AVSLØRT: Et overvåkningskamera fanger opp den hovedmistenkte i aksjon. Bildet er ikke tatt på AHO.

Serieforbryter herjer AHO

I fem år har en av Norges mest aktive kriminelle vært involvert i tyverier og hærverk til en verdi av 600-700 000 kroner på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Likevel kan han ikke dømmes, og snart er han på frifot igjen.

Publisert Sist oppdatert
STERKT BEKLAGELIG: Einar Fagerås, direktør ved AHO, mener samfunnet må skjermes for slike kriminelle som AHO har vært utsatt for.

– Det er sterkt beklagelig at ikke samfunnet kan skjermes for slike kriminelle, sier Einar Fagerås, direktør ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Han sier at det i hovedsak er lettomsettelige gjenstander som bærbare pc-er, fotoutstyr og prosjektorer som har blitt stjålet fra skolen. Han legger til at det også har blitt utført hærverk på skolen, der vinduer har blitt knust og dører blitt ødelagt.

– Tyveriene har foregått siden 2002 og har kostet skolen mellom 400 og 500 000 kroner. Dette er kostnader som må dekkes av skolens budsjett. Inkludert reparasjoner etter hærverk på bygninger blir det totalt 600-700 000 kroner, sier Anne Svendsen, teknisk driftsleder i Statsbygg, som eier bygningene på AHO.

Organisert kriminalitet

– Det er flere enn én gjerningsmann som har brutt seg inn på AHO, en av disse ble tatt på fersken, sier Svendsen.

Politiet tror likevel de har tatt hovedmannen som står bak de fleste av innbruddene. Den hovedmistenkte er en av gjengangerne fra VIC-prosjektet (Very Important Criminals), til Oslo politidistrikt, som har som siktemål å bekjempe seriekriminelle.

– Politiet har 131 saker på den hovedmistenkte i 2007. Han er mistenkt for gjentatte innbrudd i området rundt Akerselva, sier Lars Martinsen i Oslo politidistrikt.

Arkitektur- og designhøgskolen har vært fornærmet i ti saker siden 2002, den hovedmistenkte er siktet i en av disse.

– Det er sannsynlig at den hovedmistenkte står bak flere av disse sakene, jeg tror det på bakgrunn av modus og at de vet han går på de samme stedene gang på gang, sier Martinsen.

Han legger til at politiet har spanet på mannen for å finne mellommennene som videreselger det stjålne tyvgodset. Dette har de ikke lykkes i.

Snart løslatt

Oslo politidistrikt opplyser at personen på nåværende tidspunkt er tvangsinnlagt i psykiatrien, men at han blir skrevet ut i løpet av vinteren.

– Han er strafferettslig utilregnelig fordi han er psykotisk. Likevel regnes han ikke som farlig nok til å dømmes til forvaring, som betyr at han kan bli overført til tvunget psykisk helsevern, sier Martinsen.

Når mannen blir skrevet ut senere i vinter, vil oppfølgingen fra kommunen mest sannsynlig bli medisinering fra den distriktspsykiatriske klinikken og hjelp fra bo-oppfølgingsenheten i kommunen.

– Denne kriminelle faller mellom to stoler og dessverre er det ingenting politiet kan gjøre. Derfor er det best om de fornærmede låser inn gjenstander som er lette å stjele, sier Martinsen.

Det er satt ned et utvalg som skal se på særreaksjoner i tilfeller der en kriminell ikke kan dømmes eller tvangsinnlegges i psykiatrien på grunn av psykisk sykdom.

– Det hadde vært ønskelig at utvalget kom fram til at det er mulig å tvangsinnlegge personer som driver med vinningsforbrytelser også, sier Martinsen.

Forbedret sikkerhetsrutinene

Politiet tror en av grunnene til de mange innbruddene kan være at skolen ligger ved Akerselva, som de mener er et belastet område.

– Vi har tatt konsekvensen av innbruddene og gjort betydelige sikkerhetsoppgraderinger etter forrige innbrudd, sier Svendsen.

Hun ønsker ikke å gå ut med detaljer rundt sikkerhet, fordi disse kan utnyttes av kriminelle.

– Men blant de nye tiltakene vi har satt i gang er utskiftning av overvåkingskamera til nyere modeller og endrede rutiner på vakthold, sier hun, og forteller at siste innbrudd på AHO var sommeren 2007.

Likevel er hun ikke glad når hun får høre at gjerningsmannen snart er på frifot igjen.

– Det er skremmende å høre at han slipper ut igjen. Før jul fikk vi høre fra politiet at de hadde han under kontroll, sier Fagerås.

Powered by Labrador CMS