NYVALGT: Johnstone tar over ledervervet i SAIH etter sommeren.

Nyvalgt leder vil at SAIH skal bli tøffere

Hvert år velger 160 000 studenter å bidra med 20-50 kroner ved siden av semesteravgiften sin til SAIH. Universitas har møtt hun som skal bestemme over pengene.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg føler meg klar for å ta et større ansvar og lede SAIH gjennom de utfordringer som møter oss og gjennom alt det som det neste året kommer til å by på, sier Henriette Reierson Johnstone (25), som nylig overtok som ny leder av solidaritetsorganisasjonen. 

Hun tiltrer ledervervet 1. juli 2025 etter avtroppende leder Selma Bratberg. Det vedtok SAIH på sitt årsmøte i slutten av april. 

SAIH er en solidaritetsorganisasjon av og for studenter og akademikere, som jobber for å fremme akademisk frihet og høyere utdanning som en menneskerett. Ifølge organisasjonen sin nettside har de 44 alliansepartnere i Norge, og hvert år velger 160 000 studenter å bidra med 20-50 kroner ved siden av semesteravgiften sin til SAIH. 

Begynnelsen på et engasjement

Etter et informasjonsmøte om SAIH med gratis pizza sammen med vennegjengen, endte Johnstone opp med å bli «solgt» og har blitt værende i organisasjonen siden 2020. På denne tiden studerte hun utviklingsstudier ved Oslo Met og lærte mye om hvorfor verden var som den var. 

Shit, verden er strukturelt urettferdig

Henriette Reierson Johnstone (25), påtroppende leder i SAIH

– Shit, verden er strukturelt urettferdig. Jeg ble veldig kritisk til bistandssektoren. På studiet lærte vi om dette teoretisk, men så er SAIH en aktør som jobber mot dette i praksis. Altså jobber for å endre strukturer og for å endre makt i bistand, forteller Johnstone.

– Det var veldig spennende for noen som studerte utviklingsstudier, og jeg lærte mye om denne kritikken både på studiet og fra SAIH. 

Hun trekker også frem at det var motiverende å se noen som virkelig jobber for solidaritet og ikke bare veldedighet, noe som fortsatt er en motivasjon for henne i dag. 

Etter fem år i SAIH, to av dem som nestleder på fulltid, har Johnstone opparbeidet seg en dyp forståelse og erfaring som hun mener vil være viktig når hun nå skal lede SAIH videre. 

– Hva er motivasjonen din for å bli leder?

– Det er valg i Norge, det blir veldig spennende. Antidemokratiske krefter er på frammarsj i hele verden. Det har store konsekvenser for den tematikken vi jobber med og for våre partnere, så jeg gleder meg til å ta det ansvaret, forteller Johnstone. 

Den nye lederens kampsaker 

Til høsten er det stortingsvalg og Johnstone ser frem til å jobbe mer med politisk påvirkning enn det hun har gjort i rollen som nestleder, samt jobbe for å få gjennomslag for de sakene som SAIH jobber for. 

Av spesifikke saker hun ønsker å få til i det kommende året trekker hun særlig frem å jobbe for et fritt Palestina, avkolonisering av akademia og beskyttelsesarbeidet deres for studenter og akademikere som er i frontlinjen for demokrati og menneskerettigheter rundt om i verden. 

– Jeg har et overordnet mål om at flere, både studenter og akademikere, anser oss som en relevant aktør. Det tror jeg også vi kan oppnå ved å ta litt kritiske standpunkt og være litt tøffe i debattene.

Jeg har et overordnet mål om at flere, både studenter og akademikere, anser oss som en relevant aktør

Henriette Reierson Johnstone (25), påtroppende leder i SAIH

Engasjementet blant studentene

Hvert år betaler studenter en semesteravgift til universitetet de tilhører og hvert år velger 160 000 studenter å bidra med 20-50 kroner ved siden av semesteravgiften sin til SAIH. Johnstone forteller at ikke alle studenter helt vet hvem de er, men at det er viktig for dem at studentene vet hva pengene går til. Konkret går pengene til SAIH sitt internasjonale arbeid med partnere i seks land, og til politisk påvirkningsarbeid i Norge, forteller hun. 

– Hva vil du gjøre for å fremme mer engasjement blant studentene for SAIH?

– At vi er flinke på promotering gjennom våre medlemmer, lokallag og sentralt, og deler informasjon om hva studentene bidrar til. Videre skal vi jobbe tett med studentparlamentene, nasjonale studentorganisasjoner, og særlig lokallagene våre, for det er jo studenter som kjenner engasjementet på campusene sine best, sier Johnstone. 

Ønsket hennes er at SAIH skal posisjonere seg godt for studentene i Norge, som en organisasjon med mye kunnskap og kompetanse på internasjonal solidaritet og akademisk frihet. Ved å samarbeide med studentene om blant annet eventer, kan arbeidet til SAIH løftes frem og skape engasjement. 

En stor del av hverdagen

– Hva gir engasjementet ditt i SAIH deg?

– Det er mye, for det har blitt en stor del av hverdagen min! Engasjementet gir meg motivasjon til å jobbe for solidaritet, for å jobbe mot autoritære krefter og tendenser som vi ser globalt, samt for å jobbe for en mer avkolonisert verden hvor kritiske stemmer blir hørt, men også vernet om og beskyttet, sier Johnstone. 

Til slutt forteller Johnstone at hun har vokst mye både faglig og politisk, men også personlig gjennom engasjementet i SAIH, og at hun gleder seg til veien videre som leder. 

Powered by Labrador CMS