– Uakseptabel forskjellsbehandling
Stortinget vil gjøre det straffbart å ikke tilby skoleelever godt arbeidsmiljø, men foreslår ingen tilsvarende ordning for studenter.
– Jeg forventer at de samme stortingsrepresentantene som nå styrker lovgivningen for skoleelever også innser at bestemmelsene som verner studentenes arbeidsmiljø må styrkes. Hvis ikke blir det en uakseptabel forskjellsbehandling, sier leder i Norsk Studentunion (NSU) Kamil A. Azhar.
Stortingets utdanningskomité foreslår at det blir tatt inn et eget kapittel om skoleelevers arbeidsmiljø i «Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa». I lovforslaget stilles det krav til at arbeidsmiljøet for elevene er i samsvar med regler fastsatt av en fagmyndighet. Det foreslås også en strafferamme på inntil tre måneders fengsel hvis man bryter disse reglene.
Til sammenligning er studentenes arbeidsmiljø bare beskyttet gjennom en eneste paragraf i «Lov om universiteter og høgskoler». Den inneholder ingen straffebestemmelser. Det er heller ingen ekstern fagmyndighet som skal stille krav til studentenes arbeidsmiljø. Isteden skal styret for institusjonen sørge for et «fullt forsvarlig» arbeidsmiljø.
Krever straff
Leder av Studentenes Landsforbund (StL) Johannes Fjose Berg er klar i sin sak.
– Det gjør meg forbannet at studenter enda ikke har fått ordentlige lovbestemmelser som beskytter vårt arbeidsmiljø, og som gir juridiske konsekvenser for de ansvarlige dersom lovene ikke følges opp. Vi må få straffebestemmelser også for brudd på bestemmelsene om studentenes arbeidsmiljø, sier Fjose Berg.
Både han og NSU-leder Azhar mener reglene om studentenes arbeidsmiljø er for vage.
– Studenter kan ikke finne seg i å ikke ha regler som blant annet regulerer kravene til lyd, lys og luft i studiehverdagen, sier Fjose Berg.
Tar ikke kritikk
Statssekretær Bjørn Haugstad i Utdannings- og forskningsdepartementet er ikke enig at det er snakk om en forskjellsbehandling av skoleelevers og studenters arbeidsmiljø.
– Universitets- og høgskoleloven stiller krav om et fullt forsvarlig arbeidsmiljø for studentene. Når det gjelder tilsynsordninger og sanksjonsmuligheter, må det være en forskjell mellom studenter og elever. Studenter er myndige og kan påvirke arbeidsmiljøet gjennom sin representasjon i styrende organer. Umyndige elever har ikke samme mulighet til å påvirke, sier Haugstad.
Hvorfor foreslår dere straffereaksjoner for brudd på regler om skoleelevenes arbeidsmiljø og ikke ved brudd på studentenes arbeidsmiljø?
– Straffereaksjonene som er foreslått, er myntet på mobbing og ikke på det fysiske skolemiljøet. Vi har ikke mottatt signaler fra studentorganisasjonene om at et er behov for det samme hos dem, sier Haugstad.
I lovforslaget er straffebestemmelsene knyttet opp til både de fysiske og psykiske sidene av elevenes arbeidsmiljø?
– Jeg kan vanskelig tenke meg at noen skulle bli strafferettslig forfulgt for å ha for dårlige bygninger. Uansett kan jeg ikke diskutere finjussen i dette, sier Haugstad.
Han er ikke enig i kritikken fra lederne i NSU og StL om at reglene om studentenes arbeidsmiljø er for vage.
– Vi mener reglene er konkrete og tydelige nok til at et tilsynsorgan kan håndheve dem, sier han.
– Holder ikke mål
– Argumentene fra UFD holder ikke mål. Å si at studenter ikke trenger arbeidsvern fordi de er myndige er tull, sier leder av Utdanningsforbundet i Oslo Berit Eliassen.
– På samme måte som elever i grunnskolen, er studenter en gruppe som faller utenfor arbeidsmiljøloven. Man bør derfor se på om regelverket bør endres slik at også studenter får juridisk beskyttelse for krav om godt arbeidsmiljø. Arbeidsmiljøloven tar også for seg psykososiale forhold, og den loven er jo laget for å beskytte voksne, myndige arbeidstakere, sier Eliassen.
Universitas lykkes ikke i å få en kommentar fra lederen av Stortingets udanningskomité Rolf Reikvam fra SV.