USIKKERHET: Oslomet-student, Erika Velle Segelstad, vet fremdeles ikke om hun får reise på utveksling til våren. Hun opplever å ha fått lite informasjon fra Oslomet.

Mener det var en forhastet beslutning å avlyse utveksling

Ansa etterspør tydeligere beskjeder om utveksling til studenter fra universitetene. – Jeg opplever å ha fått lite informasjon, sier Oslomet-student.

Publisert Sist oppdatert

Frist for å søke utveksling til vårsemesteret

  • Universitetet i Oslo: 15. september
  • Høyskolen Kristiania: 20. september
  • Oslomet: 1. september
  • Kunsthøgskolen i Oslo: 10. september
  • Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo: 15. september

– Jeg vil heller sitte i delvis lockdown i Frankrike enn i Norge og ikke være på noe utveksling. Jeg er villig til å ta risikoen med digital undervisning i utlandet, sier Erika Velle Segelstad (22).

Hun går utviklingsstudier ved Oslomet, og har søkt utveksling til Frankrike.

Segelstad synes det er utfordrende å ikke vite hva som skjer med utvekslingen hun hadde gledet seg til. Fristen for å søke utveksling til våren gikk ut tirsdag 1. september på Oslomet.

Segelstad håper nå på mer informasjon og flere råd fra ledelsen ved sitt universitet.

– Jeg opplever å ha fått lite informasjon fra Oslomet om hva som vil skje om jeg for eksempel er på utveksling og det blir ny nedstenging, sier Segelstad.

– Ikke riktig å drive aktiv promotering

Prorektor ved Oslomet, Nina Waaler, skriver i en e-post til Universitas at de ønsker at så mange som mulig skal få reise på utveksling.

Videre opplyser hun om at studentene blir oppdatert om utveksling og koronasituasjonen gjennom Oslomet sine nettsider, og at fakultetene og de enkelte studieprogrammene har informert sine studenter om mulighetene for utveksling med de reservasjoner som må tas slik situasjonen er.

Oppfordrer dere studentene til å reise på utveksling?

– Det er fremdeles stor usikkerhet, blant annet når det gjelder smittesituasjonen, stengte grenser og hvilket tilbud våre partnere rundt om i verden er i stand til å tilby så lenge pandemien pågår. Derfor har det ikke vært riktig å drive aktiv promotering, slik vi vanligvis ville gjort, sier Waaler.

Hun understreker samtidig at de har stor forståelse for studentenes behov for forutsigbarhet og håper å kunne ta en avgjørelse på i hvilken grad og hvordan de kan gjennomføre utveksling til våren så snart som mulig.

Prorektor ved Oslomet Nina Waaler

– Det er fremdeles stor usikkerhet, blant annet når det gjelder smittesituasjonen, stengte grenser og hvilket tilbud våre partnere rundt om i verden er i stand til å tilby så lenge pandemien pågår

Nina Waaler, prorektor ved Oslomet

Studenter kontakter Ansa

Ansa-president Morgan Alangeh mener det kan ha vært en forhastet beslutning av universitet og høyskolene å avlyse alle utenlandsreiser for høstsemesteret.

Ansa-presidenten forteller at det er flere studenter som har tatt kontakt med dem for å få klarhet i hva som skjer med utveksling. Dette mener han vitner om manglende informasjon fra studiestedene.

– Studentene trenger en lengre tidsramme å forholde seg til, og informasjon om hva som skjer, sier Alangeh.

Alangeh synes studiestedene må være tydeligere på at det er mulig å reise nå. I tillegg mener han at reiseklare studenter må sette seg inn i smittesituasjonen til de ulike landene.

– Det er ikke snakk om en helgetur til utlandet, men et helt semester. Da er du bosatt i utlandet og du må være forberedt på ulike situasjoner. Samtidig tror jeg det er viktig å få frem at dette ikke anses som en risiko for økt smitte i Norge.

Sykepleierstudenter frustrerte: – Vi har jobbet og jobbet og jobbet og virkelig bidratt

Ingen nye anbefalinger

Universitets- og høgskolerådet (UHR) ga i april en samlet anbefaling om å avlyse all utveksling ved alle norske utdanningsinstitusjoner. Kunnskapsdepartementet forteller til NRK på mandag at utvekslingsopphold nå regnes som en nødvendig reise.

Generalsekretær Alf Rasmussen ved UHR forteller til Universitas at anbefalingen ikke har vært behandlet i ettertid av de nye reiserådene.

– Styret har ikke diskutert dette, og det er heller ingen som har tatt initiativ til å gjøre dette, sier Rasmussen.

Han understreker at det er opp til hver enkelt institusjon ved studiestedet å avgjøre hva som blir gjort med utveksling.

Krass kritikk av SiOs vaskemaskinpriser: –⁠ Føles som at de utnytter at vi er studenter og sårbare

— Trenger sterke argumenter

Vi er midt i en pandemi nå. Hvorfor vil du likevel reise utenlands?

– Å reise langt en periode tror jeg er bedre enn mange småturer. Vi som vil på utveksling bør derfor ikke ha dårlig samvittighet for det. Jeg føler dette er eneste mulighet å reise på uten å gå imot de rådene som er gitt med tanke på reiserådene, sier Segelstad.

Opplever du å bli kritisert for å ville dra på utveksling nå?

– Vi har snakket om det i forelesningene om hvem som vil reise, og det viser seg at mange som tidligere har vært positive til utveksling sier nå veldig bastante på at dette ikke er noe de vil i år. Det høres nesten litt oppfordrende ut, sier hun.

Segelstad mener mange har vært skeptiske.

– Men dette er nok veldig naturlig. Det er jo klart at man leter etter måter å se på utveksling som en dårlig ting å gjøre akkurat nå, sier Segelstad.

– Jeg derimot, trenger sterke argumenter for å bli hjemme.

Les også: Sier rave er en typisk konsekvens av politisk ustabilitet

Powered by Labrador CMS