksjonen ved KHiO, Britt Wold, forsikrer at fingeren nå er på vei ut.

– Selvfølgelig skal vi ordne opp i dette. Det som har skjedd er at utleier dessverre ikke har fulgt opp avtalen vi hadde med dem, og at lokalet derfor ikke er levert som det skulle. Vi har hevet oss rundt, og det vi har gjort nå, er å leie andre midlertidige lokaler ved Seilduken, slik at de som ikke har fått atelierplass og de som har utilfredsstillende atelier vil bli tilbudt et midlertidig atelier innen slutten av denne eller starten av neste uke.

– Og når det gjelder ikke-bygningsmessige forhold, som it-utstyr?

– Vi jobber stadig for å forbedre vår maskinpark. Vi jobber ut fra det vi har av menneskelige og økonomiske ressurser for å holde slikt à jour, sier Wold, som håper studenter skal kunne ha det trivelig i en fullstendig ferdig bearbeidet Møllepark om et par måneder.

Powered by Labrador CMS