ALLERGISK: Merethe Ligaard er plaget av pollenallergi, og synes universitetets reglement for tilrettelegging er håpløst.

Kritiserer universitetets pollenpraksis

Universitet i Oslo mistenkeliggjør pollenallergiske studenter, mener Norges Astma og Allergiforbund.

Publisert Sist oppdatert

Pollensesongen er i gang for fullt, men er du allergiker og student ved Universitetet i Oslo (UiO) er det ikke bare pollenstøv som kan irritere. Ønsker du ekstra tid på eksamen krever universitetet en legeattest som er maks tre dager gammel, og attesten må leveres til eksamenskonsulenten senest klokken tolv dagen før eksamen.

Norges Astma- og Allergi Forbund (NAAF) mener regelverket er svært kritikkverdig.

– Dette er en unødig mistenkeliggjøring av en gruppe kronisk syke. Har man først pollenallergi, er man plaget gjennom store deler av sesongen. Da skulle man ikke behøve å fornye legeattesten på denne måten, sier Sverre Steinsvåg, leder for legerådet i NAAF.

Ulik praksis

Seksjonsleder ved studieavdelingen ved UiO, Torbjørn Grønner, mener imidlertid dagens regelverk er tilfredsstillende.

– Regelverket er utarbeidet av studiedirektøren etter lang vurdering i samråd med studenthelsetjenestens leger ved SiO. De legger til grunn at nye medisiner gir mindre bivirkninger og at det er store variasjoner i pollenmengde hver sesong. En tilrettelegging skal ikke gi fordeler, poengterer han. Han legger også til at UiO også utviser en viss fleksibilitet, og aksepterer opptil en uke gamle legeattester.

Ved universitetene i Bergen og Trondheim er praksisen en annen. Der skaffes legeerklæring og søknad om ekstra tid på eksamen allerede i februar. Har man først fått en legeerklæring, må studentene kun huske å melde fra påfølgende semestre, og trenger ikke å fornye attesten ytterligere. Det samme gjelder Menighetsfakultetet, som i likhet med UiO er en del av Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Grønner ved UiO ønsker ikke å kommentere praksisen ved de andre lærestedene.

– Studenter er ikke A4

Merete Ligaard er en av studentene som må forholde seg til UiOs regelverk.

– Det overrasker meg at det er så forskjellig politikk på de forskjellige lærestedene. Det er håpløst at jeg risikerer å bruke tre-fire timer av en stressa eksamensperiode på å dokumentere at jeg er allergisk denne våren også, sier hun.

Leder for studentparlamentet i Oslo, Heine Skipenes, er også kritisk til UiOs pollenpraksis.

– UiO vil gjerne at studenter skal være A4, men det er vi ikke. Å fjerne tredagers-regelen er noe vi arbeider med, sier han.

Tjuetre prosent av befolkningen lider av pollenallergi, ifølge NAAF. Studenthelsetjenesten i Oslo opplyser at de i 2008 registrerte 713 konsultasjoner for en eller annen form for allergi.

Avhenger av været

Seksjonsoverlege ved allmenn-medisinsk seksjon ved studenthelsetjenesten i Oslo, Birgit Dahl-Jørgensen, forklarer at dagens regelverk ved UiO er et resultat av at mange studenter tidligere søkte om ekstra tid, til tross for at de ikke var plaget av pollenallergi i eksamenstiden.

– Pollenallergi anses som en akutt, og ikke kronisk sykdom. Ettersom sesongene varierer fra år til år, kan forskjellene i plager være store avhengig av været det året, sier hun.

Hun mener ikke allergikere burde få noen særstilling i eksamensforholdene, og synes det burde innføres en lik makstid på eksamen for alle studenter.

– Når studentene kommer ut i arbeid, skal de operere maskineri og forholde seg til tidsfrister. De bør derfor tilegne seg disse egenskapene under studietida. Men er du virkelig syk, så får du en attest, understreker hun.

Steinsvåg er uenig i SiO-legens påstand om at pollen kan anses som en akutt sykdom, og viser til at de fleste studentene er syke i to-tre måneder. Han er også uenig i at alle studenter bør ha lik makstid under eksamen.

– Den kjennskapen man har til pollenallergi og påvirkningen på ens prestasjonsnivå indikerer at allergikerne trenger mer tid enn andre studenter. Kan de dokumentere at de har plager i pollensesongen, må de få ekstra tid uten ekstra belastning. Skal man ta utgangspunkt i en mistro studenter, er vi ute i en håpløs sitasjon, mener Steinsvåg.

Diskuter saken på Universitas.no

Powered by Labrador CMS