
Rekordhøy leie for Universitetsaulaen
Med ti dagers varsel skrudde teknisk direktør ved UiO opp leieprisen på Universitetsaulaen med femti prosent.
– Uryddig og uproft, mener direktør i Det Norske Kammerorkesteret, Per Erik Kise Larsen.
Med ti dagers varsel skrudde Universitetet i Oslo (UiO) opp leieprisen på Universitetsaulaen fra 20.000 kroner til 30.000 kroner i helger. Med de nye prisene kan Kammerorkesteret, som har leid aulaen over en lengre periode, nå få problemer. I et brev til Teknisk avdeling protesterer Kise Larsen på de nye leieprisene.
– Aulaen, med sin beliggenhet og historikk, har vært et bra konsertlokale for uetablerte musikkinstitusjoner, forklarer Kise Larsen.
Prisen er ifølge Kise Larsen nå på nivå med andre steder som er langt bedre tilrettelagt for konserter. Derfor må orkesteret vurdere å avslutte leieforholdet.
– Ikke ulovlig
Professor ved Institutt for privatrett på Det juridiske fakultet, Geir Woxholth, sier at Universitetet i utgangspunktet har loven på sin side når de skrur opp prisen.
– Hvis Kammerorkesteret ikke har et bindende dokument som fastsetter hva leien skal være, står de ikke veldig sterkt. Universitet kan hevde at det ikke er grunnlag for å kreve leie til gammel sats, men at de har en avtale om leie av lokalet der vederlag skal inngås fra gang til gang, forklarer Woxholth, og fortsetter:
– Da finnes det ingen regler for når en slik prisøkning skal varsles. Men jeg har stor sympati for Det Norske Kammerorkester som har opplevd en slik vanvittig prisøkning .
Tjener ikke penger
Direktør for Teknisk avdeling ved UiO, Frode Meinich, sier at prisøkningen var nødvendig for å betale Universitetets utgifter.
– Vi tjener ikke noe på utleien, og det er heller ikke poenget. Men det vi har gjort til nå er å legge beslag på midler som skal gå til utdanning og forskning for å subsidiere eksterne arrangementer, sier Meinich, og legger til at leieavtaler inngått i fjor innebærer priser for fjoråret.