STRAMMER TIL: Enhver endring vil slå uheldig ut for noen studenter, sier UiO-rektor Ole Petter Ottersen.

Vil kaste ut 4700 trege studenter

UiO-ledelsen vil stramme inn kravene til studieprogresjon. Det vil i praksis føre til at studenter kan miste studieretten hvis de stryker på én eneste eksamen.

Publisert Sist oppdatert

Dette foreslår Studie-avdelingen:

  • Krav om minst 20 studiepoeng per semester. I dag er kravet 30 poeng per år.
  • Fravær må dokumenteres.
  • Det skal bli vanskeligere å få permisjon.
  • Regelverket skal gjelde alle fakulteter og studieprogrammer.
  • Kravene er rettet mot heltidsstudentene.

Studieavdelingen ved Universitetet i Oslo (UiO) har kommet med forslag til nye krav om studieprogresjon. Forslagene som skal behandles førstkommende fredag setter blant annet et minstekrav til 20 oppnådde studiepoeng per semester.

I 2010 tok 35,7 prosent av bachelorstudentene mindre enn 20 studiepoeng i semesteret, ifølge Helge Sigurd Hansen ved Studieavdelingen til UiO. Ifølge Universitas’ beregninger vil i overkant av 4700 UiO-studenter ikke oppfylle disse kravene.

Kritisk studentleder

Studentparlamentet ved UiO er åpne for en debatt om studieprogresjonen, men er svært kritiske til studiedirektørens forslag.

– Universitetet begynner i fullstendig feil ende. Det er utenkelig at studentene skal bli mer motiverte av straffereaksjoner, sier leder Stian Skaalbones.

Han er bekymret for at studentene mister mye frihet dersom forslaget går igjennom, og frykter at ressursene skal flyttes fra dem som trenger det mest.

– Det legges opp til at utdanning skal være for de spesielt interesserte, noe som er en merkelig måte å si at «nå må vi ta oss sammen». Vi får heller bedre progresjon ved å gi mer veiledning til flere av studentene, sier han.

Nå forventer Skaalbones at Studentparlamentet blir invitert inn i diskusjonen hvis saken tas videre.

NSO bekymret

Kritikken deles av Norsk studentorganisasjons (NSO) leder Kim Kantartardjiev.

– Det er problematisk at et av landets største lærersteder tar som utgangspunkt at straffemetoder vil gi bedre studiekvalitet. De må starte med det positive, nemlig å gi bedre oppfølging til de nåværende studentene. Det er mange som mener de ikke blir fulgt opp nok på universitetet. Da blir det helt feil å kaste dem ut, sier han.

I forslaget påpekes det at det er vanskelig å møte ambisjonene om at alle studenter skal gjennomføre studiet som planlagt samtidig som UiO tillater at man bare tar halvparten av de studiepoengene man skal. Det reagerer NSO-lederen på.

– Gjennomstrømning er en av måtene å få penger fra Kunnskapsdepartementet på. Det er dessverre et av få mål på studiekvalitet, men det er lite nøyaktig, sier Kantardjiev. Han har en klar formening om hvilken del av forslaget han synes skader studentene mest.

«Endringene er rett og slett skremmende.»

Kim Kantartardjiev, leder for NSO

– Kravet om 20 poengs studieprogresjon per semester betyr at du potensielt kan miste studieretten om du stryker på én eksamen. Det er rett og slett skremmende, sier han.

– Moderat innstramming

Rektor ved UiO Ole Petter Ottersen stiller seg bak forslaget, men vil ikke ta et endelig standpunkt før etter høringssvarene fra gjennomgangen som finner sted førstkommende fredag.

– Etter en grundig diskusjon har vi kommet frem til at det er riktig å endre dagens reglement. Jeg kjenner ikke til nøyaktig hvor mange som blir berørt, men det er dessverre slik at enhver endring vil slå uheldig ut for noen studenter, sier Ottersen.

Studiedirektør ved UiO, Monica Bakken, mener det er rimelig å forvente at studenter som søker opptak på et fulltids studieprogram har ambisjoner om å studere på heltid.

– Det er vår oppgave å legge faglig til rette for det. Vi foreslår i notatet til Studiekomiteen at det utarbeides en moderat innstramming av dagens regler. Vi vil fremdeles ta høyde for et visst behov for fleksibilitet i de generelle reglene. I tillegg må det gis rom for individuelle tilpasninger for studenter som har særskilte behov, sier Bakken.

Hun hevder at hensikten med reglene ikke er å ta fra studenter studieplassen, men å bidra til at studentene legger planer for å fullføre studiet.

– Det er et mål for UiO at de dyktige studentene vi tar opp også gjennomfører sine studier sier hun.

På spørsmål om Universitas’ beregninger sier Bakken at studenter vil legge opp studieløpet annerledes hvis reglene endres.

– Dette blir et regneeksempel som ikke vil være rettferdig for en ny situasjon med nye krav.

Powered by Labrador CMS