
– Udemokratiske dekanvalg
I to av tre dekanvalg ved UiO denne høsten stiller kun én kandidat. Dermed fratas studentene muligheten til å påvirke, mener studentleder.


Det humanistiske fakultet (HF) ved Universitetet i Oslo er ett av totalt tre fakulteter som denne høsten velger dekan for en ny fireårsperiode. Til tross for gode lønnsbetingelser, ledererfaring og høy status, er dekanstillingen tilsynelatende lite attraktiv for professorer. Bare ved Det medisinske fakultet kan de velge mellom mer enn én kandidat, der Frode Vartdal kjemper mot Lars Engebretsen om stillingen.
Både ved HF og Det teologiske fakultet (TF) er den sittende dekanen eneste alternativ.
– Hadde vi hatt flere valgmuligheter, ville det vært enklere å stille krav til kandidatene, både for studenter og ansatte. Slik det er nå, er vi prisgitt den valgte dekanenes godvilje, sier Johan Tunestam, leder i studentutvalget ved HF.
– Hvem som er dekan, er svært viktig for fakultetet og for studentene. Når kun én stiller blir det et demokratisk problem, særlig nå som alle studenter er stemmeberettigede.
– Oppfordringer viktig
Sittende dekan og eneste kandidat ved årets dekanvalg ved HF, Trine Syvertsen, sier hun har forståelse for studentuvalgsledernes synspunkter, men trekker frem muligheten til å foreslå kandidater for valgkomiteen.
– Alle stemmeberettigede har hatt mulighet til å foreslå kandidater.
Syvertsen mener oppfordringer og støtte er viktige midler dersom man skal få flere kandidater til å stille ved valgene.
– Om ikke jeg hadde fått så mange oppfordringer hadde jeg nok ikke stilt som kandidat. Jeg tror oppfordringer og støtte har større betydning enn generelle appeller.
Færre forskningsmuligheter
Dekan Trygve Wyller ved TF tror det kan være flere årsaker til at ingen professorer har valgt å stille som motkandidat i dekanvalget, men peker spesifikt på mulighetene til å bedrive forskning ved siden av.
– Dekanstillingene er jo et omfattende stykke arbeid, både politisk og faglig. Muligheten for å utføre så mye forskning som man ellers får i en vanlig professorstilling, er svakere, sier dekanen, og legger til:
– Det er en slags tradisjon for at det er greit å sitte en andre periode om man ønsker det. Dette kan jo være et uttrykk for at folk syns det er viktig med en viss form for stabilitet.
To kandidater
Studentutvalgsleder Johan Wang ved Det medisinske fakultet, er svært glad for at de har de har to kandidater å velge mellom denne gangen.
– Særlig for oss ved Det medisinske fakultet er dette viktig, ettersom de vitenskapelig ansatte ofte er dypt interessert i forskningen sin. Frykten er at man skal få en dekan som bryr seg mer om dette enn om studentene. Nå, derimot, får vi muligheten til å velge en som ikke bare prioriterer forskning.