BEKYMRET: Medisinstudent Stian Østland mener Legeforeningen biter seg selv i halen når de vil redusere turnustiden med seks måneder.

Kritiske til nytt turnusforslag

Medisinstudentene frykter at Legeforeningens nye forslag om turnusordning vil føre til dårligere allmennleger.

Publisert Sist oppdatert

Dette er saken

  • Legestudentenes turnusordning har lenge slitt med kapasitetsproblemer, og det har blitt tydelig at man trenger en ny ordning.
  • I fjor foreslo myndighetene å forlenge turnusordningen for legestudenter fra halvannet til tre år.
  • Dette ble møtt av så sterke reaksjoner at forslaget ble trukket tilbake.
  • Helsedirektoratet må innen 1. november 2009 levere et nytt forslag til departementet.
  • I forkant av dette har Legeforeningen laget et forslag til ny turnusordning på bakgrunn av Turnusrådets (Legeforeningens rådgivende organ for turnustjenesten) anbefalinger.
  • Høringsfristen for dette forslaget gikk ut 30. mars.
  • Legeforeningens endelige forslag vedtas på Landsstyremøtet i juni og sendes til Helsedirektoratet.

Høringsfristen for Legeforeningens nye forslag til turnusordning gikk ut på mandag. Forslaget innebærer at turnustjenesten reduseres fra halvannet til ett år, der studenten først tilbringer seks måneder på et valgfritt sykehus, for så å ha seks måneder allmennmedisin.

Leder i Norsk medisinstudentforenings lokallag i Oslo, Lars Henrik Mariero, er skeptisk til at forslaget fjerner indremedisin som en obligatorisk del av turnusordningen.

– Indremedisin er et stort fag, der man lærer å ta i mot pasienter, diagnostisk tankegang og behandlingsmessige overveielser, sier han.

– Hvis den nye ordningen innføres, åpner man opp for at morgendagens leger kan velge bort indremedisin. Dermed vil de mangle erfaring på disse områdene. Det står lite i forslaget om hvordan dette skal løses i praksis, sier Mariero.

Han får støtte av tidligere leder for Medisinsk studentutvalg, Kjartan Koi.

– Den største faren er at man får en økt spesialisering fra starten. Den nye turnusordningen åpner for å kunne velge bort fag, og man mister den generelle oversikten man får ved dagens ordning, sier han.

– Biter seg selv i halen

Medisinstudent Stian Østland er kritisk til at turnustiden reduseres.

– Å redusere tiden er ikke bra fordi modningstiden innskrenkes. Andre forslag om å redusere lengden av turnusperioden har vært kritisert tidligere, men plutselig virker det som om det ikke gjør noe. Jeg synes at Legeforeningen biter seg selv i halen, sier han.

Han frykter at ordningen kan virke i motsatt retning av behovet man ser for å utdanne bedre allmennleger.

– Det vil fungere dersom mange velger allmennlegespesialisering, men man risikerer å få for mange leger i spesialisthelsetjenesten.

Ikke lenger loddtrekning?

Flere setter også spørsmålstegn til Legeforeningens forslag om å endre systemet for fordeling av turnusplasser fra loddtrekning til et elektronisk søknadssystem. Legestudentene vurderes kun med bestått/ikke bestått, og Mariero mener det ikke kommer frem av forslaget hvilke vurderingskriterier som skal benyttes når søknader skal behandles.

Hvis det ikke finnes gode kriterier er det stor fare for nepotisme. Lars Henrik Mariero, leder i Norsk medisinstudentforenings lokallag i Oslo

– Hvordan skal man vurdere søkerne uten karakterer? Hvis det ikke finnes gode kriterier er det stor fare for nepotisme, sier Mariero, som presiserer at han ikke ønsker karaktergivning tilbake i legeutdanningen.

– Medisin er et fag som i stor grad er preget av arvelighet. I en søknadsprosess kan hvem du kjenner eller hvem som er i din familie bli avgjørende faktorer.

Mariero frykter også søknadsprosessen kan bli en kostbar ordning.

– Hvert år fordeles 900 turnusplasser. Dersom man skal gjennomføre minst like mange intervjuer, vil det bli veldig dyrt, sier han.

– Det er uheldig å erstatte noe som koster lite med noe som koster mye.

Landsstyremøte i juni

Legeforeningen ønsker ikke i imøtegå kritikken.

– Legeforeningens standpunkt som forening vil ikke fattes før saken er behandlet av sentralstyret i slutten av april. Deretter vil landsstyret fatte den endelige beslutningen i juni. Utover dette har ikke Legeforeningen noen kommentar, sier generalsekretær Geir Riise.

Lars Henrik Mariero skal delta på sommerens landsstyremøte.

– Jeg og fem andre studenter skal være med. Da skal vi være veldig, veldig tydelige på hva vi mener, sier Mariero.

Powered by Labrador CMS