SELVPORTRETT: Selv om han er en internasjonalt anerkjent illustratør har Øivind Hovland levert tegninger til Universitas’ nyhetskommentar hver eneste uke.

Øivind Hovland slutter som illustratør i Universitas etter fem år

Den rutinerte illustratøren røper hvilke illustrasjoner han er mest fornøyd med.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom årene som fast tegner i avisen har Øivind Hovland stadig fått testet sin egen kreativitet. Illustratøren, som i dag kan smykke seg med publikasjoner i Financial Times, Independent, Aftenposten, BBC og Morgenbladet, for å nevne noen få, begynte i Universitas da han var helt ny i yrket.

– I begynnelsen prøvde jeg å få klienter overalt, og det var viktig for meg at noen av dem var i Norge. Avistegning er ikke så godt betalt, det gjelder å ta nok oppdrag for at det skal gå rundt. Plutselig går en avis under eller en Art Director går av, folk kan droppe deg på sekundet. Da må man spre risikoen, derfor jobber jeg både med reklame, animasjon og forlag. Du må tilpasse deg markedet og ha tykk hud, men jeg kunne ikke ønske å gjøre noe annet.

Kjipe ting å tegne

Han innrømmer med et flir at han på det tidspunktet aldri hadde lest avisen, men forteller at han ble overrasket over hvor profesjonelt alt var.

– Universitas er en veldig fri avis, folk sier det de har lyst til å si. Jeg har fått full støtte når jeg har villet prøve ut nye ting, og det har vært stor aksept for improvisasjon. Sånn sett har stilen min fått gro. Illustrasjone var i seg selv litt eksperimentelle da jeg begynte, men jeg synes det har fungert fint.

Hovland sier han tegner for å fortelle en historie, men i en halvsmal studentavis kan det by på utfordringer. Mange av de samme temaene går igjen, men Hovland forteller diplomatisk at også dette har bidratt til at han har fått utvikle seg som kunstner.

– Å få mange oppdrag med ganske like instrukser har tvunget meg til å tenke nytt og kreativt. Det kjipeste er å bli bedt om å illustrere reaksjoner, for eksempel i politikken. Eller budsjetter. Reaksjoner på budsjetter, dét er en øvelse for kreativiteten.

Trær som vokser

På spørsmål om hvorvidt det finnes historier som ikke lar seg illustrere, erkjenner Hovland at han noen ganger har fått litt lite å jobbe med.

Jeg jobber en del for finansblader, og det har ikke jeg peiling på. «

Øivind Hovland, illustratør

– Redaktøren sender et par stikkord, og de prøver jeg å følge såfremt de ikke er for klisjeaktige. Temaet kan for eksempel være et abstrakt begrep, og da er det klart det blir noen nødløsninger. Da tyr jeg ofte til naturen. Trær som vokser. Vekst, liksom. Det er så mye som kan tolkes ut av det. Jeg jobber en del for finansblader, og det har jo ikke jeg noen peiling på. Sånn er det med studentpolitikken også. Da kan det bli noen trær.

Hovland har aldri angret på en illustrasjon han har gjort, men han har måttet si nei til oppdrag.

– Politikere, blant annet, er fritt vilt, men når det gjelder ting som livssyn og seksuell orientering prøver jeg å vise litt respekt. Studietiden er en tøff periode for mange, og jeg er ikke interessert i å gjøre det enda vanskeligere for dem.

Viktig del av avisen

Nå som han selv må si farvel til Universitas for å frigjøre tid til andre oppdrag, håper Hovland at noen vil ta stafettpinnen videre.

– Avistegning er en viktig del av avisens visuelle språk. Dessuten er det alltid fint med nytt blod i kreative jobber. Det var ikke så mye mer energi i tegningene mine, og da er det bedre å gi seg.

Likevel kommer han nok til å klikke seg innom Universitas for å se hvordan det står til, sånn innimellom.

– Litt av motivasjonen bak å jobbe for Universitas var at avisen utdanner morgendagens redaktører og journalister. Kanskje ville de huske på meg senere? Det har skjedd et par ganger at folk jeg har jobbet med gjennom årene har tatt kontakt om oppdrag for deres nye arbeidsgivere. Det er utrolig gøy å se at så mange har begynt å få seg jobber rundt omkring.

Selv satser illustratøren nå på å jobbe mindre med redaksjonelle klienter, og mer med reklame og film. Han har fått ny amerikansk agent og skal brekke inn i det amerikanske markedet. Likevel tar han seg tid til noen oppdrag som avistegner.

– Det er jo der jeg begynte. Jeg kommer aldri til å slutte helt med avistegningene, det er der jeg kan leke meg og ha det gøy.

Fire av Hovlands egne favoritt-tegninger

ALLE TÅRENE I TRONSMOELVA: Da Tronsmo bokhandel måtte lytte til fordel for Det juridiske fakultet, skapte det rabalder i sosiale medier. Universitas-Signe tok et oppgjør med hylekoret og mente Tronsmo fint kunne flytte til andre lokaler.
Å KASTE PERLER FOR SVIN: Året er 2013 og to år etter 22. juli blir massedrapsmannen Anders Behring Breivik tatt opp som student ved Universitetet i Oslo. Universitas-journalist Nicoline Bjerge Schie mente det hele var provoserende og skrev en følelsesladd kommentar om saken.
DØVE STUDENTER DISKRIMINERES: I fjor skrev Universitas om den døve lærerstudenten Johanna Asprusten som gikk glipp av undervisning på grunn av en sviktende tolketjeneste. Kommentator Signe Rosenlund-Hauglid mente det var blodig urettferdig og tok til orde for en reorganisering av Nav sin tolketjeneste.
NUDDELPOLITIKK: «Boligkrise!» er en velkjent tittel i Universitas’ spalter. For tre år siden skrev journalist Eirik Omvik en kommentar om det evige problemet.

Les kommentaren: Nuddelpolitikk

Les kommentaren: Døve studenter diskrimineres

Les kommentaren: Å kaste perler for svin

Les kommentaren: Alle tårene i Tronsmoelva her

Powered by Labrador CMS